Sétával megelőzheti a COPD súlyosbodását

Sétával megelőzheti a COPD súlyosbodását

Utolsó módosítás:2019.02.12 12:07

Már napi 3km megtételével is sokat tehet állapotáért a COPD-s beteg. Kutatások és klinikai tapasztalatok szerint, a rendszeres séta segít megelőzni a tünetek rosszabbodását.

Köhögés, nehézlégzés az első tünet

A COPD leggyakoribb oka a dohányzás, mely az esetek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség tüneteinek megjelenésében. A COPD lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyájának gyulladása alakul ki, majd a gyulladás számos kedvezőtlen, részben öngerjesztő folyamatot indít el a tüdőkben; ezek következtében a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki - magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. A betegség vezető tüneteként szereplő terhelési légzési nehezítettség miatt a betegek a legtöbb esetben kerülik a testmozgást, a Respirology folyóirat közlése szerint azonban a rendszeres, mérsékelt fizikai aktivitás javíthat az állapotukon. Ismert, hogy a légzési izmok és a vázizmok izomfunkciójának javítása a COPD-s betegek terhelhetőségét, aktivitását fokozza, ezáltal  a beteg életminősége is javul mind fizikailag, mind pszichésen – teszi hozzá a doktornő.

A mozgás is gyógyszer

A vizsgált 550 COPD-s beteg esetében megfigyelték, hogy sportoló társaikhoz képest a fizikailag inaktív páciensek közül, kétszer annyian kerültek kórházba a betegség súlyosbodása miatt. A sportot a napi rendszerességgel, átlagosan 3 és 5 mérföld megtétele jelentette. Ez a megközelítőleg 3,2 és 8km közötti séta nemcsak az általános kondíciót, de a betegség tüneteit is kedvezően befolyásolta. A két éven át tartó megfigyelés alatt a rendszeres testmozgást végző betegek körében felére csökkent a kórházi ellátások gyakorisága.

Egyre nagyobb távolságokra lesz képes

A vizsgálatot végző orvosok szerint a lényeg a motiváció fenntartása, ebben a család, a sorstársak támogatása és a kezelőorvos is sokat segíthet. „Súlyosabb betegektől nem várunk napi 3 km-es sétát, de cél, hogy a saját távok dinamikusan hosszabbodjanak.”   Dr. Potecz Györgyi szerint ahhoz, hogy a beteg egyre hosszabb távolságok megtételére legyen képes, a rendszeresség mellett fontos a megfelelő gyógykezelés beállítása is. Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de a betegség okozta légszomj kezelésére ma már több lehetőség is adott. A gyógyszeres kezelés és a légzés rehabilitáció legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszüntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus