Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Anatómia, élettan

A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

A szív és érrendszer, mint keringés, és a légző rendszer szerves elválaszthatatlan egységet képez. Ennek ellenére az előzőek mellett a légző rendszer feladatával meglepően kevesen vannak tisztában.

A légző rendszer fő szerve a tüdő biztosítja a minden sejt működéséhez alapvető fontosságú oxigént. A mindennapi életben megszoktuk, hogy a bevitt kalóriákból energia lesz. Ahhoz azonban, hogy ez a folyamat végbemenjen egy kevésbé látható dologra az oxigénre is szükség van. Miután ez láthatatlanul, és elegendő mennyiségben a környezetünkben hozzáférhető, meglétével kevéssé foglalkozunk.

\"\"Szervezetünk szinte valamennyi sejtje állandó munkát végez. Fennmaradásához folyamatos energiára van szüksége. Ezt mint "üzemanyag" a tápanyagok biztosítják, de azok energiává alakításához oxigén kell. Ezt "szerzi be" a környezetből a tüdő. A levegő oxigénjét átadja a keringési rendszernek, ami biztosítja ,hogy az a külvilágtól elzárt sejtekhez is eljusson. Az oxigén hiánya minden szervünkben működési zavart okoz. Az energiatermelés során a tápanyagok és az oxigén elégésének terméke a széndioxid. Ennek eltávolítása a szervezetből szintén a tüdő feladata. Ha ez akadályba ütközik ,felhalmozódása a szervezetben szintén komoly gondokat okoz.

Miután a tüdő az egyetlen olyan szerv, amelyen a szívből kipumpált vér teljes mennyisége átfolyik,a fenti alapvető gázcserén kívül sok más fontos feladatot is ellát.

Összegezve: a tüdő a gázcsere szerve. A környezetből a szervezet működéséhez szükséges oxigént adja át a keringési rendszernek, és az onnan átvett bomlásterméket a széndioxidot távolítja el. Ezen kívül azonban egyéb fontos funktiókat is ellát.

  Szűkebben légző rendszer alatt a TŰDÖT és a HÖRGŐKET értjük. Megfelelő működéséhez azonban elengedhetetlenül szükséges a FELSŐ LÉGUTAK és izom-vázrendszer azaz a MELLKAS ,valamint a tüdő kitapadását biztosító kettős, hártyavastagságú lemez a MELLHÁRTYA megléte és normális működése.

 

Felső légutak

Részei : \"\"

  • orrüreg 

  • szájüreg

  • garat

  • gége

  • gégefedő

  • hangszalag

Feladata: elsősorban a levegő belső test hőmérsékletűre melegítése, valamint a nagyobb szennyeződések kiszűrése

Mellkas, mellüreg

1.) Bordák, bordaközi izmok, nyak és vállöv izomzata:

\"\"

Légzési segédizomzatnak is nevezzük őket. Ebből adódóan elsősorban kóros esetben, de normál légzésnél is segítenek a mellkas mozgásában ki- és belégzés esetén.

2.) Rekeszizom:

A mellüreg alsó részén, a testen belül elhelyezkedő izom. Feladata elsősorban a mell- és hasüreg elválasztása. A rajta levő nyílások biztosítják a nyelőcső az erek hasüregbe való átjutását. Aktív összehúzódásával és elernyedésével biztosítja belégzéskor a tüdő tágulását , kilégzéskor az összehúzódást.

3.) Mellhártya:

Kettős, hártyavastagságú lemez. Belső lemeze a tüdő felületét , külső lemeze belülről a mellkasfalat teljesen befedve , arra tapadva biztosítja a tüdő normális kitágult állapotát. A két lemez között hajszálvékony folyadékréteg biztosítja a szoros tapadást. Amennyiben ez sérül, közé levegő kerül a tüdő, vagy egy része összeesik .Ezt nevezzük légmellnek.

Hörgők 

\"\"A hangszalagok alatt kezdődik a mellüreg közepén haladó légcső (vagy trachea). Ez két főhörgőre oszlik. A jobb a jobb mellkas félben elhelyezkedő jobb tüdőbe, a bal a bal mellkas félben a bal tüdőbe vezet. Ezt követően a légutak oszlása folytatódik, 22 elágazódáson (bronchusok, bronchiolusok) megy keresztül. Átmérőjük egyre kisebb lesz. Ezek feladata a levegő eljuttatása a gázcsere helyszínére.
( bronchiolus terminális) A nagyobb hörgők fala porcos, így védekeznek az összeesés ellen.

\"\"

1. gége 2. hangrés

3. légcső 4. főhörgők

A tüdő

A tüdő a jobb mellüregben három , a bal mellüregben két lebenyből áll. Ezek a lebenyek az osztódó hörgőknek megfelelően lebenyenként kisebb -de anatómiailag jól elkülöníthető-egységekre oszthatóak.

   \"\"   

A legkisebb hörgőcskék a szőlőfürtszerű léghólyagocskákban (alveolusokban ) végződnek. Több mint 300 millió léghólyagocska veszi körül az apró légutakat. Nyugalomban ezek egy része nem működik.

A tüdőnek nagy a tartaléka a fizikai terheléskor, vagy betegségek esetén a működés képtelenné vált alveolusok funkciójának pótlására. Ezen - a papír vastagságának 1/50-ed részét alig elérő - vékony hártyán át zajlik le a gázcsere. Vékony hajszálerek millióin keresztül jut a levegő oxigénje a vérbe , és az elhasznált széndioxid a levegőbe.

A tüdő testünk legnagyobb szerve. A két tüdőfél teljes légző felszíne nagyobb, mint egy teniszpálya!!!