Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Online bejelentkezés

Légzésfunkciós vizsgálat

A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) a tüdőbetegségek diagnosztikájában és nyomon követésében rutin vizsgálatnak számít. A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)

  • teljesen fájdalommentes és
  • előkészületet nem igényel.

A légzésfunkciós vizsgálat alkalmas a tüdőszövet állapotának vizsgálatára, megmutatja, hogy mekkora mértékű az esetleges tüdőkárosodás.  

A légzésfunkciós vizsgálat menete:

Az asszisztens előzetesen ismerteti a pácienssel a légzésfunkciós vizsgálat folyamatát és segít a helyes kivitelezésben, mivel időnként nem elsőre sikerül megfelelően mérhető és maximális eredményt elérni a helytelen légzési technika miatt. A páciens a szájába vesz egy harangot, amin keresztül fogja a levegőt be és ki lélegezni, miközben az orron csipeszt helyezünk el.

A nyugalmi állapotban mért tüdőkapacitás a vitál-kapacitás. Ez a maximális kilégzés és belégzés közötti térfogat különbség. Ez egészséges felnőtt tüdő esetén 3-5 liter.