Terápiák

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2022.01.12 11:46

Bármilyen tüdőbetegség vagy fertőzés okozta szövődmény esetén kulcsfontosságú a  mielőbbi felismerés és a tüdőgyógyász felkeresése. A napjainkban alkalmazott vizsgálatokkal, kezelésekkel, gyógyszerekkel hatékonyan küzdhetünk a gyógyulásunkért.

Asztma kezelés

Az asztma nem gyógyítható, de megfelelően beállított gyógyszeres kezeléssel a betegség tüneteit minimálisra lehet csökkenteni. Terápia alatt az úgynevezett többlépcsős kezelést értjük. Alkalmazásában növelni, vagy akár csökkenteni is lehet a gyógyszer dózisát.
Az életkor, a tünetek súlyossága, gyakorisága és a vizsgálati eredmények függvényében állítunk össze egy kezdő terápiát, melyet bizonyos idő elteltével, a rendszeres kontroll vizsgálatok alkalmával van lehetőség módosítani. A lépcsőkről le és fel is léphetünk, attól függően, hogy a beteg panaszai súlyosbodtak, vagy javultak-e az addig alkalmazott gyógyszeres kezelés mellett.

Cisztikus fibrózis kezelés

A légzőrendszeri problémák első jelentkezésekor megkezdődik a légzésterápia, melynek része a váladék kiürülését elősegítő megfelelő testhelyzet megtalálása, ütögetés, kézzel alkalmazott mellkasfali vibráció és a beteg köhögésre bíztatása.
A betegnek olyan gyógyszereket kell szednie, amelyek megakadályozzák a légúti szűkületek kialakulását (hörgtágítók). Súlyos tüdőbetegség és alacsony véroxigén szint esetén oxigénterápia szükséges. Légzési elégtelenségben a betegek állapotán általában nem javít a mesterséges lélegeztetés; esetenként azonban rövid ideig indokolt lehet akut fertőzésben, műtétet követően vagy tüdőtranszplantációra várva.

COPD kezelés

Alapvetően gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelés érhető el. Mindkettő célja a beteg életminőségének javítása, a panaszok enyhítése, a tüdőfunkciók romlásának megállítása -vagy lehetőség szerinti lassítása.

Nem gyógyszeres kezelés lehet például az, ha a beteg mellőzi a dohányzást, de ide sorolható az oxigénterpia is, amelynek jótékony hatása szintén életminőséget javító kezelés. A légzésrehabilitáció, a helyes légzéstechnika elsajátítása és a fizikai terhelhetőség növelése (nehézlégzés háttérbe szorítása) is javallott. 

Tuberkulózis kezelés

Az időben felismert fertőzés, illetve a felismerés után azonnali elkezdése a terápiának rendkívül fontos. A betegség szerencsére hatékonyan és akár maradéktalanul gyógyítható. A terápia részeként antibiotikumokat, ún. antituberkulotikumokat írnak fel a betegnek. A kezelés során egyszerre több antibiotikumot alkalmaznak annak érdekében, hogy a kórokozó ne alakítson ki rezisztenciát az alkalmazott gyógyszerrel szemben. Egy ilyen gyógyszeres kezelés hónapokig eltart, hiszen a tuberkulózis lassan szaporodó kórokozóinak teljes kiirtása sok időt vesz igénybe. Amennyiben a páciens szigorúan betartja a kezelési előírásokat, elkerülhető a beteg tüdőrészeket eltávolító sebészi beavatkozás. Napjainkban ez a drasztikus beavatkozás már ritkán fordul elő. Tartós kezeléssel a betegség kiújulásának esélye is minimálisra csökkenthető.
 
A félbeszakított vagy nem megfelelő kezelés azonban komoly kockázatokat rejt, hiszen a betegség súlyosbodásához vezet. Ezen túlmenően az érintett személy fertőzi környezetét. Ez a jelenség kizárható a DOT (directly observed therapy), az az a közvetlenül ellenőrzött gyógyszerszedés megtartása mellett. A betegnek naponta orvos, körzeti nővér vagy szociális munkás jelenlétében, tehát ellenőrzött módon kell bevennie az előírt gyógyszert. A beteget a nyilvántartásból csak akkor törlik, ha a klinikai gyógyulás után legalább egy év eltelt, és ezt röntgenfelvétel és a klinikai vizsgálat, továbbá legalább három darab, negatív bakteriológiai vizsgálat is alátámasztja.
 
A betegség terjedését bizonyos tényezők elősegítik, ilyen például az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás, vagy a HIV-fertőzés. A leromlott fizikai állapot, valamint az egészségügyi ellátás hiánya, a helytelen táplálkozás, valamint a stressz is csökkenti a szervezet általános ellenálló képességét, tehát fogékonyabbá tesz a betegségre. A kór szempontjából kedvezőtlen szociális helyzetben lévő lakosság életminőségének javítása nagymértékben hozzájárul a fertőzöttek számának csökkenéséhez.