Tüdőrák kezelés

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2021.11.24 17:14

Tüdőrákos betegekben a kezelés főbb választási lehetőségei a

 • műtét,

 • kemoterápia,

 • sugárterápia.

 

A következő években a molekuláris kemoterápia (célzott daganatterápia) hozhat minőségi javulást.

 

A kezelési séma és menetrend kiválasztásánál a szakorvost az alábbi szempontok vezetik:

 • a daganat technikailag teljes mértékben eltávolítható-e?

 • a beteg általános egészségi állapota, szerveinek működése lehetővé teszi-e a tervezett beavatkozásokat?

 • milyen a tüdőrák típusa? mekkora a nagysága?

 • milyen a daganat elhelyezkedése?

 • mi a betegség stádiuma?

 • mi a beteg életkora és általános egészségi állapota?

 

Sebészeti terápia

A sebészi beavatkozás a tüdőrák terápiájában csak olyankor alkalmazható, ha az előzetes vizsgálatok valószínűsítik, hogy a daganat egészében eltávolítható. Ez a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, kiterjedtségétől, és a beteg általános állapotától függ. Ennek alapján a sebészeti beavatkozás három típusa jöhet szóba:

 • ha a daganat kis kiterjedésű, akkor eltávolítása a tüdőszövet kis területének eltávolításával megoldható (ún. szegmentrezekció);

 • a daganat elhelyezkedése miatt más esetekben az egész tüdőlebeny eltávolítására szükség van (ún. lobektómia);

 • a daganat elhelyezkedése vagy kiterjedése miatt az egyik tüdő egészben történő eltávolítására is sor kerülhet (ún. pneumektómia).

Léteznek egyéb speciális, nagy gyakorlatot igénylő műtéti megoldások is, amikor a daganat a főhörgők elágazásához közel helyezkedik el.

Sugárkezelés

A sugárkezelés fontos szerepet játszhat a tüdőrák minden típusának kezelésében. Gyakran a műtéti megoldást egészíti ki: a műtét előtt (a tumor zsugorítására), és a műtét után (a maradék tumorsejtek elpusztítására) is alkalmazhatják. Utóbbi megoldást gyakran rendelik el előrehaladottabb stádiumokban, hogy a nyirokcsomókban lévő esetleges tumorsejteket elpusztítsák. A nem operálható betegeknél műtét helyett alkalmazhatják a sugárkezelést.

A sugárkezelés az áttétek okozta fájdalom csökkentésére és a daganatból eredő vérzés elállítására is alkalmazható.

A besugárzás szükségessége, időtartama, módja, az adandó dózis olyan kérdés, amelyről a beteg állapotának, illetve a betegség kiterjedésének ismeretében dönt a sugárterápiás szakember.

A kezelés befejezése után - optimális esetben - a beteg tünet- és panaszmentes, de természetesen folyamatos ellenőrzés alatt áll.

Fontos, hogy új tünet jelentkezése (például fájdalom, fulladás, nehézlégzés) esetén a szakembert azonnal fel kell keresni, annak megállapítása céljából, hogy a jelentkező tünetek összefüggésben vannak-e a daganattal vagy sem.

Kemoterápia

A műtétet követően - ha szükséges - általában 30 napon belül megkezdődik a gyógyszeres kezelés. Hasonlóképpen, ha a diagnosztikus vizsgálatok áttétet adó tumort igazoltak, a gyógyszeres terápia az elsődleges terápia.

A tüdődaganatok kemoterápiájában már sok gyógyszert, illetve gyógyszer-kombinációt próbáltak ki.

Ha a kezelés műtét után, tumormentesnek tartott állapotban történik, akkor adjuváns kezelésről beszélünk. Ennek a célja a detektálhatósági (fellelhetőségi) szint alatt lévő áttétek (ún. mikrometasztázisok) növekedésének megelőzése. Ha a beteg szervezetében ismerten ott van a daganat vagy annak áttéte, akkor gyógyító célú (kuratív) kezelésről beszélünk.

A műtét előtt adott, a daganat - és így a műtét "radikalitásának" - csökkentésére irányuló kemoterápiát neoadjuváns vagy preoperatív kezelésnek nevezzük.

Fontos tudni, hogy a fent részletezett különböző ráktípusok kemoterápiás érzékenysége eltérő. A 80-as években kifejlesztett gyógyszerek hoztak áttörést a tüdődaganatok kemoterápiájában. Azonban a mellékhatások miatt nem lehetett nagyobb dózisban alkalmazni őket. A 90-es évek e készítmények fejlődésének időszaka volt, amely mind a mellékhatások, mind a hatások szempontjából kedvezően befolyásolta a kezeléseket, amelyek így jelentősen kedvezőbb eredményeket hoztak. Előrelépést jelentettek az új, harmadik generációs citotoxikus szerek, a mind szélesebb körű szupportív kezelési lehetőségekkel. Napjainkban, de különösen a közeli jövőben várható a molekuláris kemoterápia klinikai alkalmazása.

Ez egyes esetekben - tervezett kezelést megelőző megfelelő genetikai vizsgálatokat követően - az egyénre, illetve az adott tüdőrákra specializált célzott kezelés megtervezését és megkezdését teszi lehetővé. A legújabb kutatási eredmények azzal a reménnyel kecsegtetnek, hogy a tüdőrákos betegek egy részénél már nem reménytelen a többéves túlélést eredményező gyógyszeres terápia.