COVID utáni tünetek

COVID utáni tünetek

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2021.01.18 12:30 | Módosítva: 2021.01.20 11:11

A COVID fertőzés után gyakran még hetekig, vagy akár hónapokig megmaradhatnak tünetek. Ezek okát és kezelését több vizsgálat alapján tudják a szakorvosok meghatározni: a további pihenésen, fizikai aktivitás kerülésén túl szükséges lehet gyógyszeres vagy akár egyéb kezelés is.

COVID fertőzés után megmaradó tünetekCOVID fertőzés tünetei akut szakaszban és utána

A koronavírus utáni tünetes állapot igen gyakori, egyes tanulmányok szerint minden ötödik fertőzöttnek 3 hónapig vagy annál is tovább fennállnak tünetei. Külön nevet is adtak a jelenségnek: "long COVID", amit leginkább elhúzódó COVID fertőzésnek lehet fordítani.

Egy több országban végzett tudományos kutatás eredményei szerint az alábbi tünetek maradnak meg akár 6-7 hónappal a fertőzés után is jellemzően:

 • Krónikus fáradtság
 • Nehézlégzés
 • Ízületi fájdalmak
 • Mellkasi fájdalom

 

Ezek mellett a fertőzéskor jelentkező tünetek mindegyike is maradandó lehet. Sőt, olykor azoknál is jelentkeznek, akik könnyű tünetekkel vagy akár teljesen tünetmentesen vészelték át az fertőzést.

Milyen szövődményei lehetnek COVID fertőzésnek?

A koronavírus a főbb tünetek megszűnése és a pozitív tesztek után is többeknek elhúzódó szövődményeket, állapotot okozhat. Sokan még hetekig, akár hónapokig is panaszkodnak általános fáradtságra, izom- vagy ízületi fájdalmakra még akkor is, ha a vírus csak enyhe lefolyású volt. Ilyenkor javasolt további vizsgálatokkal kiszűrni az esetleges szervi elváltozásokat, és tudatosan, fokozatosan visszatérni a korábbi aktív mindennapokhoz. A tünetek és a szövődmények főként a tüdőt és a szív-érrendszert érinthetik.

A szívizom is érintett lehet

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Főképp mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi aktivitáshoz. Mellkasi fájdalom, ingadozó vérnyomás vagy sportoláshoz való visszatéréshez javasolt COVID utáni kardiológiai kivizsgáláson részt venni.

 

Főképp mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben az alábbi tünetek továbbra is fennállnak (negatív teszt ellenére is!):

 • Mellkasi fájdalom
 • Légzési nehézségek, köhögés
 • Terheléskor magas pulzus
 • Vérnyomás ingadozása kezelt magasvérnyomás esetén
 • Ödémásodás

 

Szívizomgyulladást okozhat a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. Kivizsgálásakor elsődleges vizsgálatok a mellkas röntgen (vagy CT) és a kiterjesztett laborvizsgálat. A szükséges vizsgálatok meghatározása orvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában.

Milyen vizsgálatok javasoltak COVID fertőzés után? 

Kapcsolódó cikkünk

Asztma esetén kérjük-e a koronavírus elleni oltást?

Az életkor mellett a krónikus betegségek megléte jelent fokozott rizikót, ilyen esetben a koronavírus-fertőzés lefolyása súlyosabb lehet. Sokan azonban épp meglévő betegségeik miatt bizonytalanok az oltással kapcsolatban. Dr. Potecz Györgyi allergológus, tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy melyek az érvényben lévő ajánlások az asztmásokra vonatkozóan.

A fertőzés utáni tüneteknek megfelelően szükséges lehet tüdőgyógyászati-, kardiológiai- vagy neurológiai kivizsgálásra a szövődmények kiszűrése és kezelése miatt.

 

Tüdőgyógyászati vizsgálatok:

 • Kiterjesztett laborvizsgálat
 • Mellkasi low dose CT
 • Légzésfunkciós vizsgálat
 • Diffúziós kapacitásmérés

Kardiológiai vizsgálat:

 • Nyugalmi EKG
 • Kiterjesztett laborvizsgálat
 • Mellkas röntgen vagy CT
 • Szívultrahang
 • Holter EKG (elváltozások esetén)
 • Terheléses EKG (elváltozások esetén)

 

Ha koronavírus után el nem múló köhögést, nehézlégzést, hátfájdalmat vagy más, a fertőzésre jellemző tünetet tapasztal, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

COVID utáni visszatérés

COVID utáni légzőtorna

A tüdőgyógyászati rehabilitáció azoknak a súlyos légzéskárosodottaknak szükséges, akik az egyébként is szedett gyógyszerek szedése mellett is fulladnak vagy aktivitásukban korlátozottak. Nekik javasolt a COVID utáni légzőtorna, ami gyógytornász által vezetett, speciális gyakorlatokból áll.

Visszatérés a sportoláshoz koronavírus után 

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus

Hírek

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

További részletek
COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek sokakat érintenek. A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogyan segíti a diffúziós kapacitásmérés a még pontosabb diagnózist, COVID utáni légúti tünetek esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink