COVID-19 fertőzés utáni tünetek

COVID-19 fertőzés utáni tünetek

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2021.05.18 15:20

A COVID-19 fertőzés után gyakran még hetekig, vagy akár hónapokig is megmaradhatnak a tünetek. A koronavírus fertőzés aktív szakaszának eltelte után is jelentkező tünetek okát és kezelését több vizsgálat elvégzézes után tudják a szakorvosok meghatározni. COVID-19 fertőzés után a fizikai aktivitás kerülésén túl szükséges lehet gyógyszeres vagy akár egyéb személyreszabott kezelés is.

COVID-19 fertőzés után megmaradó tünetekCOVID fertőzés tünetei akut szakaszban és utána

A koronavírus utáni tünetes állapot igen gyakori, egyes tanulmányok szerint minden ötödik fertőzöttnek 3 hónapig vagy annál is tovább fennállnak tünetei. Külön nevet is adtak a jelenségnek: "long COVID", amit leginkább elhúzódó COVID fertőzésnek lehet fordítani.

Egy több országban végzett tudományos kutatás eredményei szerint az alábbi tünetek maradnak meg akár 6-7 hónappal a koronavírus fertőzés után is jellemzően:

 • Krónikus fáradtság
 • Nehézlégzés
 • Ízületi fájdalmak
 • Mellkasi fájdalom
 • Köhögés

 

Ezek mellett a COVID-19 fertőzéskor jelentkező tünetek mindegyike maradandó is lehet. Olykor azoknál is jelentkeznek, akik könnyű tünetekkel vagy akár teljesen tünetmentesen vészelték át az fertőzést.

Milyen szövődményei lehetnek a koronavírus fertőzésnek?

A koronavírus fertőzés a főbb tünetek megszűnése és a pozitív tesztek után is többeknek elhúzódó szövődményeket, maradandó károsodásokat, állapotokat okozhat. Sokan még hetekig, akár hónapokig is panaszkodnak általános fáradtságra, izom- vagy ízületi fájdalmakra még akkor is, ha a vírus csak enyhe lefolyású volt. Ilyenkor javasolt további vizsgálatokkal kiszűrni az esetleges szervi elváltozásokat, és tudatosan, fokozatosan visszatérni a korábbi aktív mindennapokhoz. A tünetek és a szövődmények főként a tüdőt és a szív-érrendszert érinthetik.

 

Milyen tünetei lehetnek a Post-Covid-nak?


A szívizom is érintett lehet!

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, de emellett ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Főképp a mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi aktivitáshoz. Mellkasi fájdalom, ingadozó vérnyomás vagy sportoláshoz való visszatéréshez javasolt COVID utáni kardiológiai kivizsgáláson részt venni.

Főképp a mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben az alábbi tünetek továbbra is fennállnak (negatív teszt ellenére is!):

 • Mellkasi fájdalom
 • Légzési nehézségek, köhögés
 • Terheléskor magas pulzus
 • Vérnyomás ingadozása kezelt magasvérnyomás esetén
 • Ödémásodás


Szívizomgyulladást okozhat a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. Kivizsgálásakor elsődleges vizsgálatok a mellkas röntgen (vagy CT) és a kiterjesztett laborvizsgálat. A szükséges vizsgálatok meghatározása orvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában.

Milyen vizsgálatok javasoltak koronavírus fertőzés után? 

Kapcsolódó cikkünk

Covid után köhögés - tüdőembóliát jelez?

Covid után köhögés - tüdőembóliát jelez?

A koronavírus-fertőzés az erekre is káros lehet, a kórokozó által a szervezetben létrejött erős gyulladásos válasz fokozza a vérrögök képződésének kockázatát. Az erekben kialakult vérrögök mellett a betegnél akár hosszabb ideig sem jelentkezik panasz, majd a vérrög hirtelen leszakadása miatt végzetes kimenetelű tüdőembólia is bekövetkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit jelezhet a covid után köhögés és milyen vizsgálattal lehet megelőzni a súlyos szövődményeket.

A fertőzés utáni tüneteknek megfelelően szükséges lehet tüdőgyógyászati-, kardiológiai- vagy neurológiai kivizsgálásra a maradandó károsodások kiszűrése és kezelése miatt.


Tüdőgyógyászati vizsgálatok:

 • Kiterjesztett laborvizsgálat
 • Mellkasi low dose CT vagy CT-angilográfia
 • Légzésfunkciós vizsgálat
 • Diffúziós kapacitásmérés

 

Kardiológiai vizsgálatok:

 • Nyugalmi EKG
 • Kiterjesztett laborvizsgálat
 • Mellkas röntgen vagy CT
 • Szívultrahang
 • Holter EKG (elváltozások esetén)
 • Terheléses EKG (elváltozások esetén)


Ha koronavírus után el nem múló köhögést, nehézlégzést, hátfájdalmat vagy más, a fertőzésre jellemző tünetet tapasztal, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!


COVID-19 utáni légzőtorna

A tüdőgyógyászati rehabilitáció azoknak a súlyos légzéskárosodottaknak szükséges, akik az egyébként is szedett gyógyszerek szedése mellett is fulladnak vagy aktivitásukban korlátozottak. Nekik javasolt a COVID-19 utáni légzőtorna, ami gyógytornász által vezetett, speciális gyakorlatokból áll.

 

Visszatérés a sportoláshoz koronavírus után 

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

 

Amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalja, hetekkel vagy akár hónapokkal is COVID-19 fertőzés aktív szakasza után is, érdemes kivizsgáltatni. 
 

Központunkban elérhető a COVID-19 fertőzés utáni kitertjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit, melynek keretein belül az lábbi vizsgálatokat végezzük el: 

 1. Vérvétel
 2. Mellkas CT: low dose
 3. Légzésfunkció vizsgálat 
 4. Szakorvosi vizit