COVID-19 fertőzés utáni tünetek

COVID-19 fertőzés utáni tünetek

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2021.01.18 12:30 | Módosítva: 2021.05.18 15:20

A COVID-19 fertőzés után gyakran még hetekig, vagy akár hónapokig is megmaradhatnak a tünetek. A koronavírus fertőzés aktív szakaszának eltelte után is jelentkező tünetek okát és kezelését több vizsgálat elvégzézes után tudják a szakorvosok meghatározni. COVID-19 fertőzés után a fizikai aktivitás kerülésén túl szükséges lehet gyógyszeres vagy akár egyéb személyreszabott kezelés is.

COVID-19 fertőzés után megmaradó tünetekCOVID fertőzés tünetei akut szakaszban és utána

A koronavírus utáni tünetes állapot igen gyakori, egyes tanulmányok szerint minden ötödik fertőzöttnek 3 hónapig vagy annál is tovább fennállnak tünetei. Külön nevet is adtak a jelenségnek: "long COVID", amit leginkább elhúzódó COVID fertőzésnek lehet fordítani.

Egy több országban végzett tudományos kutatás eredményei szerint az alábbi tünetek maradnak meg akár 6-7 hónappal a koronavírus fertőzés után is jellemzően:

 • Krónikus fáradtság
 • Nehézlégzés
 • Ízületi fájdalmak
 • Mellkasi fájdalom
 • Köhögés

 

Ezek mellett a COVID-19 fertőzéskor jelentkező tünetek mindegyike maradandó is lehet. Olykor azoknál is jelentkeznek, akik könnyű tünetekkel vagy akár teljesen tünetmentesen vészelték át az fertőzést.

Milyen szövődményei lehetnek a koronavírus fertőzésnek?

A koronavírus fertőzés a főbb tünetek megszűnése és a pozitív tesztek után is többeknek elhúzódó szövődményeket, maradandó károsodásokat, állapotokat okozhat. Sokan még hetekig, akár hónapokig is panaszkodnak általános fáradtságra, izom- vagy ízületi fájdalmakra még akkor is, ha a vírus csak enyhe lefolyású volt. Ilyenkor javasolt további vizsgálatokkal kiszűrni az esetleges szervi elváltozásokat, és tudatosan, fokozatosan visszatérni a korábbi aktív mindennapokhoz. A tünetek és a szövődmények főként a tüdőt és a szív-érrendszert érinthetik.

 

Milyen tünetei lehetnek a Post-Covid-nak?


A szívizom is érintett lehet!

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, de emellett ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Főképp a mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi aktivitáshoz. Mellkasi fájdalom, ingadozó vérnyomás vagy sportoláshoz való visszatéréshez javasolt COVID utáni kardiológiai kivizsgáláson részt venni.

Főképp a mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben az alábbi tünetek továbbra is fennállnak (negatív teszt ellenére is!):

 • Mellkasi fájdalom
 • Légzési nehézségek, köhögés
 • Terheléskor magas pulzus
 • Vérnyomás ingadozása kezelt magasvérnyomás esetén
 • Ödémásodás


Szívizomgyulladást okozhat a koronavírus által kialakult tüdőgyulladás is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. Kivizsgálásakor elsődleges vizsgálatok a mellkas röntgen (vagy CT) és a kiterjesztett laborvizsgálat. A szükséges vizsgálatok meghatározása orvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában.

Milyen vizsgálatok javasoltak koronavírus fertőzés után? 

Kapcsolódó cikkünk

Covid után köhögés - tüdőembóliát jelez?

A koronavírus-fertőzés az erekre is káros lehet, a kórokozó által a szervezetben létrejött erős gyulladásos válasz fokozza a vérrögök képződésének kockázatát. Az erekben kialakult vérrögök mellett a betegnél akár hosszabb ideig sem jelentkezik panasz, majd a vérrög hirtelen leszakadása miatt végzetes kimenetelű tüdőembólia is bekövetkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit jelezhet a covid után köhögés és milyen vizsgálattal lehet megelőzni a súlyos szövődményeket.

A fertőzés utáni tüneteknek megfelelően szükséges lehet tüdőgyógyászati-, kardiológiai- vagy neurológiai kivizsgálásra a maradandó károsodások kiszűrése és kezelése miatt.


Tüdőgyógyászati vizsgálatok:

 • Kiterjesztett laborvizsgálat
 • Mellkasi low dose CT vagy CT-angilográfia
 • Légzésfunkciós vizsgálat
 • Diffúziós kapacitásmérés

 

Kardiológiai vizsgálatok:

 • Nyugalmi EKG
 • Kiterjesztett laborvizsgálat
 • Mellkas röntgen vagy CT
 • Szívultrahang
 • Holter EKG (elváltozások esetén)
 • Terheléses EKG (elváltozások esetén)


Ha koronavírus után el nem múló köhögést, nehézlégzést, hátfájdalmat vagy más, a fertőzésre jellemző tünetet tapasztal, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!


COVID-19 utáni légzőtorna

A tüdőgyógyászati rehabilitáció azoknak a súlyos légzéskárosodottaknak szükséges, akik az egyébként is szedett gyógyszerek szedése mellett is fulladnak vagy aktivitásukban korlátozottak. Nekik javasolt a COVID-19 utáni légzőtorna, ami gyógytornász által vezetett, speciális gyakorlatokból áll.

 

Visszatérés a sportoláshoz koronavírus után 

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

 

Amennyiben a fent említett tüneteket tapasztalja, hetekkel vagy akár hónapokkal is COVID-19 fertőzés aktív szakasza után is, érdemes kivizsgáltatni. 
 

Központunkban elérhető a COVID-19 fertőzés utáni kitertjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit, melynek keretein belül az lábbi vizsgálatokat végezzük el: 

 1. Vérvétel
 2. Mellkas CT: low dose
 3. Légzésfunkció vizsgálat 
 4. Szakorvosi vizit

Téma szakértői

dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink