Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Mi okozza a COPD-t?

A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás: a COPD-s betegek 85-90%-ában a dohányzás szerepet játszik a betegség kialakulásában.

 

A COPD kialakulásáért több dolog is felelhet. Leggyakoribb oka a hosszú távú dohányzás, illetve erősen befolyásoló körülmény, hogyha egy gyermek dohányzó otthonban nő fel. A cigarettán kívül a pipázók, szivarozók és a passzív dohányzásnak kitett embereknél is magas a kockázati szint.

 

Egyéb környezeti hatások is állhatnak a betegség hátterében, gyakori a munkahelyi vagy élőhelyi ártalmak miatt kialakuló betegség, amit okozhat a levegő szennyezettsége (vegyi anyag, por, gomba, mérgező gázok).

 

A betegség gyakrabban fordul elő azoknál, akiknél egy ritka genetikai betegség fennáll, melynek eredményeképpen egy bizonyos fehérje, az alfa 1 antitripszin szintje alacsony. Ilyen esetekben megfigyelhető a családi halmozódás.

 

Nem tudjuk, mi lehet az oka annak, hogy a köhögő dohányosok jelentős részében miért nem alakul ki jelentős légúti szűkület, miért nem lesz mindegyikük COPD-s. Valószínűleg genetikai tényezők állnak annak hátterében, hogy melyik dohányosnál fejlődik ki a COPD és melyiknél nem.

 

Amennyiben az anya a terhessége idején dohányzik, azzal növeli annak kockázatát, hogy a megszületendő gyermek alacsonyabb testsúllyal, éretlenebb állapotban lássa meg a napvilágot, és a későbbiekben nagyobb valószínűséggel alakuljon ki nála a COPD.

 

Egyesek védőhatást tulajdonítanak a vörösbor mérsékelt fogyasztásának, annak flavonoid (antioxidáns) tartalma miatt.