A krónikus hörghurut COPD tünete is lehet - Tüdőközpont

A krónikus hörghurut COPD tünete is lehet - Tüdőközpont

Utolsó módosítás:2019.02.12 11:37

Megfázás, vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.

Megfázástól hörghurutig

hörghurut is, lehet a copd tüneteGyakori jelenség, hogy a megfázás, vagy influenza első tüneteit követő 2-3 nap múlva először száraz, majd később produktív, köpetürítéssel járó köhögés jelentkezik. Az akut hörghurut tünetei 2-3 héten keresztül is megmaradhatnak, de előfordulhat ennél hosszabb gyógyulási idő is – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa. Ha a betegnek egyéb panasza nincs, az ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás mellett ilyen esetben csak tüneti kezelést javaslunk, ami többnyire nappalra köptető, és ha nagyon szükséges, éjszakára köhögés csillapító szedését jelenti.

Jellegzetes tünetek

Az akut bronchitisz okozhat enyhe hőemelkedést, de legjellemzőbb tünete a produktív köhögés. A betegek fáradtságról panaszkodnak, légszomj, mellkasi szorító érzés jelentkezhet, ritkán légzésnél sípoló hang hallható.

Fertőzések melegágya

A krónikus hörghurut, vagy bronchitisz tünetei hasonlóak, a betegség akut formájától abban különbözik, hogy a tünetek évente visszatérően, legalább három hónapig tartósan fennállnak. A betegség rendszerint szövődménnyel is jár, a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék ugyanis további bakteriális fertőzésekhez biztosít kedvező körülményeket. A krónikus hörghurut emellett a krónikus obstruktív légúti betegség, a COPD egyik típusa is. Erről a betegségről tudjuk, hogy habár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető. Idejében felismerve az állapotromlás lelassítható, a betegek életminősége jelentősen javítható – hívja fel a figyelmet a Tüdőközpont orvosa.

Mikor forduljon orvoshoz?

Dr. Potecz Györgyi ezért fontosnak tartja felhívni az érintettek figyelmét, hogy semmiképpen se vegyék félvállról, ha hosszabb ideje fennálló köhögéssel küzdenek. - A bronchitisz tünetei hasonlíthatnak több más tüdő, vagy hörgő betegséghez, mint például az asztma, tüdőgyulladás tüneteihez, okozhatja allergia, de az elhúzódó köhögés tüdőrák kezdeti jele is lehet. A panaszok összefügghetnek krónikus arcüreggyulladással, vagy reflux betegséggel is – sorolja a doktornő. A mielőbbi orvosi kivizsgálás tehát nagyon fontos, de semmiképpen sem halasztható, ha magas láz társul a köhögés mellé, erős légszomj, vagy véres köpet is jelentkezik.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Tüdőközpont 
Mobil: +36 (70) 621 0783
email: info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kedves Doktornő! 33 éves, ereje teljében lévő férfiember volnék. 2016. augusztusában munkavégzés közben lettem rosszul. Egyik pillanatról a másikra ágynak estem, láz, nehéz légzés, köhögés voltak a tüneteim. Felkerestem háziorvosom, akinek javaslatára clarithromycint kezdtem szedni. Állapotom nem javult, 3 nap múlva egy köhögő roham után furcsa zörejt észleltem a tüdőm bal oldalán. Terhelésre nagyon fulladtam, izzadtam. Újra felkerestem a háziorvosom, aki azonnal beutalt a körzetünkbe tartozó kórház sürgősségi osztályára. Mellkasröntgenen bal oldalon kisméretű transparentiacsökkenést találtak, ami pneumóniának felelt meg a leírás alapján. Antibiotikum váltást javasoltak (Avelox receptet kaptam) és hazaküldtek. Másnap reggel rémült hangon hívott egy főorvos, hogy jól vagyok-e, küldjön-e mentőt? vagy azonnal be tudok-e menni a sürgősségire? Részletesebb tájékoztatást nem kaphattam telefonon, így én is megrémültem. Megérkezett az előző napi vérvétel eredménye (Haemoculturát vettek, ami pozitív lett - Gram poz. coccus, Legionella Ag vizsgálat is volt, ami negatív lett) Röntgen: "bal oldali sinusok lekerekítettek vs. minimális mennyiségű pleurális folyadék miatt. Bal alsó lebenyen kb. 50x30mm-es területen köteges, inhomogén transparentia csökkenés ábrázolódik. Belgyógyászati osztájra helyeztek. 7 napig tartózkodtam itt, augusztus közepéig. Kombinált antibioticus terápiát alkalmaztak (ceftriaxon és klarithroycin) expectorans mellett. Kontroll laboratóriumi vizsgálatában a gyulladásos markerek normalizálódtak, mellkasfelvételen az infiltratum is regrediált. Hazaengedtek, még 1 hét pihenőt javasoltak. 1 hónap múlva voltam kontrollon, ahol a röntgen negatív lett. 2 hónap múlva, október közepén újra panaszok jelentkeztek (éjszakai izzadás bal oldalamon - 2-3 pólócsere, ágynemű csere éjszaka, reggeli köpet nélküli köhögés, mellkas bal oldalán szúró érzés, hátul lapockán hideg érzés), ezért újabb kontrollra jelentkeztem. Eredmény: Mellkasfelvételen kóros nem igazolódott, laboratóriumi eredményei is jók. Pneumóniára, légúti infectiora utaló klinikum nincs. Próbáltam elfogadni ezt az állapotot. Hónapok elteltével fokozatosan csökkent az izzadásos, mellkas szúrásos, lapockán hideg érzetes tüneteim mértéke. 2017. áprilisában ismét elmentem egy átfogó kontorollra egy másik intézménybe, ahol minden eredményem újra negatív lett. 2017 nyár elejére teljesen meg is szűntek a tüneteim. Pár hete a szabadban dolgoztam egész nap, fújt a szél és azóta újra előjött a szúró érzés a mellkasom bal oldalán, a hideg "idegen test" érzet a lapockámnál a hátam bal oldalán, reggelente száraz köhögésem erősödik. Rétegesen öltözködöm, mégis ha kilépek a szabadba rögtön érzékenyebbnek érzem magam, már lélegzetvételnél is. A fent leírtak alapján kérném a tanácsát, hogy milyen irányba induljak? Mit érdemes ebben az esetben vizsgálni? Hol érdemes vizsgáltatni? Megtisztelő válaszát, visszajelzését előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Sándor
    Sándor

    dr. Hidvégi Edit PhD

    tüdőgyógyász
    Kedves Sándor!

    Mivel a tüdőgyulladása több, mint egy éve lezajlott, azt követően 3x is kiadtak negativ tüdő röntgen leletet, nem valószínű, hogy avval lenne összefüggésben. A Gram pozitiv coccus fertőzés egyébként is nyomtalanul meggyógyul az antibiotikus kezelésre. Ha Legionella, vagy más úgy nevezett atípusos baktérium fertőzése lett volna, akkor még feltehető lenne, hogy az maradt vissza a sejtekben megbújva. Ez utóbbiak nagyon jól gyógyulnak klaritromicin kezelésre.
    Az egyéb tünetek megbeszélése csak személyes kikérdezés és vizsgálat során lenne lehetséges, ezért arra biztatom, ha panaszai vannak, keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót, vagy jelentkezzen be szakrendelésemre a Budai Allergiaközpontba.

    Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
    pulmonológus szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Jó úton haladunk

    Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus