Tüdőrák előfordulása

Utolsó módosítás:2021.11.24 16:56

Magyarországon - a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján - 2001-ben 5741 férfi és 2161 nő halt meg tüdődaganat következtében, ami az összes rákos halálozás 23,7%-ának felelt meg. A tüdőrák okozta elhalálozás a férfiakban jóval gyakoribb (30,5%), mint a nőknél (14,9%). A tüdőrák Magyarországon a férfiak esetében vezető daganatos halálok, a nőknél az emlő- és a vastagbéldaganatok után a harmadik helyen áll. Közel hasonló a helyzet valamennyi iparilag fejlett országokban. Mindazonáltal a nők körében érezhetően emelkedik a halálos tüdőrák előfordulása.

A tüdőrák a nők körében 451%-al nőtt az elmúlt 30 évben, és a jóslatok szerint ez az emelkedés még 2010-ig tartani fog. A tüdőrák gyakoriságának növekedése szinte teljes egészében a dohányzás terjedésének tudható be. A dohányzás a nők számára az 1920-as évekig elítélt dolog volt. De a nő változó szerepével társadalmunkban, a dohányzás, mint komoly függés, ironikusan szólva a női függetlenség szimbólumává vált. Több mint 25 millió amerikai nő dohányzik. Minden negyedik 18 éven aluli lány dohányzik, és a negyedikes gimnazisták 28%-a dohányzik. Több mint 140 000 nő hal meg minden évben dohányzással összefüggő okokból, s miközben a férfiaknál az ilyen okokból bekövetkezett halálozás csökken, a nők körében drámain növekszik.

A betegség leggyakrabban 50-70 éves kor között fordul elő, a csúcs a 60 éves kor környékére tehető. A tüdőrákos betegek nem egészen 5%-a 40 év alatti, 30 éves kor alatt pedig az esetek kevesebb mint 1%-a fordul elő.

Kapcsolódó cikkünk

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

Téma szakértője

  • Specialitások: