Antibiotikumok

Létrehozva: 2011.12.18 18:30 | Módosítva: 2018.10.18 18:28

Az egyik leggyakrabban hazsnált gyógyszercsalád a tüdőgyógyászatban. Szerepük bakteriális fertőzések felléptekor, mint a tüdőgyulladás, esetleg megelőzés céljából a fertőzés kialakulása előtt van.

Mai fontos irányelv, hogy antibiotikumot csak és kizárólag akkor, olyant és akkora mennyiségben szabad adni, amikor annak szüksége van.

Régebben inkább elfogadottabb volt, hoyg egy vírus okozta légúti fertőzés esetén is adtak antibiotikumot, megelőzendő a bakteriális fertőzés kialakulását.

Mostanra azonban ez a nézet változott, aminek több oka is van:

  • a gyakori antibiotikum adás eredménye, hogy a baktérimuk elvesztették érzékenységüket, ma sokkal nehezebb elpusztítani ugyanazt a baktériumot, mivel nem hat rá a régi antibiotikum

  • az antibiotikum elpusztítja a velünk élő jótékonya, egészségünk szempontjából fontos baktériumokat is, ez hosszú távon immungyengeséggel, emésztési problémákkal, esetleg allergia kialakulásával is járhat

  • a helyesen kezelt vírusos fertőzés talaján sokkal ritkábban alakul ki bakteriális felülfertőzés, mint azt korábban gondoltuk

Ami fontos az antibiotikumokkal kapcsolatban:

  • ha egyszer elkezdtük, mindig végig kell szedni a kúrát, akkor is, ha időközben jobban lennénk (Ennek háttrében az áll, hogy a javulás ellenére még pár baktérium ott lehet. Ha nem szedjük végig, azok újra szaporodnak, és a betegség újra megjelenhet. Ráadásul az utoljára maradt baktériumok a legellenállóbbak, így azok elszaporodása rontja az újabb antibiotikumos kúra esélyét.)

  • fontos megnézni, hogy az antibiotikumot étkezés előtt/után vagy közben kell bevenni

  • fontos elegendőt, lehetőleg a szokásos napi 2 liter helyett legalább 2,5 liter folyadékot (vizet) inni

  • lényeges, hogy az orvos aszerint választ antibiotikumot, hogy melyik kórokozónak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a betegséget okozta. Éppen ezért véletlenül se a szomszéd vagy korábbról a fiókban megmaradt antibiotikumot szedjük be az orvos által írt helyett!

 

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink