Antibiotikumok

Utolsó módosítás:2022.10.22 15:12

Az egyik leggyakrabban használt gyógyszercsalád a tüdőgyógyászatban. Szerepük bakteriális fertőzések felléptekor - mint a tüdőgyulladás, esetleg megelőzés céljából a fertőzés kialakulása előtt  jelentős.

Mai fontos irányelv, hogy antibiotikumot csak és kizárólag akkor használunk, és akkora mennyiségben szedünk, amikor arra szükség van az orvos előírása szerint.

Régebben inkább elfogadottabb volt, hogy egy vírus okozta légúti fertőzés esetén is adtak antibiotikumot, megelőzendő a bakteriális fertőzés kialakulását.

Mostanra azonban ez a nézet változott, aminek több oka is van:

  • a gyakori antibiotikum adás eredménye, hogy a baktérimuk elvesztették érzékenységüket, ma sokkal nehezebb elpusztítani ugyanazt a baktériumot, mivel nem hat rá a régi antibiotikum

  • az antibiotikum elpusztítja a velünk élő jótékonya, egészségünk szempontjából fontos baktériumokat is, ez hosszú távon immungyengeséggel, emésztési problémákkal, esetleg allergia kialakulásával is járhat

  • a helyesen kezelt vírusos fertőzés talaján sokkal ritkábban alakul ki bakteriális felülfertőzés, mint azt korábban gondoltuk

Ami fontos az antibiotikumokkal kapcsolatban:

  • Ha egyszer elkezdtük az antibiotikum kúrát, mindig végig kell vinni a kezelést. Akkor is feltétlenül, ha időközben jobban lennénk. Ennek háttrében az áll, hogy a javulás ellenére még pár baktérium ott lehet. Ha nem szedjük végig, azok újra szaporodnak, és a betegség újra megjelenhet. Ráadásul az utoljára maradt baktériumok a legellenállóbbak, így azok elszaporodása rontja az újabb antibiotikumos kúra esélyét.

  • Fontos megnézni, hogy az antibiotikumot étkezés előtt/után vagy közben kell bevenni.

  • Fontos elegendőt, lehetőleg a szokásos napi 2 liter helyett legalább 2,5 liter folyadékot (vizet) inni.

  • Lényeges, hogy az orvos aszerint választ antibiotikumot, hogy melyik kórokozónak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a betegséget okozta. Éppen ezért véletlenül se a szomszéd vagy korábbról a fiókban megmaradt antibiotikumot szedjük be az orvos által írt helyett!