Antibiotikumok

Létrehozva: 2011.12.18 18:30 | Módosítva: 2018.10.18 18:28

Az egyik leggyakrabban hazsnált gyógyszercsalád a tüdőgyógyászatban. Szerepük bakteriális fertőzések felléptekor, mint a tüdőgyulladás, esetleg megelőzés céljából a fertőzés kialakulása előtt van.

Mai fontos irányelv, hogy antibiotikumot csak és kizárólag akkor, olyant és akkora mennyiségben szabad adni, amikor annak szüksége van.

Régebben inkább elfogadottabb volt, hoyg egy vírus okozta légúti fertőzés esetén is adtak antibiotikumot, megelőzendő a bakteriális fertőzés kialakulását.

Mostanra azonban ez a nézet változott, aminek több oka is van:

  • a gyakori antibiotikum adás eredménye, hogy a baktérimuk elvesztették érzékenységüket, ma sokkal nehezebb elpusztítani ugyanazt a baktériumot, mivel nem hat rá a régi antibiotikum

  • az antibiotikum elpusztítja a velünk élő jótékonya, egészségünk szempontjából fontos baktériumokat is, ez hosszú távon immungyengeséggel, emésztési problémákkal, esetleg allergia kialakulásával is járhat

  • a helyesen kezelt vírusos fertőzés talaján sokkal ritkábban alakul ki bakteriális felülfertőzés, mint azt korábban gondoltuk

Ami fontos az antibiotikumokkal kapcsolatban:

  • ha egyszer elkezdtük, mindig végig kell szedni a kúrát, akkor is, ha időközben jobban lennénk (Ennek háttrében az áll, hogy a javulás ellenére még pár baktérium ott lehet. Ha nem szedjük végig, azok újra szaporodnak, és a betegség újra megjelenhet. Ráadásul az utoljára maradt baktériumok a legellenállóbbak, így azok elszaporodása rontja az újabb antibiotikumos kúra esélyét.)

  • fontos megnézni, hogy az antibiotikumot étkezés előtt/után vagy közben kell bevenni

  • fontos elegendőt, lehetőleg a szokásos napi 2 liter helyett legalább 2,5 liter folyadékot (vizet) inni

  • lényeges, hogy az orvos aszerint választ antibiotikumot, hogy melyik kórokozónak van a legnagyobb valószínűsége, hogy a betegséget okozta. Éppen ezért véletlenül se a szomszéd vagy korábbról a fiókban megmaradt antibiotikumot szedjük be az orvos által írt helyett!

 

 

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink