COVID-19 utáni kivizsgálás

COVID-19 utáni kivizsgálás

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2020.11.20 13:39 | Módosítva: 2021.03.29 14:27

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. A COVID-19 fertőzés tünetei, olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhatnak. 

A COVID-19 fertőzés influenza-szerű alsó légúti megbetegedés formájában jelentkezik legtöbbször lázzal, köhögéssel, fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal.

köhögés, COVID, koronavírus, vírusfertőzés

Fontos annak is figyelnie tüneteire, aki tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel (néhány napig láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés) esett át a COVID-19 fertőzésen, ugyanis náluk is kialakulhatnak szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó, vagy akár tünetmentes napok után megjelenő krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ha a fenti tüneteket tapasztalja koronavírus után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

 

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit tartalmazza:

 

Amennyiben rendelkezik korábbi COVID-19 fertőzés miatt végzett vizsgálatokról legfeljebb egy hetes mellkas CT, illetve komplex laborleletekkel, úgy a légzésfunkciós vizsgálat utáni a Szakorvosi vizitet javasoljuk!

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálat menete:

Amennyiben Ön a COVID-19 fertőzés utáni tüdőgyógyászati vizsgálatra jelentkezik, fontos tudnia, hogy a teljes kivizsgáláshoz többszöri megjelenésre lesz szüksége központunkban.

A kivizsgálás menete az alábbiak szerint fog alakulni: 

1. Vérvétel ( A vérvétel központunkban történik, amire külön időpont foglalás szükséges)

  • Legalább 3 munkanappal az orvosi vizit előtt kell elvégezni
  • Éhgyomorral kell érkezni, előtte bő folyadékfogyasztás javasolt (szénsavmentes ásványvíz vagy csapvíz engedélyezett, cukrozott folyadék tilos)
  • Reggeli első vizeletet hozzon magával

2. Mellkas CT (low dose)

  • A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit low dose CT vizsgálatot tartalmaz.
  •  Labor vizsgálat kiértékelése után előfordulhatnak olyan esetek, ahol a low dose CT vizsgálat nem elegendő. Ilyenkor CT-angiográfiai vizsgálatot kérünk, hogy kizárhassuk a trombózis kockázatát. 
  • A CT-angiográfiai vizsgálatot nem tartalmazza a COVID-19 utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit, a mellkasvizsgálat különbözeti díját a szakorvosi vizit díján felül kell fizezni.

3. Szakorvosi vizit 

  • Szakorvosi vizit előtt légzésfunkciós vizsgálatot végzünk a központunkban.

 

COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati vizsgálat előfeltétele az egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt!

Téma szakértői

dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

 

 

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink