COVID-19 utáni kivizsgálás

COVID-19 utáni kivizsgálás

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2022.01.03 14:10

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. A COVID-19 fertőzés tünetei, olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhatnak. 

A COVID-19 fertőzés influenza-szerű alsó légúti megbetegedés formájában jelentkezik legtöbbször lázzal, köhögéssel, fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal.

köhögés, COVID, koronavírus, vírusfertőzés

Fontos annak is figyelnie tüneteire, aki tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel (néhány napig láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés) esett át a COVID-19 fertőzésen, ugyanis náluk is kialakulhatnak szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó, vagy akár tünetmentes napok után megjelenő krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ha a fenti tüneteket tapasztalja koronavírus után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit tartalmazza:

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit díjszabásáról árlistánkon tájékozódhat.

Amennyiben rendelkezik korábbi COVID-19 fertőzés miatt végzett vizsgálatokról legfeljebb egy hetes mellkas CT, illetve komplex laborleletekkel, úgy a légzésfunkciós vizsgálat utáni a Szakorvosi vizitet javasoljuk!

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálat menete:

Amennyiben Ön a COVID-19 fertőzés utáni tüdőgyógyászati vizsgálatra jelentkezik, fontos tudnia, hogy a teljes kivizsgáláshoz többszöri megjelenésre lesz szüksége központunkban.

A kivizsgálás menete az alábbiak szerint fog alakulni: 

1. Vérvétel ( A vérvétel központunkban történik, amire külön időpont foglalás szükséges)

  • Legalább 3 munkanappal az orvosi vizit előtt kell elvégezni
  • Éhgyomorral kell érkezni, előtte bő folyadékfogyasztás javasolt (szénsavmentes ásványvíz vagy csapvíz engedélyezett, cukrozott folyadék tilos)
  • Reggeli első vizeletet hozzon magával

2. Mellkas CT (low dose)

  • A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit low dose CT vizsgálatot tartalmaz.
  •  Labor vizsgálat kiértékelése után előfordulhatnak olyan esetek, ahol a low dose CT vizsgálat nem elegendő. Ilyenkor CT-angiográfiai vizsgálatot kérünk, hogy kizárhassuk a trombózis kockázatát. 
  • A CT-angiográfiai vizsgálatot nem tartalmazza a COVID-19 utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit, a mellkasvizsgálat különbözeti díját a szakorvosi vizit díján felül kell fizezni.

3. Szakorvosi vizit 

  • Szakorvosi vizit előtt légzésfunkciós vizsgálatot végzünk a központunkban.

A vizsgálatra hozza magával:

  • orvosi papírt, amit a COVID fertőzés idején kapott
  • a fertőzés elmúltát bizonyító orvosi eredményeket

COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati vizsgálat előfeltétele az egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt!