COVID-19 utáni kivizsgálás

COVID-19 utáni kivizsgálás

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2020.11.20 13:39 | Módosítva: 2021.03.29 14:27

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés maradandó károsodásokat okozhat a tüdőnkben, ami nemcsak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezhet, hanem a fiataloknál is egyre gyakrabban előforduló jelenség. A COVID-19 fertőzés tünetei, olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhatnak. 

A COVID-19 fertőzés influenza-szerű alsó légúti megbetegedés formájában jelentkezik legtöbbször lázzal, köhögéssel, fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal.

köhögés, COVID, koronavírus, vírusfertőzés

Fontos annak is figyelnie tüneteire, aki tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel (néhány napig láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés) esett át a COVID-19 fertőzésen, ugyanis náluk is kialakulhatnak szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó, vagy akár tünetmentes napok után megjelenő krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ha a fenti tüneteket tapasztalja koronavírus után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

 

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit tartalmazza:

 

Amennyiben rendelkezik korábbi COVID-19 fertőzés miatt végzett vizsgálatokról legfeljebb egy hetes mellkas CT, illetve komplex laborleletekkel, úgy a légzésfunkciós vizsgálat utáni a Szakorvosi vizitet javasoljuk!

A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálat menete:

Amennyiben Ön a COVID-19 fertőzés utáni tüdőgyógyászati vizsgálatra jelentkezik, fontos tudnia, hogy a teljes kivizsgáláshoz többszöri megjelenésre lesz szüksége központunkban.

A kivizsgálás menete az alábbiak szerint fog alakulni: 

1. Vérvétel ( A vérvétel központunkban történik, amire külön időpont foglalás szükséges)

  • Legalább 3 munkanappal az orvosi vizit előtt kell elvégezni
  • Éhgyomorral kell érkezni, előtte bő folyadékfogyasztás javasolt (szénsavmentes ásványvíz vagy csapvíz engedélyezett, cukrozott folyadék tilos)
  • Reggeli első vizeletet hozzon magával

2. Mellkas CT (low dose)

  • A COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit low dose CT vizsgálatot tartalmaz.
  •  Labor vizsgálat kiértékelése után előfordulhatnak olyan esetek, ahol a low dose CT vizsgálat nem elegendő. Ilyenkor CT-angiográfiai vizsgálatot kérünk, hogy kizárhassuk a trombózis kockázatát. 
  • A CT-angiográfiai vizsgálatot nem tartalmazza a COVID-19 utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit, a mellkasvizsgálat különbözeti díját a szakorvosi vizit díján felül kell fizezni.

3. Szakorvosi vizit 

  • Szakorvosi vizit előtt légzésfunkciós vizsgálatot végzünk a központunkban.

 

COVID-19 fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati vizsgálat előfeltétele az egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt!

Téma szakértői

dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

 

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink