COVID utáni kivizsgálás

COVID utáni kivizsgálás

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2020.11.20 13:39 | Módosítva: 2020.11.30 16:07

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezik, és olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhat.

köhögés, COVID, koronavírus, vírusfertőzés

A COVID fertőzés influenza-szerű légúti megbetegedésformájában jelentkezik legtöbbször lázzal, köhögéssel, fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal. Ez a több szervrendszert is érintő fertőzés a jelenlegi adatok alapján 80%-a tünetmentes vagy enyhe; az esetek 15%-a súlyos (a beteg már oxigént igényel) és 5%-a kritikus (gépi lélegeztetést igényel). Nagyobb kockázatra hajlamosít ugyan az idősebb kor vagy a társbetegségek (mint a COPD, cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek), azonban fiataloknál és aktív, sportos életet élőknél is ugyanúgy előfordulhatnak súlyos tünetek.

Igaz ugyanez a betegség szövődményei tekintetében is. Akár a tünetmentesség, vagy enyhe-mérsékelt tünetek elmúlása után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért mindenképpen kellő odafigyeléssel, fokozatosan szabad csak visszatérni a korábbi életritmushoz, kiváltképp a sportoláshoz.

Milyen szövődményei lehetnek a koronavírusnak?

A COVID-19 leggyakoribb szövődménye a légzési elégtelenség. Ennek súlyos esetben lehet oka akár tüdőgyulladás és akut légúti distressz szindróma (ARDS) is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. A tüdő hörgőcskéi ekkor folyadékkal telhetnek meg amiben mindkét tüdő érintett.

Szakmai ajánlások szerint a tüdőgyulladáson átesetteknek fontos a komplex vizsgálat a betegség utáni 6-12. hétben:

  • Tüdő röntgen
  • Mellkas CT
  • Légzésfunkciós- és diffúz kapacitás vizsgálat
  • 6 perces járásteszt szaturáció méréssel
  • Szívultrahang
  • Laborvizsgálatok
Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt

 

Nagyon fontos annak is figyelnie tüneteire, aki tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel (néhány napig láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés) esett át a fertőzésen, ugyanis náluk is kialakulhatnak szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Számukra fontos lehet egy szakorvosi vizsgálaton részt venni, ahol az alábbi kiegészítő vizsgálatok merülhetnek fel:

A tüdőgyógyászati rehabilitáció azoknak a súlyos légzéskárosodottaknak szükséges, akik az egyébként is szedett gyógyszerek szedése mellett is fulladnak vagy aktivitásukban korlátozottak.

A szívizom is érintett lehet

A COVID-19 vírus ugyan elsődlegesen a tüdőt támadja, bár ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben. Emiatt az egyik leggyakoribb szövődménye a szívizomgyulladás. Főképp mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, fokozatosan kell visszatérni a korábbi mindennapi aktivitáshoz.

A szükséges vizsgálatok meghatározása orvos feladata. A legújabb kutatások szerint a tüdő ultrahangos vizsgálata is segíthet a szívelégtelenség diagnózisának a megállapításában.

Visszatérés a sportoláshoz koronavírus után 

Mindenképpen kellő körültekintéssel kell kezelni a koronavírus utáni felépülést aktívan sportolók esetében (legyenek akár amatőr vagy elit sportolók!), hiszen a tünetek súlyossága és az esetleges szövődmények között még a kutatók sem látnak összefüggést. A rendszeres mozgást megelőzően számukra kifejezetten ajánlott kardiológiai vizsgálat a szívizomgyulladás kizárására még akkor is, ha a negatív tesztek után nincsenek már tünetek.

Téma szakértője

 

 

Hírek

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

Mit tervez a Prima Medica Egészséghálózat?

A Prima Medica Egészséghálózat 2020 év elejére elérte a havi 4000 fölötti pácienstalálkozást. Ennek a sikertörténetnek már több mint tíz éve fontos része a TüdőKözpont, amelyről dr. Babai László, a központot magában foglaló Prima Medica Egészséghálózat alapítója-igazgatója beszélt a portfolio.hu-nak.

További részletek
COPD-s vagyok és pozitív lett a PCR tesztem, mit tegyek?

COPD-s vagyok és pozitív lett a PCR tesztem, mit tegyek?

Bizonyos krónikus betegségek esetén magasabb a súlyos lefolyású koronavírus fertőzés kockázata. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a TüdőKözpont orvosát arról kérdeztük, mit tegyenek a COPD-s betegek, koronavírus fertőzés esetén?

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink