COVID utáni kivizsgálás

COVID utáni kivizsgálás

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2020.11.20 13:39 | Módosítva: 2021.02.17 10:30

A koronavírus fertőzés rövid- és hosszútávú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk, azonban látszik, hogy a fertőzés szövődményei nem csak az időseknél vagy a krónikus betegeknél jelentkezik, és olykor több hétig vagy akár hónapig is elhúzódhat.

A COVID fertőzés influenza-szerű légúti megbetegedésformájában jelentkezik legtöbbször lázzal, köhögéssel, fáradtsággal, légúti váladék képződéssel és / vagy légszomjjal.

Milyen szövődményei lehetnek a koronavírusnak?

köhögés, COVID, koronavírus, vírusfertőzés A COVID-19 leggyakoribb szövődménye a légzési elégtelenség. Ennek súlyos esetben lehet oka akár tüdőgyulladás és akut légúti distressz szindróma (ARDS) is. A tüdőgyulladás tüneteit nehéz felismerni, mivel nagyon hasonlóak a fertőzéskor előforduló tünetekhez: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság. A tüdő hörgőcskéi ekkor folyadékkal telhetnek meg amiben mindkét tüdő érintett.

 

Fokozottan érdemes odafigyelniük állapotukra az asztmásoknak, mivel aktív légúti gyulladás esetén (nem kezelteknél) vagy az asztmára szájon át szedett kortikoszteroidok miatt könnyebben kaphatják el a fertőzést. Kiemelten fontos számukra a rendszeres megelőző inhalációs gyógyszer alkalmazása. 

 

Másrészt a COVID fertőzésen átesett asztmások állapota felborulhat, gyakran maradhat meg köhögés - ingerköhögés, nehézlégzés, állandó gyengeség. Ilyenkor célszerű szakorvossal konzultálni, akár távkonzultáció keretei között is.

 

Fontos annak is figyelnie tüneteire, aki tünetmentesen, vagy enyhe/mérsékelt tünetekkel (néhány napig láz, köhögés, íz- és szaglásvesztés) esett át a fertőzésen, ugyanis náluk is kialakulhatnak szövődmények. Intő jel lehet a hetekig tartó, vagy akár tünetmentes napok után megjelenő krónikus fáradtság, nehézlégzés, mellkasi fájdalom. Ha a fenti tüneteket tapasztalja koronavírus után, forduljon a témában jártas szakorvosainkhoz és válassza a COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizitet!

 

A COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati szakorvosi vizit tartalmazza:

 

Amennyiben rendelkezik korábbi COVID fertőzés miatt végzett vizsgálatokról legfeljebb egy hetes mellkas CT, illetve komplex laborleletekkel, úgy a légzésfunkciós vizsgálat utáni a Szakorvosi vizitet javasoljuk!

Előjegyzés, kivizsgálás menete

Kétszeri megjelenés szükséges a vizsgálathoz.

1. Vérvétel (központunkban van lehetőség vérvételre, erre külön időpontkérés szükséges)

  • Legalább 3 munkanappal az orvosi vizit előtt 
  • Éhgyomorral kell érkezni, előtte bő folyadékfogyasztás javasolt (szánsavmentes ásványvíz vagy csapvíz engedélyezett, cukrozott folyadék tilos)
  • Reggeli első vizeletet hozzon magával a páciens

2. Mellkas CT (low dose)

  • Laborvizsgálat után 

3. Szakorvosi vizit 

  • Előtte légzésfunkciós vizsgálat

 

COVID fertőzés utáni kiterjesztett tüdőgyógyászati vizsgálat előfeltétele az egy hétnél nem régebbi negatív PCR teszt!

Téma szakértői

dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Somogyi Éva dr. Somogyi Éva

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász

 

 

Hírek

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

Légúti fertőzések és asztma: fokozott kockázat

A légúti fertőzések, mint az influenza és a koronavírus is belobbanthatják sz asztmás tüneteket. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mire figyeljenek a betegek.

További részletek
COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

COVID utáni légszomj? Diffúziós kapacitásméréssel is vizsgálható!

A post-COVID, vagyis a koronavírus-fertőzés után jelentkező elhúzódó tünetek sokakat érintenek. A korai felismerés és kezelés segít megelőzni a további állapotromlást. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogyan segíti a diffúziós kapacitásmérés a még pontosabb diagnózist, COVID utáni légúti tünetek esetén.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink