Rendelői tüdőgyógyászati vizsgálatok

Utolsó módosítás:2022.10.22 14:10

Tüdőgyógyászati ellátás során gyakori, hogy a tünetek mögött meghúzódó betegség pontos meghatározásához funkcionális, rendelőnkben elvégzett vizsgálatok szükségesek.

Prick teszt

Allergia-gyanú esetében az allergén pontos behatárolásában segíthet az alkaros bőrteszt vagy más néven Prick teszt elvégzése. Ezt leggyakrabban gyári standardizált allergénekkel végezzük, azonban előfordulhat olyan gyanús allergén, melyre nem gyártanak megfelelő gyári készítményt. Ilyenkor a kérdéses anyagot, ételt tesszük fel közvetlenül a bőrre.

A Prick teszt során a bőrre feltett allergén allergia esetében pár percen belül reakciót (bőrpír, duzzanat, viszketés) ad, a reakciót 15 perc elteltével olvassuk le. Fontos, hogy Prick teszt esetében mindig felteszünk a bőrre egy un. „negatív” kontrollt (fiziológiás sóoldatot) és egy un. „pozitív” kontrollt (hisztamin tartalmú oldat). A teszt akkor értékelhető, ha a negatív teszt nem ad reakciót, a pozitív teszt viszont ad reakciót. Ugyanis előfordulhatnak olyan esetek, amikor a negatív kontroll is ad reakciót (fokozott aspecifikus érzékenység) – ilyen esetben az allergénekre adott pozitív reakciónál nem tudjuk, hogy az allergénre jelentkezik a reakció avagy attól függetlenül. Ugyanez a helyzet, ha a pozitív kontroll nem ad reakciót – ilyen esetben valami olyan gyógyszerhatást vagy kórfolyamatot, egyéni eltérést kell feltételezni, ami az allergiás reakciók megjelenését gátolja a tesztelés folyamán, a teszt ilyenkor értékelhetetlen.

Fizikai terhelés

Asztmára jellemző, különösen gyermekkorban, hogy a tünetek fizikai terhelésre jelentkeznek. Így a kivizsgálás során indokolt lehet a páciensnél fizikai terhelést alkalmazni – pl. ugrálni vagy éppen a rendelő körül, udvarán futni egy két kört. A tünetek nem minden esetben jelentkeznek szabad füllel hallhatóan, szemmel láthatóan, előfordulhat, hogy „csak” a hallgatózási lelet változik meg, nyúlik meg a kilégzés, jelennek meg fonendoszkóppal hallható sípoló hangok.

Hörgtágító-próba

Hasonló tüneteket adó betegségek elkülönítésében, terápiára kiválasztandó gyógyszer hatékonyságának megítéléséhez használható a hörgtágító próba, amikor gyógyszeres belégzés előtt és utáni tüdőhallgatózási lelet közötti különbség ad jelzésértékű információt a szakorvos számára. Ilyenkor a páciens tüdejét meghallgatjuk alapállapotban, majd kérjük, hogy lélegezzen be gyógyszert, és meghallgatjuk kis idővel a gyógyszer-belégzést követően.