Gyógyszeres kezelések a tüdőgyógyászatban

Utolsó módosítás:2023.01.03 15:56

A gyógyszer olyan készítmény, amit a betegségek gyógyítására, megelőzésére, felismerésére, kezelésére vagy élettani funkciók fenntartása, helyreállítása, javítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak. 

inhalációs gyógyszer TüdőközpontA tüdőgyógyászati kezelések jelentős hányadát a gyógyszeres kezelések teszik ki. Az antibiotikumok, kórokozókra ható szerek, a hörgtágítók, a köptetők, az allergia ellenes szerek, immunmodulánsok.

A gyógyszeres kezelések során -főleg az akut problémák fennállásakor- a gyógyszereket csak pár napig kell szedni, míg a krónikus tüdőbetegségek többségében a gyógyszer általában éveken keresztül alkalmazandó.

A tüdőgyógyszatban használt gyógyszerek nagy részére jellemző a speciális, belégzéssel történő un. inhalációs adagolás, mely helyes technikájának elsajátítása különösen fontos, mind felnőtteknél, mind gyermekeknél. Az inhalációs készítmények alkalmazását Ön elsajátíthatja nálunk, a Tüdőközpontban: gyógyszer-inhalációs oktatás keretében. 

A megfelelő gyógyszer kiválasztása, beállítása nem egyszerű folyamat. A legjobb eredmény elérése érdekében akár több gyógyszert is kipróbálhatnak az orvosok, mire megtalálják azt, amelyre a szervezet jól reagál és a tünetek a leginkább csökkennek. A gyógyszer alkalmazását minden esetben tüdőgyógyászati kivizsgálás előzi meg, amelynek része lehet képalkotó diagnosztikai eljárás, valamint légzésfunkciós vizsgálat is.