Tüdőgyulladásnál mit tehetek?

Tüdőgyulladásnál mit tehetek?

Utolsó módosítás:2023.12.08 17:18

A tüdőgyulladás egy rendkívül gyakori betegség, súlyossága egyénenként eltérő, de akár életveszélyes tüneteket is okozhat. Épp ezért a tüdőgyulladás időben történő felismerése és kezelése rendkívül fontos.

Mit tehetek tüdőgyulladásnál? - Tartalom

Mi az a tüdőgyulladás?

Mit tehetek tüdőgyulladásnál, mielőtt orvoshoz fordulnék?

Mit tehetek tüdőgyulladásnál az orvos javaslatára?

Hogyan mondjam el az orvosomnak?

Kezeletlen tüdőgyulladásnál kialakuló lehetséges szövődmények

Mi az a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdőszövet gyulladását jelenti, amelyet általában bakteriális fertőzés okoz. A gyulladásos folyamat során a tüdő kis léghólyagjai megtelnek folyadékkal vagy gennyel, ami nehezíti a levegő normális áramlását a tüdőben.

A tüdőgyulladás lehet bakteriális, vírusos, gombás vagy egyéb eredetű. A legtöbb esetben a tüdőgyulladást a Streptococcus pneumoniae baktérium okozza, de más baktériumok, vírusok és ritkábban gombák is felelősek lehetnek érte.

A tüdőgyulladás tünetei változatosak lehetnek, de tipikusan magukban foglalják a következőket.

Láz és hidegrázás: A testhőmérséklet emelkedhet, és a beteg hidegrázhat.

Köhögés: A köhögés lehet száraz vagy lehet köpettel együtt.

Légzési nehézség: A tüdőgyulladás miatt a légszomj, a gyorsabb légzés vagy a nehézlégzés jelentkezhet.

Mellkasi fájdalom: A betegek tapasztalhatnak fájdalmat vagy kellemetlen érzést a mellkas területén.Tüdőgyulladás-Tüdő Központ

Fáradtság és kimerültség: A tüdőgyulladás fáradtságot és gyengeséget is okozhat.

Izomfájdalom: Az izomfájdalom és általános rossz közérzet is gyakori lehet tüdőgyulladás esetén.

A tüdőgyulladás súlyossága változó lehet. Az egészséges emberek esetében a tünetek lehetnek enyhék, míg az idősebbeknél vagy az immunrendszer gyengülése esetén súlyosabbak lehetnek a szövődmények.

A tüdőgyulladás diagnózisa általában orvosi vizsgálat és képalkotó vizsgálatok (például mellkas röntgen vagy CT vizsgálat) alapján történik. A kezelés a tüdőgyulladás típusától és súlyosságától függ, de általában antibiotikumokat vagy vírusellenes szereket alkalmaznak, valamint tüneti kezelést is végeznek.

Fontos, hogy a tüdőgyulladás kezelése minél korábban megkezdődjön, és az esetleges komplikációk elkerülése érdekében. Ha valaki tüneteket tapasztal, amelyek a tüdőgyulladásra utalhatnak, azonnal keresse fel az egészségügyi szolgáltatóját.

Mit tehetek tüdőgyulladásnál, mielőtt orvoshoz fordulnék? 

A tüdőgyulladás tünetei súlyosak is lehetnek és azonnali orvosi ellátást is igényelhetnek. Azonban mielőtt orvoshoz fordulna azelőtt van egy-két lépés amit érdemes megtenni.

Lázcsillapítás 

 • A hőemelkedés, de különösen a magas láz rendkívüli mértékben megterhelheti a szervezetet. Különösen érvényes ez a csecsemőkre, az idősekre és a krónikus szív- és légzőszervi betegekre. A gyors és hatékony lázcsillapítás elengedhetetlen.
 • Lázcsillapításra a leggyakrabban paracetamol, amidazofen vagy szalicilát (Aspirin) tartalmú gyógyszereket használunk, amelyek a gyógyszertárakban vény nélkül kaphatók. 38 oC feletti testhőmérséklet esetén javasolt a hűtőfürdő vagy hideg vízzel történő tusolás.
 • Tüdőgyulladás során lázas állapotban megnő a szervezet folyadékvesztesége (izzadás, szaporább légzés, fokozódó vizelet kiválasztás, stb.), ezért a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen. Lázas betegnek ne adjunk forró vagy meleg teát, a hideg vagy szobahőmérsékletű, szénsavmentes italok, levesek gyakori fogyasztása javasolt.

Folyadékpótlás 

 • A tüdőgyulladás során fellépő lázas állapotban megnő a szervezet folyadékvesztesége (izzadás, szaporább légzés, fokozódó vizelet kiválasztás, stb.), ezért a megfelelő folyadékpótlás elengedhetetlen. Lázas betegnek ne adjunk forró vagy meleg teát, a hideg vagy szobahőmérsékletű, szénsavmentes italok, levesek gyakori fogyasztása javasolt.

Párásító használata

A párásító segíthet enyhíteni a légúti irritációt,különösen, ha a száraz levegő súlyosbítja a tüneteket tüdőgyulladás során. 

Dohányfüst elkerelülése

A dohányfüst irritálhatja a tüdőt és súlyosbíthatja a tüneteket, így a dohányfüst elkerülése tüdőgyulladás esetén kiemelt jelentőségű.

Gyógyszerek, betegségek összefoglalása 

 • Sok beteg elfelejti az orvosi rendelőben, milyen betegségre, milyen gyógyszereket szed. Fontos lehet az is, milyen betegség miatt és mikor szorult valaki orvosi kezelésre, megfigyelésre. Érdemes ezeket röviden leírni (pl. felsorolni egy oszlopba az aktuálisan szedett gyógyszereket, és lehetőleg odaírni mellé, hogy milyen betegségre szedi), és az orvosnak megmutatni. 

Köpetvizsgálat 

 • A légúti fertőzések egyik leggyakoribb tünete a köhögés, amely során a betegek köpetet is szoktak felköhögni. Fontos információ az orvos számára a köpet mennyisége (sok vagy kevés), színe (pl. víztiszta, fehér, sárgás, zöldes, véres), jellege (habos, híg, sűrű, tapadékony, nehezen szakad fel) esetleg a szaga (bűzös). Ne nyelje le a köpetét, mert ezzel fölöslegesen terheli meg a gyomrát! A nyák, a köpet megemésztése nehéz, energiaigényes feladat, a szervezet gyakran „vissza is utasítja” ezt, és kihányja a beteg.

Kapcsolódó cikkünk

Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

Mit adjunk köhögésre gyerekeknek?

A köhögés hetekig is elhúzódhat egy légúti fertőzést követően, de lehet egy betegség kezdeti tünete is. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit adjunk otthon köhögésre gyerekeknek és mikor forduljunk feltétlenül orvoshoz.

Mit tehetek tüdőgyulladásnál az orvos javaslatára?

Amennyiben az orvos diagnosztizálja a tüdőgyulladást, a kezelés általában az alábbiakat foglalhatja magában. Fontos megjegyezni, hogy minden terápiás terv egyedi lehet, és az orvos a betegség súlyosságától, típusától, az érintett egyéntől és más tényezőktől függően állítja össze.

Antibiotikumok: Ha a tüdőgyulladást bakteriális fertőzés okozza, az orvos általában antibiotikumokat ír fel. Az antibiotikumoknak a kiváltó baktériumokra való pontos hatása érdekében fontos, hogy a beteg szigorúan kövesse az orvos utasításait, beleértve az adagolást és az antibiotikum teljes bevétele, még akkor is, ha a tünetek javulnak.

Fájdalomcsillapítók és lázcsillapítók: Az orvos fájdalomcsillapítókat vagy lázcsillapítókat is javasolhat a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére és a beteg komfortjának növelésére. Ezek lehetnek over-the-counter gyógyszerek vagy receptre írtak.

Pihenés: Fontos, hogy a beteg pihenjen és hagyjon időt a gyógyulásra. A testedzés vagy a túlzott fizikai aktivitás kerülése segíthet a gyorsabb felépülésben tüdőgyulladás esetén.

Folyadékfogyasztás: A megfelelő hidratáció fontos a tüdőgyulladás kezelésében. Sok vizet kell inni, hogy megelőzzük a kiszáradást és segítsük a köpet eltávolítását a tüdőből.

Tüneti kezelés: Az orvos tünetek szerinti gyógyszereket is felírhat, például köhögéscsillapítókat vagy expektoránsokat, hogy enyhítse a köhögést és segítse a köpet eltávolítását tüdőgyulladás során.

Gyulladáscsökkentők: Az orvos gyulladáscsökkentő gyógyszereket is előírhat, például szteroidokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a gyulladást a tüdőben.

Kórházi felvétel: Súlyosabb esetekben, különösen időseknél vagy az immunrendszer gyengülése esetén, a kórházi felvétel szükséges lehet a megfelelő orvosi felügyelet és kezelés biztosítása érdekében tüdőgyulladás esetén.

Fontos, hogy a beteg rendszeresen kövesse az orvos utasításait és rendszeres konzultációkon vegyen részt. Ha a tüdőgyulladás tünetei súlyosbodnak vagy változnak, azonnal értesíteni kell az orvost. A tüdőgyulladás kezelése és a gyógyulás időt vehet igénybe, és a betegség típusától és súlyosságától függ.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Hogyan mondjam el az orvosomnak? 

A legfontosabb információk az orvos számára a betegség tünetei, azok kialakulása. Tünetek alatt azokat a jeleket értjük, amelyeket a beteg szokatlannak, kellemetlennek érez, amelyek miatt orvoshoz fordult (köhögés, fulladásérzés, fáradékonyság, gyengeség, láz, hányás, fájdalom stb.) Mondja el röviden az orvosának, hogyan alakult ki a betegsége, megelőzte-e valami egyéb szokatlan történés (pl. elesett, elkezdett folyni az orra, ütést érzett a mellkasában, étvágytalanság, fogyás stb.)

Fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a lépések nem helyettesítik az orvoshoz fordulást és tüdőgyulladás esetén feltétlen szükséges orvos felkeresése.

Kezeletlen tüdőgyulladásnál kialakuló lehetséges szövődmények

A tüdőgyulladás kezeletlenül vagy nem megfelelően kezelve számos súlyos szövődményt okozhat. Fontos hangsúlyozni, hogy a tüdőgyulladás súlyossága és a szövődmények kialakulása egyénenként változhat. 

 • Tüdőabszcesszus: Ha a tüdőgyulladás súlyos, és a fertőzés nem kezelhető megfelelően, akkor tüdőabszcesszus alakulhat ki. Ez gennyt tartalmazó üreg kialakulása a tüdőben.
 • Pleuritis és pleurális effúzió: A pleuritis a mellhártya gyulladását jelenti, mely a tüdőgyulladással együtt fordulhat elő. A pleurális effúzió pedig a pleurális térbe folyadék felhalmozódását eredményezheti, ami tovább nehezítheti a légzést.
 • Bakteriális véráramfertőzés (bakteriémia): A tüdőgyulladásból eredő fertőzés a véráramba is terjedhet, és bakteriémia alakulhat ki, ami komoly szövődmény lehet.
 • Szepszis: A bakteriémia súlyosabb formája a szepszis, amikor a szervezet válaszreakciója túlreagál a fertőzésre, és az egész szervezetet érintő gyulladás alakul ki a tüdőgyulladáson túl. Ez életveszélyes állapot.
 • Légzési elégtelenség: A tüdőgyulladás jelentősen ronthatja a tüdő működését, ami légzési elégtelenséghez vezethet, különösen időseknél vagy más egészségügyi problémákkal küzdőknél.
 • Krónikus tüdőbetegségek kialakulása: A tüdőgyulladás súlyosabb formái hozzájárulhatnak a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) vagy más krónikus tüdőbetegségek kialakulásához.
 • Szívproblémák: A tüdőgyulladás hatással lehet a szív működésére is, és szívproblémák, például szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

Az időben történő orvosi ellátás és a megfelelő kezelés jelentősen csökkentheti ezeknek a szövődményeknek a kockázatát. Ha tüdőgyulladásra utaló tüneteket tapasztal, mint például láz, köhögés, mellkasi fájdalom vagy nehézlégzés, azonnal keresse fel az orvosát. A tüdőgyulladás komoly betegség, és az elhanyagolt esetek súlyos szövődményekhez vezethetnek.