Mellkas CT

Mellkas CT

Létrehozva: 2021.04.12 14:27 | Módosítva: 2021.04.12 14:53

A mellkas CT vizsgálat (számítógépes tomográfiai vizsgálat) egy olyan speciális röntgen vizsgálata, amely a hagyományos röntgen vizsgálatokhoz képest, sokkal több információt szolgáltat a vizsgálni kívánt testrészek állapotáról. 

Milyen esetekben ajánlott a mellkas CT vizsgálat? 

  • Tüdődaganat gyanúja esetén
  • Gyulladásos betegségek kimutatására 
  • Balesetek, sérülések kivizsgálása esetén 
  • Tüdőembólia gyanúja esetén

 

Mellka CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat közben a beteg egy asztalon fekszik, amely egyenletes mozgás mellett lassan, a CT készülék széles gyűrűjébe csúszik. 

Mellkas CT vizsgálat közben a készülék zajos lehet. A vizsgálat során a betegnek mozdulatlannak kell lennie és néhány másodpercig a lélegzetét is vissza kell tartani, hogy a mellkas CT vizsgálat során készült képfelvételek értékelhetőek legyenek. 

A mellkas CT vizsgálat gyors és fájdalommentes. 

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink