Mellkas CT

Mellkas CT

Létrehozva: 2021.04.12 14:27 | Módosítva: 2021.04.12 14:53

A mellkas CT vizsgálat (számítógépes tomográfiai vizsgálat) egy olyan speciális röntgen vizsgálata, amely a hagyományos röntgen vizsgálatokhoz képest, sokkal több információt szolgáltat a vizsgálni kívánt testrészek állapotáról. 

Milyen esetekben ajánlott a mellkas CT vizsgálat? 

  • Tüdődaganat gyanúja esetén
  • Gyulladásos betegségek kimutatására 
  • Balesetek, sérülések kivizsgálása esetén 
  • Tüdőembólia gyanúja esetén

 

Mellka CT vizsgálat menete

A CT vizsgálat közben a beteg egy asztalon fekszik, amely egyenletes mozgás mellett lassan, a CT készülék széles gyűrűjébe csúszik. 

Mellkas CT vizsgálat közben a készülék zajos lehet. A vizsgálat során a betegnek mozdulatlannak kell lennie és néhány másodpercig a lélegzetét is vissza kell tartani, hogy a mellkas CT vizsgálat során készült képfelvételek értékelhetőek legyenek. 

A mellkas CT vizsgálat gyors és fájdalommentes. 

 

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink