EVALI

EVALI

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2022.07.15 15:41

Az Amerikai Egyesült Államokban tevékenykedő CDC intézményben (Centers for Disease Control and Prevention) 2019-ben kezdték el kutatni a kórházba került esetek és a vaping (ún. gőzölés) közötti összefüggéseket az egymással megegyező panaszokkal jelentkező, hirtelen páciensszám-növekedés miatt. A páciensek számos légúti tünetre panaszkodtak, köztük légszomjra, köhögésre és mellkasi fájdalomra. Minden páciensben egy közös volt: az elmúlt három hónapban használtak vaping (gőzölős elektromos cigaretta) termékeket.

Az állapotot „elektromos cigaretta vagy vaping-termék használattal összefüggő tüdősérülésnek” (e-cigarette, or vaping, product use associated lung injury), röviden EVALI-nak kezdték hívni. A CDC kutatása szerint 2020. februárig 2800 esetben kerültek kórházba EVALI miatt, valamint az EVALI szindrómával összefüggő halálesetek száma 68-ra rúgott.

EVALI-generáció

Sajnos az EVALI-esetek jelentős része a kiskorúak körében berobbant „vaping-őrület” miatt alakulhatott ki. A CDC kutatásai alapján az EVALI-val kezelt páciensek 15%-a 18 év alatti volt a vizsgált időszakban.

Kapcsolódó cikkünk

Krónikus hörghurut – ezért nem jó halogatni a kivizsgálást

Krónikus hörghurut – ezért nem jó halogatni a kivizsgálást

Krónikus hörghurut esetén, az idejében megkezdett terápiával sokkal jobb életminőséget lehet elérni, ám ehhez minél hamarabb tanácsos orvoshoz fordulni. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, milyen tünetek kapcsán ne halogassuk a kivizsgálást.

Mi az EVALI?

Az EVALI egy súlyos egészségügyi állapot, amelyben egy személy tüdeje károsodik az e-cigarettában és a vaping termékekben található anyagok miatt.

A vaping (szabad fordításban gőzölés) magában foglalja az e-cigarettaként ismert eszközöket –köztük az Elf bar – használatát. Működését tekintve az eszköz felmelegít egy kis mennyiségű folyadékot, és azt belélegezhető gőzzé alakítja. A legtöbb folyadék olyan anyagokat tartalmaz, mint a propilénglikol és a glicerin, mint alapösszetevők, amelyekből a gőz létrejön. A fogyasztó tulajdonképpen ezeket a kemikáliákat lélegzi be, de más vegyületeket is tartalmazhatnak a folyadékok, például mesterséges aromákat, nikotint, THC-t és kannabinoid (CBD) olajat.

Az EVALI általában a következő tüneteket okozza:EVALI kockázat

  • nehézlégzés
  • köhögés
  • mellkasi fájdalom
  • láz és hidegrázás
  • Hasmenés, hányinger, hányás és hasi fájdalom
  • gyors szívveréz
  • gyors és felületes légzés

Hogyan diagnosztizálják az EVALI-t?

Az EVALI diagnosztizálása kihívást jelenthet, mert ennek a tüdőbetegségnek a tünetei hasonlóak más légúti megbetegedések tüneteihez, mint például a tüdőgyulladás vagy akár a szezonális influenza.

Diagnosztikája nehéz, úgynevezett kizárásos alapon lehetséges. A fizikális vizsgálat során orvosa sztetoszkóppal meghallgatja a tüdejét, ellenőrzi a pulzusát, és pulzoximéterrel méri a vér oxigéntelítettségét. Mellkasröntgen vagy számítógépes tomográfiás (CT) vizsgálat általában szükséges a diagnózishoz, amely homályos foltokat (úgynevezett opacitásokat) mutathat a tüdőben EVALI esetében. Ez ellentétben áll az egészséges tüdő tiszta hátterével. Az orvos vérvizsgálatot is elrendelhet, hogy kizárjon más betegségeket, a tünetek egyéb lehetséges okait.

Téma szakértője

  • Specialitások: