Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Tüdőgyulladás korokozói

Kórokozók

Tüdőgyulladást baktériumok, vírusok, gombák és paraziták egyaránt okozhatnak, de gyulladásos folyamat steril körülmények között is kialakulhat a tüdőkben. Mi tüdőgyulladás alatt kizárólag fertőzéses eredetű tüdőgyulladást értünk. A tüdőgyulladásoknak mindössze 20-30%-át okozzák baktériumok.

 

A megbetegedést okozó mikroba a légvétellel, a véráram útján, az orr- és a garatváladék belégzésével (aspirációjával) vagy a szomszédos szervekről közvetlen átterjedéssel kerülhet az egyébként steril tüdőkbe, megbetegítve azokat.

 

Egyes baktériumok vagy vírusok gyakrabban okoznak tüdőgyulladást, és bizonyos állapotok is elősegíthetik a tüdőgyulladás kialakulását. Időseknél, csecsemőknél, az immunrendszer gyengülésével járó betegségekben, dohányosoknál és környezeti ártalmak esetén gyakrabban fordul elő a tüdőgyulladás.

 

Előfordul, hogy egy másik betegség, pl. egyéb felső légúti fertőzés vagy influenza gyengíti le az egyén védekezőképességét. Egyes fertőzések általában nem okoznak pneumoniát, időnként mégis áttörik a hörgőnyák védvonalait, és ezzel lehetővé teszik a baktériumok megtelepedését és szaporodását.

 

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakran egyéb légúti betegségek (gégegyulladás, hörghurut) szövődményeként alakul ki. Az atípusosnak nevezett pneumoniák gyakran közösségekben, halmozottan fordulnak elő. A védőoltások bevezetése előtt a gyermekkori tüdőgyulladások egyik leggyakoribb oka a kanyaró volt. Mára gyakorlatilag eltűnt az országból.

 

A kórokozó gyakran egy másik fertőző gócból, pl. az arcüreg gennyes váladékából kerül a tüdőkbe (lecsorog a garaton át a légcsőbe, hörgőkbe.

 

A tüdőgyulladások gyakori kórokozói

 

Baktériumok

Típusosak (streptococcusok – ezek közül is leginkább a pneumococcusok –, Haemophilus influenzae, Staphylococcusok)
Atípusosak (Chlamydia, Mycoplasma, Legionella)

 

Vírusok

Influeza, adeno, parainfluenza, RSV, CMV