Tüdőgyulladás korokozói

Létrehozva: 2011.11.25 09:39 |

Kórokozók

Tüdőgyulladást baktériumok, vírusok, gombák és paraziták egyaránt okozhatnak, de gyulladásos folyamat steril körülmények között is kialakulhat a tüdőkben. Mi tüdőgyulladás alatt kizárólag fertőzéses eredetű tüdőgyulladást értünk. A tüdőgyulladásoknak mindössze 20-30%-át okozzák baktériumok.

 

A megbetegedést okozó mikroba a légvétellel, a véráram útján, az orr- és a garatváladék belégzésével (aspirációjával) vagy a szomszédos szervekről közvetlen átterjedéssel kerülhet az egyébként steril tüdőkbe, megbetegítve azokat.

 

Egyes baktériumok vagy vírusok gyakrabban okoznak tüdőgyulladást, és bizonyos állapotok is elősegíthetik a tüdőgyulladás kialakulását. Időseknél, csecsemőknél, az immunrendszer gyengülésével járó betegségekben, dohányosoknál és környezeti ártalmak esetén gyakrabban fordul elő a tüdőgyulladás.

 

Előfordul, hogy egy másik betegség, pl. egyéb felső légúti fertőzés vagy influenza gyengíti le az egyén védekezőképességét. Egyes fertőzések általában nem okoznak pneumoniát, időnként mégis áttörik a hörgőnyák védvonalait, és ezzel lehetővé teszik a baktériumok megtelepedését és szaporodását.

 

Csecsemő- és kisgyermekkorban gyakran egyéb légúti betegségek (gégegyulladás, hörghurut) szövődményeként alakul ki. Az atípusosnak nevezett pneumoniák gyakran közösségekben, halmozottan fordulnak elő. A védőoltások bevezetése előtt a gyermekkori tüdőgyulladások egyik leggyakoribb oka a kanyaró volt. Mára gyakorlatilag eltűnt az országból.

 

A kórokozó gyakran egy másik fertőző gócból, pl. az arcüreg gennyes váladékából kerül a tüdőkbe (lecsorog a garaton át a légcsőbe, hörgőkbe.

 

A tüdőgyulladások gyakori kórokozói

 

Baktériumok

Típusosak (streptococcusok – ezek közül is leginkább a pneumococcusok –, Haemophilus influenzae, Staphylococcusok)
Atípusosak (Chlamydia, Mycoplasma, Legionella)

 

Vírusok

Influeza, adeno, parainfluenza, RSV, CMV

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink