Légzőtorna

Légzőtorna

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2023.01.09 10:53

A légzőtorna hatékony módja bizonyos légzőszervi betegségek tüneteinek enyhítésére.

A légzőtornáról általánosságban

Emellett az panaszmentes emberek részére is ajánlott légzőtorna gyakorlatokat végezni, mert azok jótékony hatással bírnak a tüdőre, egyéb légzőszervekre. Ezen kívül sportolók számára kifejezetten ajánlott a légzőtorna, hiszen a légzőtorna segítségével a nem –vagy kevésbé kihasznált területei a tüdőnek kapacitálhatók, ezáltal több oxigént juttatva a szervezetbe. Légzőtorna gyakorlatok elsajátításában, ritkább esetekben tüdőgyógyász szakorvos, de többnyire gyógytornász nyújt segítséget. A betanult légzőtorna gyakorlatokat célszerű minden nap elvégezni a relaxáció lehető leghatékonyabb elérése érdekében. A sportolók számára a bemelegítéskor, valamint a sportot követő levezetéskor is javallott a légzőtorna gyakorlatok elvégzése.légzőtorna

Légzőtornával a COVID okozta nehézlégzés ellen

A COVID-19 világjárvány már kevésbé van reflektorfényben, azonban napjainkban is vannak új megbetegedések, továbbá milliószámra találunk olyan embereket világszerte, akik már felépültek, de a koronavírus szövődményeivel –köztük légzési nehézséggel, fizikai teljesítményromlással- küzdenek.  Amennyiben akut koronavírussal küzd, és az nehézlégzést okoz Önnek, akkor a megfelelő légzőtorna gyakorlatokat javasolt elvégezni.

Légzőtornával a COPD ellen

A COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease), magyar nevén krónikus obstruktív tüdőbetegség világ-szinten vezető helyet tölt be a halálozási okok listáján. A betegség alattomosnak mondható, mivel nem gyógyítható, megfelelő kezelés mellett a beteg állapotának stagnálása érhető el. A COPD-vel küzdő betegek 80-90%-a dohányzó. A kezelés komplex, így a gyógyszerek mellett életmódváltás és a légzőtorna is fontos szerepet tölt be. A légzőtorna által elérhető rehabilitációs eredmény, kecsegtető hatással bír a COPD-vel élő betegek számára. Ez esetben a légzőtornába belefoglaltatik a megfelelő légzéstechnika, a légúttisztító technika és a mozgástechnikák, mozdulatok elsajátítása is. Ezek összessége (gyógyszer, életmódváltás, légzőtorna) jelentősen javítja a COPD-s betegek életminőségét, közérzetét, mindebbe beleértve, hogy a terhelést is jobban fogják bírni. A légzőtorna eredményeképp csökken a légszomj, növekszik a teherbírás, könnyebben távozik a felesleges váladék, könnyebb lesz a köpetürítés, javul a gázcsere és ami talán a legfontosabb: javul az általános állapot.

Légzőtornával az asztma ellen

Az asztma (asthma bronchiale) egy légzési betegség, amely a hörgők krónikus gyulladásos betegsége.

Az asztma tünetei részben hasonlítanak a COPD tüneteire és ráadásul az asztma esetében is alkalmazható légzőtorna. Az asztmásokat leggyakrabban a nehézlégzés, sípoló légzés, légszomj és mellkasi fájdalom gyötri. A tünetek oka a hörgők nyálkahártyájának duzzanata és a hörgők gyulladása. Görcsös állapotban a kilégzés nehéz, ami fulladásos érzetet, más néven nehézlégzést okozhat. Kezelése gyógyszerrel, valamint légzőtornával, légzésrehabilitációval történik. Sőt, az asztma kezelés eghatékonyabb eszköze a légzőtorna gyakorlatok elsajátítása és rendszeres alkalmazása.

Légzőtorna a Tüdőközpontban

A Tüdőközpont a fent leírt betegségek (poszt covid, COPD, asztma) megállapítására és gyógyítására nyújt megoldást. Kitűnő szakorvosainkon túl, nagy hangsúlyt fektetünk a paramedikális szakemberek alkalmazására, így a gyógytornász elérhetőségére is. A légzőtorna nálunk elérhető, jelentkezzen be tüdőgyógyász szakorvoshoz tüdőgyógyászati kivizsgálásra, vagy közvetlenül gyógytornászunkhoz és kérje a légzőtornát. 

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • Légzőtorna, légzéstechnikák
  • Rekeszizom erősítése, javítása
  • Keringésjavítás
  • Vázizmok erősítése
  • Fizikai teljesítőképesség helyreállítása
  • Erőtréning
  • Állóképességi tréning kerékpáron, futópadon