Asztma kialakulásának okai

Asztma kialakulásának okai

Utolsó módosítás:2023.12.08 17:36

Az asztma a légutak egyik gyakori krónikus gyulladásos betegsége, amelynek jellemzői a változékony és ismétlődő tünetek, a légutak reverzibilis elzáródása, és a hörgőgörcs. Időben történő kivizsgálása és személyre szabott kezelése kiemelten fontos.

Asztma kialakulásának okai - Tartalom

Mi az az asztma?

Asztma kialakulásának okai

Asztma kialakulásának megelőzése

Asztma kivizsgálása

Asztma kezelése

Kezeletlen asztmával kapcsolatos problémák

Mi az az asztma?

Az asztma egy krónikus légzőrendszeri betegség, amely a légutak gyulladásával és a hörgők összehúzódásával jár. A hörgők a tüdőben lévő kis csövek, amelyeken keresztül a levegő áramlik be és ki. Asztma esetén ezek a hörgők gyulladtak és összehúzódnak, ami nehezíti a levegő áramlását.

Az asztma tünetei változóak lehetnek, és közéjük tartozhatnak a következők.

 • Légzési nehézség: Asztma esetén nehézséget jelenthet a levegővétel, különösen a kilégzés során.
 • Zihálás: Ziháló hang hallható lehet, amikor az asztma betegséggel küzdő személy levegőt vesz.
 • Köhögés: Az asztma köhögéssel is járhat, különösen éjszaka vagy korán reggel.
 • Mellkasi szorítás: Az asztma okozhat olyan érzést, mintha a mellkasban szorítanák össze.Asztma kialakulásának okai

Asztma kialakulásának okai

Az asztma kialakulása összetett folyamat, és számos tényező hozzájárulhat a betegség kialakulásához. Az asztma kialakulásának pontos okai még nem teljesen tisztázottak, de az alábbi tényezők játszhatnak szerepet.

Genetikai tényezők: Az asztma hajlamának örökölhető komponense van. Ha az egyik vagy mindkét szülő asztma betegséggel küzd, nő a gyermek asztma kialakulásának kockázata.

Allergiák: Az allergiás reakciók hajlamosíthatnak az asztma kialakulására. Az allergének, mint például pollen, poratkák, penészgombák, állatszőrök, kiválthatják az asztma tüneteit.

Környezeti tényezők: A környezeti expozíció is szerepet játszhat az asztma kialakulásában. Az irritáló anyagok, például a légszennyezés, a dohányfüst, vegyi anyagok és egyes munkahelyi környezeti tényezők növelhetik az asztma kockázatát.

Légúti fertőzések: Különböző vírusok és bakteriális fertőzések, különösen gyermekkorban, növelhetik az asztma kialakulásának kockázatát.

Korai életkori expozíció: Korai életkori tényezők, például a szülési mód (császármetszés vagy normál szülés), az antibiotikumok használata csecsemőkorban, valamint a csecsemőkori táplálás és az első évek táplálása is befolyásolhatják az asztma kialakulását.

Légúti irritánsok: Bizonyos vegyi anyagok és irritáló anyagok, mint például a légszennyezés, a háztartási vegyszerek, vagy a munkahelyi expozíciók is növelhetik az asztma kialakulásának kockázatát.

Fontos megérteni, hogy az asztma kialakulásában gyakran több tényező együttesen játszik szerepet. Az asztma megelőzésének egyes részei magukban foglalják az allergiák kezelését, a környezeti expozíció csökkentését, a tüdő egészségére való figyelmet, és a genetikai hajlam esetén az orvos által ajánlott specifikus intézkedéseket. Az egészséges életmód, a tiszta környezet és a megfelelő orvosi kezelés mind hozzájárulhatnak az asztma kialakulásának kockázatának csökkentéséhez és az asztma tüneteinek kezeléséhez.

Asztma kialakulásának megelőzése

Az asztma kialakulásának pontos oka nem minden esetben ismert, de számos tényező játszik szerepet a betegség kialakulásában. A megelőzés terén a következő lépések segíthetnek.

 1. Környezeti tényezők kezelése: Kerülje a dohányfüstöt és más szennyező anyagokat, mivel ezek irritálhatják a tüdőt és hozzájárulhatnak az asztma kialakulásához vagy súlyosbodásához. Próbáljon meg tiszta levegőjű környezetben tartózkodni az asztma megelőzésé és gyógyítása végett.

 2. Allergiák kezelése: Az allergiás reakciók szerepet játszhatnak az asztma kialakulásában. Az allergének, mint például a poratkák, pollenek vagy állatszőrök elkerülése segíthet. Allergiás reakciók esetén allergiakezelést is fontolóra vehetsz.

 3. Egészséges életmód: Tartson fenn az egészséges életmódot, beleértve az egészséges étrendet, rendszeres testmozgást és megfelelő testsúlyt. Az egészséges életmód erősítheti az immunrendszert és csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát.

 4. Gyermekek passzív dohányzásának elkerülése: A kisgyermekek passzív dohányzása növelheti az asztma kialakulásának kockázatát. Kerüljw, hogy a gyermek környezetében dohányozzanak, ez segíti az asztma kialakulásának valószínűségét.

 5. Védőoltások: Bizonyos fertőző betegségek, például az influenza és a pertussis (szamárköhögés), súlyosbíthatják az asztma betegséget. Az ajánlott védőoltások segíthetnek elkerülni ezeket a fertőzéseket.

 6. Szoptatás: A szoptatásnak kedvező hatása lehet az asztma kialakulásának kockázatának csökkentésében, különösen, ha az anya vagy az apa allergiás.

 7. Környezetbarát otthoni környezet: Kerülje a környezeti toxinek, például festékek, oldószerek, tisztítószerek túlzott használatát otthonában az asztma megelőzésének érdekében.

Fontos hangsúlyozni, hogy az asztma egy összetett betegség, és nem mindig lehet teljesen megelőzni. Azonban ezek a megelőző intézkedések segíthetnek csökkenteni a kockázatot, különösen azoknál, akik genetikai hajlamnak vannak kitéve vagy akiknél már jelentkeztek asztma jellegű tünetek. Ha genetikai hajlama van, vagy már tapasztalja az asztma jellegű tüneteket, fontos az orvos rendszeres felkeresése és a megfelelő kezelés igénybevétele.

Asztma kivizsgálása

Az asztma diagnosztizálása általában a következő lépéseket tartalmazza.

 • Orvosi anamnézis: Az orvos először részletesen megkérdezi a beteget azokról a tünetekről, amelyeket tapasztal, és azokról a körülményekről, amelyek esetleg kiváltják vagy súlyosbítják az asztma tüneteit. Az orvos érdeklődik a családi anamnézisről is, hogy felmérje a genetikai hajlamot.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos általában megvizsgálja a légzőrendszer állapotát, beleértve a mellkasi hallgatást a sztetoszkóppal. Ezenkívül észlelheti a légzési zihálást és más tüneteket asztma gyanúja esetén.
 • Légzésfunkciós vizsgálatok: Az orvos számos tesztet végezhet el a légzési kapacitás és a légzési funkció mérésére. Az egyik ilyen teszt a spirometria, amely méri a légzési sebességet és a térfogatot. Az eredmények alapján az orvos képes megítélni, hogy az asztma betegséggel küzdő egyénnék a légúti szűkület milyen mértékű.
 • Bronchoprovokációs tesztek: Ezek a tesztek olyan ingerlő anyagokat (például metacholint) használnak, amelyek a hörgőket összehúzzák. Asztma esetén ezek a tesztek jelentősen növelhetik a hörgők érzékenységét
 • Allergiatesztek: Mivel az allergiák gyakran kapcsolódnak az asztmához, az allergiatesztek segíthetnek azonosítani azokat az allergéneket, amelyek kiválthatják vagy súlyosbíthatják az asztma tüneteit.

Ezen kivizsgálások segítségével az orvos képes lesz diagnosztizálni, hogy az egyén asztmás-e, és meghatározni a betegség súlyosságát. Az asztma kezelése azután a diagnózis alapján történik, és magában foglalhat gyógyszereket, életmódbeli változásokat, valamint azokat a stratégiákat, amelyek segítik a tünetek kezelését és megelőzését. Fontos, hogy asztma esetén szorosan együttműködjenek az orvosukkal a megfelelő kezelés és gondozás érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Ön felismeri az asztma tüneteit?

Ön felismeri az asztma tüneteit?

Az asztma világszerte több száz millió embert érint, hazánkban a nyilvántartott asztmások száma eléri a 250 ezret. A betegség előfordulása gyermekkorban sem ritka, felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. 

Asztma kezelése

Az asztma kezelése általában több irányba mutat, és célja a tünetek enyhítése, a gyulladás csökkentése, valamint a hörgők összehúzódásának megelőzése. Az asztma kezelése egyéni lehet, és az orvos által elkészített kezelési terv alapján történik. A kezelés két fő kategóriára osztható: a gyulladáscsökkentő terápia és a hörgőtágító kezelés.

Gyulladáscsökkentő terápia

Inhalált kortikoszteroidok: Ezek a gyógyszerek csökkentik a hörgők gyulladását, csökkentve ezáltal a tüneteket és a hörgők érzékenységét asztma esetén.

Leukotrién antagonisták: Ezek a gyógyszerek gátolják azokat a vegyületeket, amelyek a gyulladást okozhatják a hörgőkben asztma során.

Monoklonális antitestek: Egyes esetekben az orvosok olyan biológiai terápiákat alkalmazhatnak, amelyek célzottan interferálnak az asztma során fellépő gyulladási folyamatokkal.

Hörgőtágító kezelés

Bronchodilatátorok: Ezek a gyógyszerek segítenek a hörgők tágulásában, enyhítve a légszomjat és a hörgőszűkületet. Vannak rövid hatású bronchodilatátorok, amelyek gyorsan enyhítik a tüneteket, és hosszú hatásúak, amelyek hosszabb ideig tartó támogatást nyújtanak asztma során.

Kombinált inhalált gyógyszerek: Olyan gyógyszerek, amelyek mind gyulladáscsökkentő, mind hörgőtágító hatásúak, és különféle összetételeket és formákat ötvöznek asztma kezelésére.

Gyógyszerek kombinációja

Az orvosok gyakran olyan kezelési tervet alkalmaznak, amely többféle gyógyszert kombinálnak asztma kezelésére, hogy a tünetek ellen hatékonyan küzdjenek.

Életmódbeli változtatások és oktatás

Asztma esetén a betegeknek fontos megérteniük a betegségüket és azokat a tényezőket, amelyek kiválthatják vagy súlyosbíthatják a tüneteiket. Az oktatás és az életmódbeli változtatások, például a dohányzás elkerülése és az allergének minimalizálása, segíthetnek az asztma tüneteinek kezelésében.

Fontos, hogy asztma esetén a betegek rendszeresen konzultáljanak orvosukkal, és kövessék az előírt kezelési tervüket. A megfelelő kezeléssel asztma esetén a betegek jelentős mértékben javíthatják az életminőségüket és csökkenthetik az asztma tüneteit.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Kezeletlen asztmával kapcsolatos problémák

Az asztma kezelésének elmulasztása vagy kezeletlenül hagyása komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az asztma súlyossága változhat, és a kezeletlen asztma számos kellemetlen és veszélyes következménnyel járhat. Az alábbiakban néhány lehetséges probléma található, amelyek kezeletlen asztmma során léphetnek fel.

Légzési nehézség: Az asztma gyulladása és hörgők összehúzódása a légzési nehézséghez vezethet. A beteg nehezebben lélegezhet, különösen fizikai aktivitás vagy más kiváltó tényezők hatására.

Krónikus köhögés és zihálás: A kezeletlen asztma gyakran krónikus köhögéshez és ziháláshoz vezet. Ezek a tünetek nem csak kellemetlenek, de alvászavarokhoz és életminőség csökkenéséhez is vezethetnek.

Exacerbációk és súlyos rohamok: Kezeletlen asztma esetén a betegség súlyosbodhat és súlyos rohamokhoz vezethet. Ezek az asztma során fellépő rohamok sürgősségi orvosi ellátást igényelhetnek.

Életminőség csökkenése: Az asztma tünetei és a korlátozott légzési kapacitás miatt az életminőség csökkenhet. A beteg nehezen tarthat lépést a mindennapi tevékenységekkel, és az életminőség jelentősen romolhat.

Légzési elégtelenség: Súlyos esetekben, ha az asztma hosszú ideig kezeletlen marad, a hörgők tartós összehúzódása légzési elégtelenséghez vezethet, ami életveszélyes lehet.

Magas vérnyomás és szívproblémák: Az ismétlődő asztma rohamok és a krónikus gyulladáshozzájárulhatnak a magas vérnyomáshoz és  szívproblémákhoz.

Munkaképesség csökkenése: Az asztma megakadályozhatja a normális munkavégzést és fizikai aktivitást, ami az érintett személy munkaképességének csökkenéséhez vezethet.