Asztma tünetei gyerekeknél

Asztma tünetei gyerekeknél

Utolsó módosítás:2021.03.30 16:25

A felnőttekkel szemben a gyerekek nem tudják pontosan leírni, ha valamilyen egészségügyi problémájuk, panaszuk van. Legtöbbször csak azt mondják, hogy nem érzik jól magukat. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa összefoglalta, hogy szülőként mire figyeljünk, melyek lehetnek az asztma tünetei gyerekeknél.

Ekcémától az asztmáig – az allergiás menetelés

Az asztma előfordulása gyerekek körében 8 és 12 százalék közé tehető. 15 év alatt fiúknál gyakoribb a tünetek megjelenése. Az asztma előfutára gyakran a csecsemőkori ekcéma. Érdekes megfigyelés, hogy az ekcéma súlyossága sokszor összefügghet az asztma súlyosságával, vagyis az a csecsemő, akinél súlyos, nehezen kezelhető bőrtünetek jelentkeznek, később komolyabb asztmás panaszokkal küzdhet.

 

Az ún. allergiás menetelés következő állomása az ételallergia, majd kisded- és óvodáskor környékén megjelenhetnek a vírus indukálta asztma, aztán az allergiás eredetű asztma tünetei. Az óvodás korban már egyre több atopiás gyermeknél fellép a szénanátha, de a legtöbb szénanáthás panasz serdülőkorban és fiatal felnőttkorban figyelhető meg. Az allergiás menetelés csak egy lehetséges, de igen jellemző forgatókönyv, ám asztmás tünetek korábbi panaszok nélkül is jelentkezhetnek.

Csecsemő- és kisgyermekkori asztmás tünetek

Gyerekeknél a későbbi asztmát csecsemőkori ekcéma is jelezheti.Asztmaszerű panaszok akár egy év alattiak körében is jelentkezhetnek. A kisebb és nagyobb gyermekek tünetei eltérhetnek szomatikus fejlettségüktől függően, a légutak mérete és a tüdőkapacitás életkori különbözősége miatt, de általánosságban az alábbiak lehetnek az asztma tünetei gyerekeknél:

- gyakori száraz, kínzó köhögés

- zihálás

- légszomj

- sípoló légzés

- nappali, főleg fizikai aktivitás során jelentkező fáradtság

- csökkent motiváltság a fizikai aktivitásra

- elhúzódó gyógyulás légúti fertőzések esetén

 

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy csecsemőknél intő jel lehet, ha a sírás közben nyögő légzést hallunk, ha a csecsemő hosszan préseli ki a levegőt, sírásának jellege megváltozik. Figyeljük a gyermek légzését, gyanúra ad okot, ha túlzott és szapora a hasi légzés és a bordaalatti izmok behúzódását látjuk. Kisgyerekeknél fontos figyelni arra, ha a játékukat köhögő roham miatt megszakítják. Ez elsősorban fizikai terhelésre, futkározás, fogócska, ugrálás közben szokott jelentkezni. Emiatt a gyermek gyakran kerüli is az ilyen jellegű tevékenységeket.

Asztma tünetei gyerekeknél - eltérő triggerek okozhatják

A triggerek azok a kiváltó okok, amelyek miatt asztmás tünetek jelentkezhetnek. Ez az asztma típusától függően lehet fizikai terhelés, hideg, sokszor párás levegő, allergia (például pollen, poratka vagy penészgomba), légúti betegségek. Az asztma súlyossága is változhat, valakinél csak enyhébb, míg másoknál súlyosabb tünetek jelentkeznek.

 

Azonban a kiváltó októl és a súlyosságtól függetlenül panaszok esetén mielőbb fontos orvoshoz fordulni, mert kezelés nélkül a tünetek rosszabbodnak. Emellett a gyermek életminősége is romlik, gyakoribb betegeskedések, óvodai, majd iskolai hiányzások, a mozgás kerülése miatt a mozgásszegény életmód következményei is megjelenhetnek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a gyermeknél láz, orrfolyás és egyéb légúti fertőzésre utaló tünet nélkül zihálás, sípoló légzés, elhúzódó köhögés jelentkezik, javasolt tüdőgyógyásszal konzultálni.
  • Az asztma magasabb kockázati csoportjába tartoznak azok a gyermekek, akiknek csecsemőkorban ekcémás bőrtüneteik voltak ill. azok, akiknek a családjában egyik vagy mindkét szülő allergiás. Náluk is indokolt a panaszok mielőbbi kivizsgálása.
  • Koraszülött gyerekek körében vagy terhesség alatt dohányzóanya gyermekeinél nagyobb az asztma kialakulásának a kockázata. A tünetekre ilyen gyermekek esetében is nagyon fontos odafigyelni.
  • Asztmára hajlamos gyermekeknél bizonyos légúti fertőzések is belobbanthatják az asztmát. Visszatérő légúti fertőzések mellett jelentkező asztmás nehézlégzések, sípoló légzés esetén is mutassuk meg a gyermeket gyermektüdőgyógyásznak.

 

A köhögés is lehet az asztma tünete gyerekeknél.Az asztma kivizsgálásának menete függ a gyermek életkorától. Kisebbeknél a diagnosztikus vizsgálatok helyett a kórtörténetnek, a fizikális vizsgálatnak és a szülők beszámolója alapján megismert tüneteknek van inkább jelentősége. Nagyobb gyermekeknél szükség szerint végezhető légzésfunkciós vizsgálat, allergia gyanúja esetén allergiavizsgálat és differenciál diagnosztika érdekében mellkas röntgen elvégzésére is sor kerülhet.

 

A diagnózist követően a gyermek részére a tüdőgyógyász összeállítja a kezelési tervet, amivel a kis beteg tünetmentessé tehető. Ennek érdekében a felírt asztma gyógyszereket – fenntartó és rohamoldó készítményeket – az előírás szerint kell alkalmazni. Jól beállított kezeléssel az asztmás gyerekeknek sem kell semmilyen tevékenységről lemondani, sportolhatnak, kirándulhatnak, és akár sportversenyeken is részt vehetnek.

 

A félévenként, évenként javasolt kontroll vizsgálaton meg kell jelenniük, ahol szükség szerint van lehetőség a beállított gyógyszerek módosítására. A tünetek, az asztma kontrolláltsága, és a légzésfunkció eredménye alapján a gyógyszerek dózisát lehet emelni, vagy akár csökkenteni is. A kisgyermekkorban kialakult asztmát a gyerekek többsége idővel kinövi.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.
Fenyvesi Gabor

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kezekben voltunk

Most voltunk először a rendelőben. Segítőkész volt mindenki. Somogyi doktornő nagyon figyelmes és kedves volt. Azt éreztem jó kezekben van a lányom.A recepción is kedves volt mindenki.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász