Asztma tünetei gyerekeknél

Asztma tünetei gyerekeknél

Utolsó módosítás:2021.03.30 16:25

A felnőttekkel szemben a gyerekek nem tudják pontosan leírni, ha valamilyen egészségügyi problémájuk, panaszuk van. Legtöbbször csak azt mondják, hogy nem érzik jól magukat. Dr. Somogyi Éva gyermek tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa összefoglalta, hogy szülőként mire figyeljünk, melyek lehetnek az asztma tünetei gyerekeknél.

Ekcémától az asztmáig – az allergiás menetelés

Az asztma előfordulása gyerekek körében 8 és 12 százalék közé tehető. 15 év alatt fiúknál gyakoribb a tünetek megjelenése. Az asztma előfutára gyakran a csecsemőkori ekcéma. Érdekes megfigyelés, hogy az ekcéma súlyossága sokszor összefügghet az asztma súlyosságával, vagyis az a csecsemő, akinél súlyos, nehezen kezelhető bőrtünetek jelentkeznek, később komolyabb asztmás panaszokkal küzdhet.

 

Az ún. allergiás menetelés következő állomása az ételallergia, majd kisded- és óvodáskor környékén megjelenhetnek a vírus indukálta asztma, aztán az allergiás eredetű asztma tünetei. Az óvodás korban már egyre több atopiás gyermeknél fellép a szénanátha, de a legtöbb szénanáthás panasz serdülőkorban és fiatal felnőttkorban figyelhető meg. Az allergiás menetelés csak egy lehetséges, de igen jellemző forgatókönyv, ám asztmás tünetek korábbi panaszok nélkül is jelentkezhetnek.

Csecsemő- és kisgyermekkori asztmás tünetek

Gyerekeknél a későbbi asztmát csecsemőkori ekcéma is jelezheti.Asztmaszerű panaszok akár egy év alattiak körében is jelentkezhetnek. A kisebb és nagyobb gyermekek tünetei eltérhetnek szomatikus fejlettségüktől függően, a légutak mérete és a tüdőkapacitás életkori különbözősége miatt, de általánosságban az alábbiak lehetnek az asztma tünetei gyerekeknél:

- gyakori száraz, kínzó köhögés

- zihálás

- légszomj

- sípoló légzés

- nappali, főleg fizikai aktivitás során jelentkező fáradtság

- csökkent motiváltság a fizikai aktivitásra

- elhúzódó gyógyulás légúti fertőzések esetén

 

Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy csecsemőknél intő jel lehet, ha a sírás közben nyögő légzést hallunk, ha a csecsemő hosszan préseli ki a levegőt, sírásának jellege megváltozik. Figyeljük a gyermek légzését, gyanúra ad okot, ha túlzott és szapora a hasi légzés és a bordaalatti izmok behúzódását látjuk. Kisgyerekeknél fontos figyelni arra, ha a játékukat köhögő roham miatt megszakítják. Ez elsősorban fizikai terhelésre, futkározás, fogócska, ugrálás közben szokott jelentkezni. Emiatt a gyermek gyakran kerüli is az ilyen jellegű tevékenységeket.

Asztma tünetei gyerekeknél - eltérő triggerek okozhatják

A triggerek azok a kiváltó okok, amelyek miatt asztmás tünetek jelentkezhetnek. Ez az asztma típusától függően lehet fizikai terhelés, hideg, sokszor párás levegő, allergia (például pollen, poratka vagy penészgomba), légúti betegségek. Az asztma súlyossága is változhat, valakinél csak enyhébb, míg másoknál súlyosabb tünetek jelentkeznek.

 

Azonban a kiváltó októl és a súlyosságtól függetlenül panaszok esetén mielőbb fontos orvoshoz fordulni, mert kezelés nélkül a tünetek rosszabbodnak. Emellett a gyermek életminősége is romlik, gyakoribb betegeskedések, óvodai, majd iskolai hiányzások, a mozgás kerülése miatt a mozgásszegény életmód következményei is megjelenhetnek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • Ha a gyermeknél láz, orrfolyás és egyéb légúti fertőzésre utaló tünet nélkül zihálás, sípoló légzés, elhúzódó köhögés jelentkezik, javasolt tüdőgyógyásszal konzultálni.
  • Az asztma magasabb kockázati csoportjába tartoznak azok a gyermekek, akiknek csecsemőkorban ekcémás bőrtüneteik voltak ill. azok, akiknek a családjában egyik vagy mindkét szülő allergiás. Náluk is indokolt a panaszok mielőbbi kivizsgálása.
  • Koraszülött gyerekek körében vagy terhesség alatt dohányzóanya gyermekeinél nagyobb az asztma kialakulásának a kockázata. A tünetekre ilyen gyermekek esetében is nagyon fontos odafigyelni.
  • Asztmára hajlamos gyermekeknél bizonyos légúti fertőzések is belobbanthatják az asztmát. Visszatérő légúti fertőzések mellett jelentkező asztmás nehézlégzések, sípoló légzés esetén is mutassuk meg a gyermeket gyermektüdőgyógyásznak.

 

A köhögés is lehet az asztma tünete gyerekeknél.Az asztma kivizsgálásának menete függ a gyermek életkorától. Kisebbeknél a diagnosztikus vizsgálatok helyett a kórtörténetnek, a fizikális vizsgálatnak és a szülők beszámolója alapján megismert tüneteknek van inkább jelentősége. Nagyobb gyermekeknél szükség szerint végezhető légzésfunkciós vizsgálat, allergia gyanúja esetén allergiavizsgálat és differenciál diagnosztika érdekében mellkas röntgen elvégzésére is sor kerülhet.

 

A diagnózist követően a gyermek részére a tüdőgyógyász összeállítja a kezelési tervet, amivel a kis beteg tünetmentessé tehető. Ennek érdekében a felírt asztma gyógyszereket – fenntartó és rohamoldó készítményeket – az előírás szerint kell alkalmazni. Jól beállított kezeléssel az asztmás gyerekeknek sem kell semmilyen tevékenységről lemondani, sportolhatnak, kirándulhatnak, és akár sportversenyeken is részt vehetnek.

 

A félévenként, évenként javasolt kontroll vizsgálaton meg kell jelenniük, ahol szükség szerint van lehetőség a beállított gyógyszerek módosítására. A tünetek, az asztma kontrolláltsága, és a légzésfunkció eredménye alapján a gyógyszerek dózisát lehet emelni, vagy akár csökkenteni is. A kisgyermekkorban kialakult asztmát a gyerekek többsége idővel kinövi.

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr! Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Szamóca

dr. Somogyi Éva

gyermektüdőgyógyász
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Legjobb gyermekorvos

A legjobb gyermekorvos, akivel talalkoztam, okos, felkeszult, lelkiismeretes!

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
gyermektüdőgyógyász, csecsemő- és gyermekgyógyász