Száraz köhögés

Száraz köhögés

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2023.02.09 18:09

A száraz köhögés azt jelenti, amikor köhögés során nem távozik a légutakból váladék vagy más idegen anyag, valami azonban mégis irritálja a nyálkahártyát, köhögési ingerhez vezetve.

Száraz köhögés – Tartalom

Tüdőközpont – Száraz köhögéssel kapcsolatos szolgáltatásaink

Köhögés

A köhögés a szervezetben működő bonyolult reflex eredménye, melynek célja a légutak és a tüdő megtisztítása az irritáló anyagoktól. A reflex kiváltásában részt vevő receptorok a légúti nyálkahártyában találhatók, a központ pedig az agytörzsben. A reflex hatására a rekesz-, a gége, a bordaközi és a hasizmok aktiválódnak. Egy nagy belégzést követően erőltetett kilégzés következik, miközben a hangrés zárt állapotban van. Emiatt a légúti nyomás megnő, ami a hirtelen megnyíló hangrésen keresztül nagy erejű levegő kiáramlást eredményez. Ez az áramlat aztán képes magával sodorni a légutakban található irritáló anyagokat.

A köhögéseket csoportosíthatjuk több szempont szerint, például az időbeliség alapján megkülönböztethetünk akut és krónikus köhögést, vagy aszerint, hogy a légutakból távozik-e valamilyen anyag létezik hurutos köhögés és száraz köhögés.

Száraz köhögés

Száraz köhögés során valami elkezdi izgatni a nyálkahártyában lévő receptorokat, azonban ez nem egy olyan anyag, aminek az eltávolítása lehetséges. Tehát ilyenkor a reflex hibásan aktiválódik lényegében. A szervezet próbál megszabadulni az irritáló anyagtól, azonban ez nem lehetséges, így a köhögés hosszú ideig kínozza az embert, ami kifáradáshoz vezethet.

Száraz köhögés okaiszaraz_kohoges

A száraz köhögés hátterében számos betegség és egyéb tényező állhat. A légzőrendszer mellett egyéb szerveket érintő kórképek is vezethetnek száraz köhögés kialakulásához. A továbbiakban néhány gyakori vagy nagyon jellegzetes betegségről, kiváltó okról lesz szó, de ezeken túl még számos állapot állhat a száraz köhögés hátterében.

Coronavírus fertőzések

A száraz köhögés hátterében állhatnak légúti fertőzések, ezek közül is kiemelendő a coronavírusok szerepe. Az ebbe a családba tartozó vírusok okozzák a COVID-19 mellett a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) és a MERS (közép-keleti légzőszervi szindróma) nevű betegségeket is. A száraz köhögés mellé olyan tünetek társulhatnak, mint a láz, gyengeség, torokfájás, orrdugulás, orrfolyás, hasmenés és a szaglás, ízérzékelés megváltozása, elvesztése. A fertőzés enyhébb esetekben felső légúti gyulladást okoz, de súlyosabb formái tüdőgyulladást, súlyos akut légzőszervi szindrómát, végül szepszist is kialakíthatnak. Idővel ezért megjelenhet mellkasi fájdalom, légzési nehézség és tüdőhegesedés, ami romló oxigénellátottsághoz vezethet a szervezetben, végső soron pedig a betegség akár halálos kimenetelű is lehet.

Asztma

Az asztma (latinul asthma bronchiale) szintén állhat a száraz köhögés hátterében. Ez egy krónikus obstruktív típusú légúti betegség, tehát a kilégzés válik megnehezítetté a légutak gyulladása és következményes szűkülete miatt. A tünetek jellegzetesen rohamokban jelentkeznek, amikor valamilyen stressz hatására (például légszennyezettség, fertőzés, fizikai terhelés) nyálkahártya-gyulladás lép fel. A gyulladás önmagában is szűkíti a légutakat, de fokozott váladéktermelést is okoz, ami szintén csökkenti a levegő kiáramlásához rendelkezésre álló teret, ezek miatt pedig a kilégzés nehezítetté válik. A fokozott nyáktermelés miatt előfordulhat hurutos, nem csak száraz köhögés asztmában. Egy-egy asztmás roham a köhögés mellett járhat szapora, hangos légzéssel, mellkasi fájdalommal, légszomjjal, fulladással.

Idiopátiás tüdőfibrózis

Idiopátiás tüdőfibrózis során a tüdő szerkezetének átépülése figyelhető meg, ilyenkor ugyanis a normális tüdőszövet helyét hegszövet veszi át, ezt a jelenséget nevezzük fibrózisnak. Az idiopátiás jelző arra utal, hogy az átépüléshez vezető folyamatok nem teljesen tisztázottak egyelőre. A hegszövetes átalakulás egyik legjellegzetesebb tünete a száraz köhögés, emellett légszomj, súlyvesztés, a körmök kiszélesedés (óraüveg köröm), hypoxia (a vérben lévő alacsony oxigénmennyiség) jelenhet meg.

Nyelőcső reflux

Nyelőcső reflux (más néven gastrooesophagealis reflux, röviden GERD) esetén a nyelőcső és a gyomor találkozásánál lévő izomgyűrű nem tölti be funkcióját, vagyis nem akadályozza meg a savas gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. A gyomor nyálkahártyájával szemben, ami úgy alakult ki, hogy ellen tudjon állni a gyomorban lévő savas kémhatásnak, ami a táplálék lebontásához szükséges, a nyelőcső nyálkahártyája sokkal érzékenyebb, emiatt a savas tartalom irritálja, és károsítja. A légcső nyálkahártyája szintén nem ellenálló ezzel a savas nedvvel szemben, így ha ez a nyelőcsőből a légutakba jut, száraz köhögés lép fel. Ez a jelenség jellemzően fekvő testhelyzetben, éjszaka fordul elő, megzavarva a nyugodt alvást. A reflux betegség egyéb tünetei lehetnek még a száraz köhögés mellett az égő jellegű mellkasi fájdalom, jellegzetesen a szegycsont mögött, a hányinger, hányás, a nyelési nehezítettség vagy fájdalom, és a kellemetlen lehelet. A gastrooesophagealis reflux időben történő felismerése nagyon fontos, ugyanis a gyomorsav által fenntartott krónikus irritáció talaján nyelőcsőrák alakulhat ki.

Tüdőrák

Bár viszonylag ritkán, de a száraz köhögés hátterében tüdőrák is állhat. Ilyenkor a tüdőben lévő daganat irritálja a nyálkahártyát, ami száraz köhögés formájában nyilvánul meg. A tüdőrák a száraz köhögés mellett köhögésre vagy légvételre fokozódó mellkasi fájdalommal, nem szándékos súlyvesztéssel, légszomjjal, gyengeséggel és vér felköhögésével is járhat.

Száraz köhögés egyéb okai

 • dohányzás
 • légszennyezés, por, kémiai anyagok
 • allergiák
 • a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egy bizonyos csoportja: az angiotenzin-konvertáló enzim gátlói (röviden: ACE-gátlók)
 • a mellhártya két lemeze közé jutó levegő (légmell vagy pneumothorax)
 • tüdőembólia
 • hangszalag diszfunkció
 • pszichogén köhögés

  Kapcsolódó cikkünk

  Asztmás vagyok, életem végéig gyógyszert kell szednem?

  Asztmás vagyok, életem végéig gyógyszert kell szednem?

  Az asztma a légutak krónikus gyulladásával járó betegség. Nem gyógyítható, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel a legtöbb beteg lényegében tünetmentessé tehető. Emiatt az érintettekben felmerül a kérdés, hogy meddig lesz szükségük az asztmaellenes szerekre, abbahagyhatják-e valaha a gyógyszerek szedését?

Száraz köhögés kísérő tünetei

A különböző betegségekben a száraz köhögés mellett más-más tünetek jelentkezhetnek, ezek is segítenek elkülöníteni egymástól az egyes kórképeket. Társuló tünetek lehetnek többek között:

 • a torokfájás,
 • a láz, hidegrázás,
 • az orrfolyás, orrdugulás,
 • a mellkasi fájdalom,
 • a légszomj, nehézlégzés, fulladás,
 • a hányás, hasmenés,
 • a szaglás és ízérzékelés megváltozása,
 • az akaratlan súlyvesztés,
 • vér felköhögése,
 • a nyelési nehezítettség,
 • az óraüveg köröm.

Száraz köhögés – mikor érdemes mindenképpen orvoshoz fordulni?

Bizonyos tünetek esetén mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, ugyanis a száraz köhögés mögött ilyenkor akár súlyosabb betegségek is állhatnak. Ilyen tünetek, jelek például:

 • ha több mint 3 hete tart a száraz köhögés.
 • ha légszomjat, nehézlégzést, fulladást tapasztalunk,
 • ha nehezebbé válik a nyelés vagy olyan érzésünk van, mintha idegentest lenne a torkunkban,
 • ha lázzal, hidegrázással társul a száraz köhögés,
 • ha vért köhögünk fel.

Száraz köhögés kivizsgálásaszaraz_kohoges

Sok esetben már a tünetek és a korábbi betegségek ismeretében, illetve a fizikális vizsgálat segítségével felállítható a diagnózis. Azonban további vizsgálatokra lehet szükséges a diagnózis megerősítésére vagy egyéb lehetséges kórképek kizárására. Ilyenkor jönnek szóba:

Száraz köhögés kezelése

A száraz köhögés mérsékelhető, mint tünet, de minden esetben fontos a hátterében álló ok, megbetegedés kezelése is.

A száraz köhögés enyhítésére alkalmasak a köhögéscsillapítók, mivel ilyenkor nincs olyan anyag a légutakban, amit fel kell köhögni, így használatukkal nem ártunk, ellenben a köhögés csillapításával javítunk a komfortérzetünkön és megelőzzük a kifáradást.

A száraz köhögés kezelésében szerepe van továbbá a dohányzás abbahagyásának, a párásításnak és a megfelelő folyadékbevitelnek, egészséges életmódnak.

Vírus okozta fertőzések esetén alkalmazhatók láz- és fájdalomcsillapítók, illetve az ágynyugalom is jótékony hatással lehet.

Asztmában hörgtágítók, inhalációs szteroidok és egyéb légúti gyulladást csökkentő szerek alkalmazása szükséges.

Az idiopátiás tüdőfibrózisnak egyelőre nincs ellenszere. Az átalakulás lassítására alkalmazható tirozin-kináz enzimet vagy növekedési faktor- és kollagén termelést gátló gyógyszer, illetve oxigén adásával és légzőtornával javítható a légcsere.  Súlyos, előrehaladott esetekben a tüdőtranszplantáció jelenthet segítséget.

Reflux betegségben enyhítheti a tüneteket, ha alvás előtt néhány órával már nem eszünk, illetve a megemeljük a fejünket éjszakára. Savcsökkentő gyógyszerek is rendelkezésre állnak, mint a protonpumpa gátlók és az antacidok.

Tüdőrák kezelésére a stádiumtól és a rák típusától függően műtéti kezelés, sugár-, kemo-, immun-, biológiai és célzott terápia jön szóba.

Téma szakértője

 • Specialitások: