Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Köptetők, hurutoldók

Recept nélkül kapható gyógyszerek!!!

Éppen ezért nagyon fontos ismeretük!

Köptetőszerek azok az anyagok és készítmények, amelyek megkönnyítik ill. meggyorsítják a köpet kiürülését a légcsőből és a hörgőkből azáltal, hogy fokozzák a szekréciót ill. elfolyósítják a tapadós nyákot.

Száraz ingerköhögésre inkább köhögéscsillapítót szedjünk. A köptetők és köhögéscsillapítók együttes szedése kerülendő. Szükség szerint lehet egymás után szedni őket: délelőtt köptető, este köhögéscsillapító (de nem együtt!) a nyugodt alvás miatt.

A köptető, hurutoldó hatású hatóanyagok: jódsók, ammónium-klorid, guaiakol, kreozot, bromhexin, ambroxol, acetilcisztein, carbocisztein. E gyógyszerek között számos gyógynövény alapú készítményt fedezhetünk fel: ipekakuána gyökér (emetin), szappangyökér, kankalingyökér (szaponinok), illóolajok (fahéjolaj, citromolaj, borókaolaj, feketefenyő-olaj, törpefenyő-olaj, erdei fenyő olaj, eukaliptusz olaj, ánizsolaj, édesköményolaj.