Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

COPD előfordulása

 

A COPD Krónikus tüdőbetegség elsősorban a lakosság dohányzó részénél előfoduló betegség. Magyarországon 5-6000 új beteget regisztálnak minden évben, egy harmarduk krónikus légzési elégtelenséggel. Ez az adat csupát a betegség súlyosabb szakaszában lévő betegek száma, ugyan is betegek nagy része csak késő fordul orvoshoz illetve a kezdeti szakaszban ezt nem teszi meg.

Magyarországon a dohányosok (kb. 3,5 millió fő) ötöde kűzd a COPD betegséggel, ami 500.000 beteg lehet nagyságrendileg. Az OECD országokban a COPD betegség a lakosság 5-8% át érinti és az előfordulás sajnos rohamosan növekszik évről-évre.

 

COPD betegség társadalmi jelentősége

A COPD betegség ma már sajnos népbetegségnek számít Magyarországon is. Hazánkban a felnőtt lakosság 25%-a napont dohányzik! (Forrás: OECD Factbook, -environmenteal and Social Statistics ) Félmillió ember dohányzik rendszeresen. A betegség a dohányzás mellőzése és szakszerű gyógykezelése hiányában egyre súlyosabbá válik.  A COPD kezelése és maga a betegség súlyos terheket jelent az egyén és a társadalom számára is.

 

Napjainkra a negyedik leggyakoribb halálok a COPD a fejlett ipari országokban és Közép-Kelet Európában egyaránt. A COPD-t csak a koszorúér-betegség, a stroke (agyi katasztrófa) és a tüdőrák előzi meg.