Kérdezze szakértőnket!

Tegye fel kérdését

Szakértőink készséggel válaszolnak minden kérdésükre, kapcsolódjon az bármely gyógyászati területhez...

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Orvos válaszol

Nagy Anga Mónika 2017.10.04

Kedves Szakértők!

27 éves, kóros szenvedélyektől mentes, egészségesen és fitten élő nő vagyok. Autoimmun betegség miatt immunszupresszív terápián voltam (basedow graves-metothyrin)- azóta megműtöttek és tökéletes a TSHm. Legyengült immunrendszerrel március végén edzések után rohamokban jelentkező légzési nehézséget tapasztaltam. Bevezető tünetei szimpla náthára hasonlítottak. Néhány nap múlva ágynak estem, elment a hangom, légcsőhurutra jellemzően krupposan köhögtem-sípoltam, a nehézlégzés állandósult és súlyos légszomjjal egészítődött ki (még beszélni sem tudtam, mert vagy levegőm vagy hangom nem volt), s néhány napra pedig tartósabb hőemelkedésem is volt. A háziorvos azt mondta bronchitiszem van, feküdjem ki. Mire hurutosabban köhögtem jobban lettem átmenetileg, majd a sárgás gennyes köpet miatt visszamentem a dokihoz, hogy bacisan felülfertőződhettem, de nem kaptam antibiot a meto miatt. Sajnos a váladék valahogy leülhetett a tüdőmre- nem szedtem köptetőt,így talán kiürülni nem tudott (nem tudtam felköhögni), mert az ólom mellkas érzete, a hátfájás és a nehézlégzés állandósult. Nyáron elmentem számos szakrendelésre, de csak enyhe elváltozásokat találtak; F.O.G.-en rhinitiszt poszt nazális drippel és turbinális hipertrófiával; allergológián szezonális és perenniális (állati szőr/hám+ pollen) allergiát. Minden egyéb kivizsgálás; gasztro, pszicho, kardio, pulmo, endokrin, rtg, labor/hasi uh negatív lett (szerencsére). 3 hete aztán újra gennyes/akut bronchitiszem lett (életem során sose volt korábban, most meg rövid idő alatt kétszer is..) és ez is ugyanolyan fullasztó volt, ugyanolyan lefolyással mint előzőleg. A spirom és a mellkas rtgm megint jó lett, az oxi szatom alacsonyabb mint szokott (99-100 helyett 93), a pulzusom kicsit magasabb- a hőemelkedés miatt. Klacidot kaptam rá 2 hétig és kértek nekem egy szerot is atipikus pneumoniára- ennek még nincs eredménye. Sajnos ez esetben is hasonlóan jártam; a váladék felszakadása átmenetileg megszűntette a nehézlégzésemet, majd az influenzás patikussal való találkozás után 3 nappal influenzaszerű szimptómákkal, s jóval magasabb lázzal újra ágynak estem és tadamm, a nehézlégzés újra visszaült-pedig acc600-at is szedtem. Most tanácstalan vagyok, nem tudom, hogy az allergia okozta orrtünetek miatt járok mindig így, hogy nem tud kiürülni a melléküreg rendszer és felfertőződik a pangó (egyébként vízes) váladék, vagy maga az allergén expozíció közvetlen idézi elő az alsó léguti gyulladást. Jelenleg próbaképp ambroxolt kell szednem, a rhinocort és xyzal mellé és végre kitettem a szobacica szűrét is a hálómból. Most elkövetek mindent, hogy harmadszorra nelegyen hörghurutom; kompresszoros inhalálás, himalaya sós,-eukaliptuszos forró inhalálás, sinus masszázs, infralámpa (2*5 perc), orrmosó-porrszívó, sok mézes gyömbéres white tea etc.és igyekszem bizakodni. A kérdésem Önök felé az lenne, hogy a letapadt váladék valóban okozhat-e ventillációs panaszokat (restriktív, nehezített -húzó-belégzés, merev/rigid tüdőlebenyek érzete, lapocka tájéki fájdalom), vagy ezért az allergiám/ esetleg a megduzzadt orrkagylóim lehetnek a felelősök? Illetve ha beválik az ambroxol, mennyi ideig érdemes szednem/ szedhető-e kis adagban az allergiás panaszok rendeződéséig mint ,,kiegészítő" th? Valamint tudnának-e javasolni egyéb alternatív köptetőt? (Mucoprontos lándzsásutifű nem igazán vált be:/) Tanácsukat és megtisztelő segítségüket nagyon (!!) köszönöm! Üdvözlettel: Anga

Kedves Anga!

Levelét megkaptam és igyekszem a felvetett kérdésekre válaszolni, bár néhány körülményt még tisztázni kell. Ezért választ is szeretnék Öntől kapni, hogy segíteni tudjak. (Még jobb lenne, ha személyesen tudnánk találkozni!)

1, Milyen immunszupressziv kezelést kapott? (gyógyszer neve és az időtartam nagyon fontos, hogy meddig szedte)
2. Mit műtöttek meg? (gondolom, hogy a pajzsmirigyét, de a biztonság kedvéért tisztázni kell)
3, Milyen erősségű volt az állati szőr és pollen allergia? - milyen pollenre volt pozitiv???
4, Mi volt a légzésfunkciós vizsgálat számszerű eredménye? (talán legjobb lenne, ha a leletet be tudná szkennelni)
5, Javult-e az oxigén szaturációja, amióta jobban van?

Jól tette, ha Önnél állati szőrre allergiát igazoltak, hogy a macska távolabb került Öntől. De sajnos a szőre még pár hónapig ottmarad a lakásban, a legjobb takarítás ellenére is.
A Rhinocort és Xyzal, valamint a porlasztós inhalátor használatát támogatom, de a köptetőknek sokszor kétélű hatása van, ezekről nem nyilatkozom, amíg a tüdejét meg nem tudtam hallgatni.
A forró inhalálás azonban biztosan rossz! A pollen érzékenyek a mézre is allergiásak lehetnek, ennek a fogyasztása is meggondolandó!

A légúti váladék légzési akadályt okoz, ronthatja a légzésfunkciót és az oxigén felvételt is.
Húzó belégzést a műtét után kialakult szűkület, vagy hangszalag bénulás okozhat - erről nyilatkozott-e a gégész? (Volt gégetükrözése?) De az orrkagylók duzzanata is eredményezhet ilyen hangot, akkor azonban az orrából szól.
Az ambroxol nem allergiára való, a lándzsás útifű még kevésbé - ez is okozhat panaszt pollen-érzékenyeknek.

A fentiek alapján gondolom Ön is látja, hogy problémája nem egyszerű, amit csak levelezés útján meg lehetne oldani. Akkor már a sok szakember közül valaki tudott volna segíteni!
Ezért javaslom, ha meg tudja oldani, jelentkezzen be szakrendelésemre.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus és gasztroenterológus szakorvos

Csilla 2017.10.02

Tisztelt Doktornő!

Jelenleg Symbicort inhalátort használok napi 2×2 adagban. A kérdésem, hogy használhatok-e a kezelés mellett adaptogén gyógynövényt (ashwangandha, maca gyökér kivonat). Köszönettel: Csilla

Kedves Csilla!

Utánaolvasva ezeknek a szereknek, csak az alternatív medicina említi használatukat. A maca gyökér sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik, és nem írnak mellékhatásról. Ellentétben az ashwangandhának lehetnek mellékhatásai, terheseknek kifejezetten tilos a fogyasztása. A készítmények 1/5-ében egészségre ártalmas szintben volt ólom, higany és arzén. Ezért ez utóbbi fogyasztását - különösen rendszeresen - nem ajánlom.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kiss Józsefné 2018.07.13

Tisztel Doktor ÚR ,Doktornő
Szeretnék tájékoztatást kérni 71 éves nő vagyok 3 éve nem dohányzom. Cca 3 hete fáj a jobb oldali bordám a hónaljtól kisugározva előre mint ami meghuzódott. Háziorvosom rtg átvilágitást kért Eredményem a következő A rekesz mélyen áll Pleuralis folyadék friss infiltratum nem láthatő A középárnyék gracilis. A kisvérkörben artériás nyomásfokozódásra utaló jelek láthatók PTX nincs Törés a bordákon nem látható. A családorvos szerint nincs teendőm. Valószinű egy huzódás. Engem viszont aggaszt a" P.Hipertónia" esetleg nem utalnak a jelek erre a betegségre? Van-e további vizsgálatokra szükségem Fulladást nehézlégzést még nem érzek. Kardiológiára félévente járok 2 hete voltam mivel a vérnyomásommal vannak problémák.Erre gyógyszert szedek Tisztelettel várom a válaszát Kiss Józsefné

2018.07.13

Kedves Kissné!
A jobb oldali bordatáji fájdalmat ugyan nem okozza, de oda kellene figyelni a P Hypertoniára (azaz a tüdőér nyomás emelkedésére).
Ezt a kardiológus egy ultrahangos vizsgálattal tudja megállapítani, hogy milyen súlyosságú. Egy egyszerű EKG és a vérnyomás tabletta ellenőrzése erre nem alkalmas.
Amennyiben rendelésemre elhozza a kardiológus ultrahangos leletét, készséggel megválaszolom, hogy fennáll-e Önnél a pulmonalis hypertonia. (Persze ezt a kardiológus is meg tudja mondani.)

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Pázsi Máté 2018.07.13

Üdv! Én egy 18 éves fiatal labdarúgó vagyok! Meccsen jönnek elő asztmára utaló jelek, viszont nem tudom hogy ezzel hova forduljak, vagy hogy tudom kezelni, kihez kellene mennem! Meccs előtti bemelegítésbe szinte azonnal elfáradok és nagyon nehezen kapom a levegőt illetve mintha nem is tudnám teljesen kifújnj! A kérdés az lenne hova forduljak először? Köszönöm a választ előre is!

2018.07.13

Kedves Pázsi Máté!

Asztma gyanúval a Tüdőgondozóban lehet jelentkezni. Oda háziorvosi beutaló is szükséges. Előjegyzési időpont Tüdőgondozónként változó.
Amennyiben gyorsabban szeretne kivizsgálást, a Budai Allergiaközpontban, Budai Tüdőközpontban rendelő tüdőgyógyász szakorvosok egyikéhez jelentkezzen be.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Farkas Gergely 2018.07.13

Tisztel Doktor Úr,Doktor Nő!
Kb két hónapja edzés közben keringési problémáim voltak a jobb karomon,duzzadt,lilult,ami azóta javult de még mindig előjön,angiologus szerint TOS szindroma.Hát és vállfájásaim vannak,néha szúr a mellkasom is így elmentem ma mellkas röntgenre ahol ezt az eredményt kaptam:Kitöltött jobb lat.sinus.Beszűrődés nem látható.Éles kontúrú rekedtek.Tiszta tüdők.Szabályos kisvérkör.A szív eltérés nélkül,normál.tág aorta.Kóros intrapulmonalis árnyék nincs.
Kérdésem az lenne,hogy kell e aggódjak,illetve,hogy a kitöltött jobb lat.sinus mit takar,mire utal?
Köszönettel
Gergely

2018.07.13

Kedves Gergely!

A mellkas rtg.-t érdemes lenne megnézni, nemcsak a leírást elolvasni.
A lat. sinus azt a területet jelenti, ahol a rekeszizom a mellkasfalhoz tapad. Ha ez kitöltött, akkor valamilyen folyadék van/volt a mellhártya űrben.
Mivel a jobb karja zsibbad, én feltétlenül javasolnám a Tüdőgondozó felkeresését és egy mellkas CT elvégeztetését.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kiss Heléna 2018.02.08

Kedves doktornő!
32 éves anyuka vagyok sajnos van kàros szenvedélyem dohányzom .:( Olyan panaszaim vannak hogy többször van gyulladásban a torkom tüszok vannak rajt pedig mamdulam már nincs többször jártam orr fül gégészeten mindent rendben találtak kis torokgyulladás kaptam antibiotikumot elmulott , házi orvosnál is jártam ő sem mondott mást mint a gegesz csak annyit tett hozza mikor megvizsgált hogy bronhitises zorejek hallhatók :(
Több mint egy hónapja csúnyán megfaztam( ez akkor volt ) egy hónapig kohogtem kaptam elkeztem szedni a Köhögés csillapitot elmúlt a kohogesem most már csak elvetve kohintek egyet egyet.
A kérdésem ami miatt írok h mikor beteg voltam sárgás zöldes köpetem volt es egyetlen egyszer találtam benne vercsikot is nagyon keveset azóta sem volt semmi ilyen ... nagyon nagyon megilyedtem
A kérdésem az lenne hogy a leírtak alapján mire lehet gondolni ??? Ugye nincsen semmi komolyabb bajom nagyon felek a tüdőràktól ! :(
Semmilyen tünetei nincs azóta ... nincs mellkasi fájdalom nincs nehéz légzés , nincs rekedseg, étvágyat van , nincs fogyás , nincs fáradságerzés ...
mitől lehetet ez az egyszeri alkalom a vercsikos kopet ?
Gondolom ha a legrosszabb lenne az nem reagálna a gyógyszerre hogy kevesebb a köhögés es gondolom lenne más Tünete is ...
mielőbbi válaszában reménykedem
Tisztelettel egy aggódó anyuka

2018.02.08

Kedves Anyuka!

Az erőltetett köhögés miatt lehetett a vércsík a köpetében. Megnyugtathatom, hogy az Ön életkorában a tüdőráknak nagyon kicsi a kockázata, de ha továbbra is ilyen panaszai vannak, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulnia. A visszatérő torokgyulladás okát is meg kellene keresni.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

Benke Mariann 2018.01.23

Tisztelt Tüdőközpont!
Egy EKG viszgálatnál kiderült,hogy magas a pulzuszám( 128/91 pulzus 103) teljeskörű kivizsgálást végeztek: EKG,24 órás vérnyomás és pulzus mérés,utrahang,terheléses vizsgálat,légzés funkció.Minden lelet negatív,,kivéve a légzés funkciót,mely 75%.Elmentem a kerületi központba,ahol megállapították,hogy COPD.Az orvos felírta a Seebri Breezhaler gyógyszert,amit szedek is.Tünetem nem volt csak annyi,mintha náthás lennék és be lenne dugulva az orrom.Heti két torna és úszás,elég aktív életet élek.A múlt héten az összes lelet átbeszélésénél azt mondta a kardiológus,hogy a szedett gyógyszer pulzusnővelő.Na akkor most mi a megoldás?Nem jó a győgyszer?Mivel lehet csökkenteni a lulzust,ha a leletek jók?Ő felírta a Nebilet gyógyszert.Ez a kettő esetleg nem üti egymást?Nem lesz káros mellék hatása?
Válaszukat várva üdvözlettel:
Benke Mariann

2018.01.23

Kedves Benke Mariann!

A COPD-s betegek részére a Seebri egy jól bevált gyógyszer. Talán a kardiológus nem tájékozódott pontosan, mert ugyan vannak olyan COPD elleni gyógyszerek, amik szaporább szívdobogást okoznak, de a Seebri nem tartozik ezek közé. A Nebilet jó választás, mert csökkenti a szívritmust, de nem árt a légutaknak. Amennyiben pajzsmirigy hormon vizsgálata még nem történt, azt is javaslom elvégeztetni. Ha további tanácsra van szüksége, keressen fel a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Balázs Nikoletta 2018.01.23

Kedves Doktornő/Úr!

Olyan problémám , lenne , hogy a kislányom (2,5éves), 4.hónapja köhög , folyik az orra , és NEM, ez idő alatt nem múlt el egyszer sem , volt hogy gyengébb volt , de el nem múlt ... 4 hónapja kezdtük a bölcsödét. Anyai részről a család asztmás volt. A kislßnyom is volt tavaly asztmával kórházba, van is azóta itthon "szükség" Ventolinunk . A 4 honap alatt sokszor volt Rá szükseg sajnos . A köhögése álltalában hurutos , egyszer volt egy pár napig száraz . Nem tudom már mitől lehet ez ... mint aminek sosem lesz vége. Nem tudom , hogy szükseg van e komolyabb kivizsgálásra , vagy ahogy a gyerekorvos mondja ... ezen minden gyerek átesik a közösségbe kerüléskor .
Válaszukat , Tanácsukat előre is Köszönjük
Balázs Nikoletta , Bedő Norbert

2018.01.23

Kedves Szülők!
A folyamatos orrfolyás miatt gégészeten feltétlenül mutassák meg gyermeküket. Ha nagyobb az orrmandulája, akkor annak kivétele segíthet. Mivel van asztmás a családban, ezért 2 éves kor felett egy allergia vizsgálat is elvégezhető. Amilyen allergén abból kiderül (pl. gondolok egy poratka allergiára), akkor annak megfelelően az allergén eltávolítása szóba jön. Ezt gyermek pulmonológus szakorvossal meg tudják beszélni.
A saját szakrendelésemet is felajánlhatom a Budai Allergiaközpontban, ahova előzetes időpont egyeztetéssel bejelentkezhetnek.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek pulmonológus szakorvos

Somogyiné Anita 2018.01.23

Üdvözlöm!
34 éves nő vagyok.15 éve derült ki,hogy asztmás vagyok symbikortot,utána dimeniot használtam,de 3 éve nem kell használnom semmit.Nincs panaszom.Mikor pánikbeteg lettem sokszor el kellett mennem az ügyeletre mert nehézlégzésem volt,de a pulzoximéter 99-et mutatott,és az orvos mondta,hogy csak a pániktól éreztem a nehézlégzést.Az elmúlt pár hétbe,újra rám tört a nehézlégzés,otthon is van pulzoximéterem 97-98 at mutatott ilyenkor.Azt szeretném,kérdezni,létezik olyan erős szorongás,vagy pánikroham ami pulzoximéterrel is mérhető fulladást okoz,vagy az csak tényleg "fejben" létezik?Vagy előfordulhat esetleg,hogy újra előjön az asztmám?Köszönöm

2018.01.23

Kedves Kérdező!
Az asztma egy tünetmentes időszak után ismét jelentkezhet, ezért nemcsak a pulzoximéterrel kell mérni az oxigént, hanem a beteg légzését is meg kell hallgatni. Ventolin alkalmanként használható.
A pánik roham egyébként tényleg okozhat olyan fulladás-érzést, ami nem jár oxigén csökkenéssel, sípoló légzéssel, csak az "érzete" van meg. Ezen pszichológus/pszichiáter tud segíteni.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos

Lajos 2018.01.17

Tisztelt Doktor/nő!

Panaszaim 1 hónapja fennálló köhögés reggelente inkabb száraz de tulnyomo tobbsegeben inkabb hurutos!
Voltam mellkas rontgen-en!Illetve legzesfunkcio vizsgalatra utaltak még be!
A mellkasröntgen leletében ez áll:

A reszesz éles konturú,bal oldalon a kp.harmadban csipkeszerű kihuzottsag lathato,a lat.sinusok szabadok.Kóros parenchymás elteres nem látható.Cor nem nagyobb.Kp tág aorta,es hilusi erek.

Kerdesem az lenne hogy a lelet alapjan van e okom barmifele aggodalomra?
Válaszát előre is köszönöm!
(Ui:25 eves vagyok es 10 eve dohanyzom)

dr. Potecz Györgyi 2018.01.17

Kedves Lajos!


Bár erről nem írt, feltételezem, hogy a panaszok légúti fertőzés után maradtak vissza. Szintén nem írt arról, hogy vannak-e felsőlégúti panaszai. Ha ezek így vannak, a hurutos köhögés még lehet ezek miatt. Persze a dohányzás sem segít rajta. A mellkas rtg.-n leírt bal oldali eltérés lezajlott gyulladás következménye lehet.
Ha a tendencia nem javuló, vagy egyéb panaszok is vannak ( nehézlégzés, fájdalom, stb), szakorvosi vizsgálat szükséges, beleértve a légzésfunkciót is.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász szakorvos