Kérdezze szakértőnket!

Tegye fel kérdését

Szakértőink készséggel válaszolnak minden kérdésükre, kapcsolódjon az bármely gyógyászati területhez...

Orvos válaszol

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE



Kedves Látogatónk!


Tisztelt Dr!
Lányom 13 éves, egy erős torokgyulladásból befulladás, krupp lett amit az ügyeleten szteroid injekcióval kezeltek. Kérdezném hogy ez a fulladás asztma krupp, kisgyerek korában kruppos volt évente többszöri befulladással, az utóbbi 5 évben évi 1-2 befulladás volt. lehetséges pl hogy a nyelőcsöve az átlagosnál szűkebb lehet? mert alvásnál is van hogy ha párnán van a feje akkor sípolva veszi a levegőt, vagy nevetésnél is előfordul a sípoló hang. Mi lehet ez ?? milyen vizsgálatot kellene elvégeztetni?köszönöm válaszát
Kedves szülő!

A lányánál kialakult tünetek alapján a betegség diagnòzisát kéne tisztázni.
A pseudocroup betegség kisded, csecsemő, max. óvodás korban jelentkezik.
13 éves nagylánynál vírusos fertőzes larngitist, laryngotracheitist v. laryngotracheobrobchitist okozhat.
Ennek tünetei hasonlìthatnak a pseudocrouphoz.
Érintheti a gyulladás a gége, a főhörgő ill. a nagyobb hörgők területét, nyálkahártyáját.
Sípoló légzés tìpusos esetben asthmás betegeknél jelentkezik.
A kórképek elkülönítésében fontos, hogy a kóros légzési hang ki- vagy belègzésben hallható. A nehézlégzés mely lègzésfázisban jelentkezik döntően.
A nyelőcső szűkülete nyelès-evès zavart okoz, nem sípoló légzést.
Javaslom gyermekpulmonológus felkeresését, hogy a tünetek tisztázásával és spec. vizsgálatok elvégzésének ( sz.e.légzésfunkció, rtg.) segítségével a probléma okát feltárják, a diagnózist felállítsák.
Sze. a kezelést megkezdhessék.

Dr. Somogyi Éva

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
Tisztelt szakértők!!
29 eves no vagyok, 3 eve derult ki hogy kezdodo COPD-m van. A Fev 1 ertekem 75-90-ig szokott lenni. Csak rohamoldo gyogyszerem van amit 2x hasznaltam idaig, elotte minden nap hasznaltam a bretarist. Meg nincsen kialakulva ez a betegseg, voltmar pont influenzasan hogy normal volt a spirometriai eredmenyem.tudom tiszta. Lepcsozeskor illetve dombra felmeneskor szoktam enyhen fulladni. Az lenne a kerdesem hogy ez a betegseg meg e maradhat igy ilyen allapotban? Mivel fiatal vagyok meg. Most tervezem a babat is, es felek hogy nem tudom felnevelni. Orvosom annyit mondott ha nem szokom le a cigizesrol 50 evesen kijon rajtam teljesen ez a betegseg. Probalom a dohanyzast abba hagyni, elektromos cigivel is. Kerem adjanak tanacsot hogy milyen elet varhat ram ezekkel az eredmenyekkel? Koszonom.
Hajnalka
Kedves Hajnalka!

Az orvosa jól előre vetítette a várható jövőt, mivel a dohányosok egy része COPD-s lesz. Mivel jelenleg a FEV1 értéke még javulni tudott, bár már csak 90%-ot ért el a normális 100% helyett, ez egyelőre asztmának tekinthető.
Amennyiben leszokik a dohányzásról, nemcsak hogy marad, de még kicsit javulhat is a légzésfunkciós értéke. Ha ekkor is megmarad a terhelésre jelentkező nehézlégzése, beszélje meg a tüdőgyógyászával, hogy a rohamoldó mellé és a Bretaris helyett valami ICS készítményt írjon fel Önnek. Ez terhesség tervezésekor és alatt is jobb választás, mint a Bretaris.
A dohányzás leszokás támogatására ajánlani tudom az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ingyenesen hívható telefonszámát:
06-80/44-20-44. Itt jó tanácsokat kaphat, amivel könnyebb lesz a leszokás a cigiről.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit pulmonológus szakorvos

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD tüdőgyógyász
Kedves Dr Úr!
1,5 éve édesapámat tüdőgyulladással kórházban kezelték és miután hazajött itthon én ápoltam. Azóta köhögök,sokat fulladok ,fáj a hátam,és köpet is termelődik. Elmentem orvoshoz ,a röntgen és a légzés funkció normális lett,de a tüneteim ugyanúgy megvannak. Kicsit aggódom . Ön szerint esetleg a köpetből nem lehetne több mindent megtudni? Lehet olyan vizsgálatot kérni? Vagy nem kell aggódnom?

Válaszát előre isköszönöm
Üdv
Ildikó
Kedves Ildikó!
Beszélje meg a háziorvosával, hogy köpet bakteriológiai vizsgálatot tud-e végeztetni, ha ő nem, akkor a Tüdőgondozó biztosan. Érdemes oda elmennie.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos
Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD tüdőgyógyász
Tisztelt Címzett! Férjemet (31 éves) foci közben mellbe rúgták és bal oldali légmellet kapott. Kezelésként mellkasi szívódrain-t kapott. 3. Napon lezárták a szívást, de a tüdeje ismét összeomlott. CT-re vitték, melynek alapján kóros elváltozást nem találtak, így folytatták a csövezési eljarast.( ami így újabb 3. Napja tart ) A mai röntgen leletében az áll, hogy a mellkasfal mentén bal oldalt keskeny sávban ,max 1 ujjnyi még észlelhető PTX. Érdeklődnék , hogy ez mit jelent ? Mik a kilátásai? Megfelelő ez az elhúzódó eljárás ? Megtisztelő válaszát köszönöm. Üdvözlettel : Sz.Renáta
Kedves Renáta!

A PTX-avagy légmell azt jelenti, hogy levegó kerül a mellhártya két lemeze közé. Ha nincs olyan alapbetegség, ami miatt várhatóan a tüdő nem tud kitágulni , akkor a légmell kiterjedésétől függően nyugalomba helyezés ,vagy szívódrain kezelés szükséges. Általában pár napos szívókezelés után visszatágul a tüdő, " kitapad". Ha ez nem következik be, mert pl. úgy sérült a tüdő, hogy további légszivárgás van, akkor műtéti jellegű megoldás jön szóba.
Jelenleg megfeleló az eljárás, de még nem tapadt ki teljesen a tüdő. nem jelent veszélyt ha a drain még benne van, ha javulás van és van esély arra, hogy gyógyul a folyamat. Ez majd az újabb lezárás után készült rtg. alapján ítélhető meg.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
Tüdőgyógyász szakorvos
dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt doktorno!! A kerdesem a kovetkezo: nathaval orrfolyassal kohogessel kezdodott a hangomon is lehetett hallani. Az ugyelet is megvizsgalt : piros a torkom .Ez volt penteki nap. Hetfon megvizsgalt a hazi orvos aki ugyanezt mondta. Szerdan este 09.05 en ismet elmentem az ugyeletre mert minden este 37.4 hoemelkedesem lett.Az orvos megvizsgalt : heveny bronchitis es mivel egy hete nem javult sumamed tablettat irt fel /6 db/ ezt beszedve elmult a hoemelkedes de meg mindig kohogok es gyakran kell orrot fujni, ezert elmentem a gegeszetre ahol megallapitottak hogy az egyik hangszalam nem mozog!!!! Ezert el kell menni meg vizsgalatra. A kerdesem a virus okozta ezt????? Koszonettel es varom valaszat!!! Megjegyzem a natha elott megcsipett egy szunyog!!
Kedves Boros József!
Ha a hangszalag nem mozog, annak komoly oka is lehet! A mellkas röntgen elvégeztetése feltétlenül indokolt, de ha lehet, akkor a mellkas CT is szóba jön.
Egy vírus fertőzés nem okoz hangszalag bénulást!
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos
Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD tüdőgyógyász
Kb. két hete köhögök, háziorvos antibiotikumot írt fel, de a köhögés nem szűnik, tegnap mellhártyagyulladást állapított meg és újabb antibiotikumot írt fel. A tüdőm néha sípol, a váladék sűrű és zöldes-sárgás, Ventolint kaptam a köhögés könnyítésére. Érdemes lenne felülvizsgáltatnom magam tüdőgyógyász szakemberrel? Köszönöm a választ
Tisztelt Kérdező,
Amennyiben tünetei nem szűnnek az antibiotikum hatására, vagy rosszabbul érzi magát keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
T. Tüdőközpont ! 2018. szept. 13-án vissza jelzést megkaptam, hogy a "Kérdezze Szakértőnket" oldalon lévő kérdésemet rögzítették. Sajnos a választ nem kaptam, pedig nagyon vártam, hogy tovább léphessek ha szükségesnek találja a választ adó tüdőgyógyász. kérem szíves válaszukat a problémámra. Köszönettel és türelemmel várom válaszukat. Németiné
Tisztelt Kérdező,
Szakértő orvosaink nagyon sok kérdést kapnak, melyet szabad idejükben a lehetőséghez mérten válaszolnak meg. Ha célzottan központunkkal szeretné felvenni a kapcsolatot, kérem kérdését a központ email címére (info@tudokozpont.hu) küldje el, melyre rövid időn belül tudunk válaszolni.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
T. Cím! Időpontot szetetnèk kétni konzultációra több tüdőgyulladásom volt május óta és az antibiotikumok nem segítenek. Most mindkét oldalon hatmadig folyadèk van s tüdőmben. Köszönöm! Telefonom 30/260-5300
Kedves Mária,
A gyorsabb ügyintézés miatt máskor időpont kéréssel email címünkön vagy a tüdőgyógyászat telefonszámát tud elérni minket.
Hívjuk telefonon az egyeztetés miatt.
Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Egy kèrdès voltam rtg a tüdönèl azt allapitotta meg a lelet VII-VIII bordák közt 10 mm nyi többlet árnyèk èszlelhetö ez mit akarna jelenteni.köszönöm válaszát
Tisztelt Kérdező,
Evvel a lelettel keressen fel tüdőgyógyász szakorvost, aki a vizit, illetve további vizsgálatok kérésével meg tudja mondani mi lehet a leleten. Az előzmények és a további vizsgálatok nélkül nyilatkozni nem tudunk.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Budaházi Kata
Budaházi Kata vezető asszisztens
Tisztel Doktor ÚR ,Doktornő
Szeretnék tájékoztatást kérni 71 éves nő vagyok 3 éve nem dohányzom. Cca 3 hete fáj a jobb oldali bordám a hónaljtól kisugározva előre mint ami meghuzódott. Háziorvosom rtg átvilágitást kért Eredményem a következő A rekesz mélyen áll Pleuralis folyadék friss infiltratum nem láthatő A középárnyék gracilis. A kisvérkörben artériás nyomásfokozódásra utaló jelek láthatók PTX nincs Törés a bordákon nem látható. A családorvos szerint nincs teendőm. Valószinű egy huzódás. Engem viszont aggaszt a" P.Hipertónia" esetleg nem utalnak a jelek erre a betegségre? Van-e további vizsgálatokra szükségem Fulladást nehézlégzést még nem érzek. Kardiológiára félévente járok 2 hete voltam mivel a vérnyomásommal vannak problémák.Erre gyógyszert szedek Tisztelettel várom a válaszát Kiss Józsefné
Kedves Kissné!
A jobb oldali bordatáji fájdalmat ugyan nem okozza, de oda kellene figyelni a P Hypertoniára (azaz a tüdőér nyomás emelkedésére).
Ezt a kardiológus egy ultrahangos vizsgálattal tudja megállapítani, hogy milyen súlyosságú. Egy egyszerű EKG és a vérnyomás tabletta ellenőrzése erre nem alkalmas.
Amennyiben rendelésemre elhozza a kardiológus ultrahangos leletét, készséggel megválaszolom, hogy fennáll-e Önnél a pulmonalis hypertonia. (Persze ezt a kardiológus is meg tudja mondani.)

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
pulmonológus szakorvos
Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink