Sóbarlang

Sóbarlang

Létrehozva: 2011.12.18 18:40 |

A sós levegő gyógyító erejét már az ókorban is ismerték. A megfelelően megválasztott sóterápia pozitívan hat a légutakra, légúti megbetegedésekre, asztmára, allergiára, bőrproblémákra, idegfájdalmakra, magas vérnyomásra és a reumára. További előnye a terápiának, hogy várandós időszakban  és kisgyermekeknél is alkalmazható .

A sós levegő gyógyító hatása

A sós levegő gyógyító erejéről feljegyzéseket már az 1800-as évekből is olvashatunk, ugyanis többek közt felismerték azt, hogy a sóbányákban dolgozó bányászoknál alig, vagy csak nagyon kevés légúti megbetegedés fordul elő. Azóta kutatások sorai bizonyították, hogy a belélegzett só miként fejti ki jótékony, gyulladáscsökkentő hatását, illetve miként fejti ki gyógyhatását a bőrrel érintkezve különböző bőrbetegségeknél.

Környezetünkben szinte már lehetetlen olyan helyet találni, ahol ne lennének jelen az allergének, a káros mikroorganizmusok, a különböző szennyezőanyagok. Szerencsére ma már nem kell órákon át utaznunk, ha a sós levegő jótékony hatásait szeretnénk élvezni.

A só jótékony hatásai:

 • Fontos szerepet játszik az idegsejtek közötti összeköttetésekben
 • Tisztítja a tüdőt és a hörgőket, segít a lerakódott váladékok felszakításában
 • Ápolja és védi a bőrt
 • Gátolja a visszér és hajszálrepedéseket
 • Meggátolja a száraz köhögést
 • Fertőtlenít és tisztít, vizlágyító hatású
Jelentkezzen be sóterápiára a Tátra Sóbarlangba

Tátra Sóbarlang

+36 (1) 788 6676

info@egeszsegerod.hu

1136 Budapest, Tátra utca 31.

Tátra Sóbarlang

 

Sós levegő a környezetünkbe

 • Természetes sóbarlangok

Van néhány oroszországi, cseh, magyarorszégi, szlovákiai, romániai, ukrajnai és szlovéniai sóbarlang, ahova évtizedek óta járnak a gyógyulni vágyók.

Itthon a legismertebbek közé tartozik az Abaligeti-barlang, az Istvánfi-barlang, a Béke-barlang és a Szemlőhegyi barlang.

A viszonylag kis számuk és nagy népszerűségük miatt nehéz a természetes sóbarlangok elérése, ezen felül a nagy látogatószám végett könnyen változhat negatív irányba a barlangok mikroklímája.

sóbarlang, sóbarlang buidapest

 • Mesterséges sóbarlangok:

A szabályozott, száraz sóaeroszolos terápia lehetővé teszi a gyótgyulást a belvárosban is. A mesterséges sóbarlangban a természetessel megegyező, 50%-os relatív páratartalmat tartanak fent. A sóbarlangok igénybevételét 2 éves kortól ajánljuk.

A terápiás kezelések általában 40 percesek, melyet kényelmes fotelekben, félig ülő helyzetben tölthetünk el.

Mielőtt befizetnénk a bérletünk árát, tudakoljuk meg, hogy: 

 • Van-e aerosolos sóbefúvás?

 • Mekkora a sószemcsék mérete? 

 • Mekkora a sóbarlangban a só koncentrációja, és ez szabályozható-e? 

 • Hogyan történik a sóaerosol egyenletes eloszlatása a légtérben, és annak pontos koncentrációmérése mivel történik? 

 

 • Sószobák

Itt a vendégek kellemes, otthoni környezethez hasonló szobában tölthetik a kezelés idejét. Kefejezetten alkalmas kisgyermekes szülőknek. A sószobákban általában a Himalájából százmazó sőtégléák találhatóak. A levegő relatív páratartalma nagyjából 70%, a hőmérséklet 20-22 Celsius fok.

 • Sókabin:

Sókabinokkal egyre több helyen találkozhatunk, úgy mint wellness központokban, egészségügyi szolgáltatóknál és magán rendelőkben. A sókabin padlózata és oldalfala ősóval van kirakva,így valósítva meg a szükséges mikroklímát. Hőmérséklete 21-23 Celsius fok, relatív páratartalma 55-75 %.

Kapcsolódó olodalak, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértői

dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink