Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Sóbarlang

A barlangok mikroklímája

Környezetünkben már alig találni olyan helyet, ahova a káros szennyezőanyagok, az allergének, fertozo mikroorganizmusok el ne jutnának. Ezért nagy jelentoségűek a barlangok, mert levegőjük tisztasága, és kedvező paraméterei terápiás célokra alkalmassá teszik őket.

A legfontosabb hatótényezők :

  • a levegő hőmérséklete a barlangban állandó, átlagosan 10 °C .

  • a relatív páratartalom 80-100 % körül van, ez jó hatású az asztmás betegségeknél,

  • a levegőben a kalcium koncentrációja igen magas, a csepegő Ca-tartalmú vizekből mikron méretű diszpergált részecskék jutnak a levegőbe, ezek belélegzése ozmoti kus hatása révén segít a besűrűsödött bronchusváladék oldásában.

  • a CO2 tartalom 0,1% körüli, a szabadban mért értéknél 10-15-ször magasabb. Ez serkentő hatású a légzőközpontra.

  • a levegőszennyezést okozó gázok (kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, )és por hiánya,

  • egyéb allergének pl. pollenek sem jutnak be a barlangi levegőbe,

  • a barlangokban a fertőző mikroorganizmusok életképtelenek,

  • a negatív ionkoncentráció magas, légúti megbetegedéseknél ez kedvezőbb.

  • a légköri frontok hatása nem érvényesül.

Néhány cseh, magyarországi, oroszországi, romániai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai barlangban már évtizedek óta folyik a gyógyítás.

Hazánkban a legismertebb speleoterápiai centrumok az Abaligeti-barlang, a Béke-barlang, az István-barlang, a tapolcai Kórház-barlang és a Szemlőhegyi-barlang. Gyógyító hatásuk egyértelmű az asztmás és hörghurutos betegekre.

Kutatások folynak az egyes barlangok terápiás értékének meghatározására is. Néhány barlang egyáltalán nem rendelkezik gyógyító hatással, másokban számottevő a betegek javulása. Mai ismereteink szerint az aránylag szűk bejárattal rendelkező, viszonylag intakt karsztbarlangok jöhetnek számításba, melyeknek mikroklímáját külső környezeti hatások nem befolyásolják jelentősen.

A Budai-hegység karsztbarlangjai is rendelkeznek ilyen tulajdonságokkal, a Szemlőhegyi-barlangban több éve tartanak eredményes pihenőkúrákat. A környéken 4 olyan barlang van, melyek többé-kevésbé a fenti szempontoknak megfelelnek. A Szemlőhegyi- és a Pálvölgyi-barlang kiépített, turisztikai célra (is)hasznosított barlangok.

Mesterséges sóbarlangok

Sajnos a természetes sóbarlangokhoz való hozzáférés alacsony számuk miatt igen korlátozott. Ezt a lehetőséget szűkíti tovább az a tény, hogy nagyobb számú látogató jelentős változást tud okozni a barlagok mikroklímájában, akár a gyógyító hatás teljes megszűnásáhez is vezethet. A gyógyulás elérése, minden beteg számára való hozzáférés biztosítása érdekében fejlesztették ki a mesterséges sóbarlangokat, melyek közül az egyik legelterjettebb a Somadrin szobák.

Lényege, hogy a Somadrin klímaoldat párolgása sókoncentrációt idéz elő, negatív ionizáció jön létre, így a légzőszervek nyálkahártyái aktiválódnak.

Nyitott sóbarlangok:

a tengerpartok Hasonlóképpen javíthatja a betegek közérzetét a tengerparti klíma.