COVID-19 fertőzés napról napra

COVID-19 fertőzés napról napra

Utolsó módosítás:2021.08.02 10:32

A koronavírus fertőzésen átesettek körülbelül 40%-a tünetmentesen vészeli át a vírus, de a COVID-19 fertőzés súlyos lefolyású is lehet, melynél az első tünetek megjelenése után körülbelül öt nappal légzési nehézségek is kialakulhatnak.

A koronavírus tünetei nem jelentkeznek azonnal, a lappangási idő négy-öt nap is lehet. Ez alatt az idő alatt a koronavírussal fertőzött beteg tovább fertőzheti a környezetében élőket. Ezért is fontos a fokozott elővigyázatosság és az óvintézkedések betartása.

 

A koronavírus fertőzés tünetei így változnak napról napra:

1-3 nap

A COVID-19 fertőzés tünetei az első három napban nagyon különbözőek lehetnek.  A leggyakoribb tünetek között szerepel a torokfájás, köhögés, láz, fejfájás vagy az enyhe mellkasi fájdalmak, nyomás érzet, levertség érzése, hasfájás vagy hasmenés.

A koronavírussal fertőzöttek egy része fáradtnak érzi magát, elveszíti a szaglását, ízérzékelését. Számos olyan COVID-19-el fertőzött beteg van, akiknél egyszerre több tünet is jelentkezik, viszont a fertőzés nem okoz náluk lázat.

Mindezek mellett az első három napban jelentkezhet még izomfájdalom és száraz köhögés is.

4-6 nap

A koronavírussal fertőzött betegek egy része tünetmentesen, mások enyhe tünetekkel vészelik át a COVID-19 fertőzést. Ezeknél a betegeknél a 4-6. napon a tünetek már elmúlóban vannak.

Vannak, akiknél súlyos lefolyású a koronavírus fertőzés, náluk ezekben a napokban súlyosbodhatnak a tüneteik. Náluk ízületi fájdalmak, száraz köhögés, mellkasi-, hátfájdalmak, múlni nem akaró láz jelentkezhetnek.

A fiatalabb korosztálynál jelentkezhetnek még viszkető, vörös foltok is.

Légzési nehézségek jellemzően a koronavírus tüneteinek megjelenése után 5 nappal jelentkeznek.

Légzőszervi panaszok az idősebb korosztálynál fokozottabban előfordulhat, vagy azoknál, akik valamilyen más alapbetegséggel is küzdenek, mint amilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a túlsúly.   

7-8 nap

A COVID-19 vírussal fertőződött betegek, akiknek a tüneteik súlyosabbak voltak már az első napokon is, azoknál egy hét lefolyása után a tüneteik nem változnak, de az is előfordulhat, hogy rosszabbodnak. Olyan esetek is vannak, ahol a koronavírusos betegek tünetei enyhültek vagy akár el is múltak egy hét leforgása alatt, de később újra visszatértek a tüneteik. Ilyenkor érdemes egy teljes körű COVID-19 fertőzés utáni kivizsgáláson részt venni.

 

9-12 nap

Azoknál a betegeknél, akiknél a koronavírus fertőzés tünetei továbbra is fennállnak, egyre nehezebben kapnak levegőt, fulladnak, száraz köhögésük nem csillapodik. Ilyenkor fennáll a veszélye komolyabb tüdőkárosodásnak is.

 

13-14 nap

Azok a COVID-19 fertőzésen átesett betegek, akiknek a tüneteik enyhébbek voltak, nagyjából az első tünetek megjelenése után két héttel gyógyulnak meg, viszont nekik is csak fokozatosan szabad visszatérniük a korábbi aktivitásukhoz.

Amennyiben a koronavírus fertőzés súlyos lefolyású volt, esetlegesen szükséges volt a kórházi kezelés, azoknál a felépülés akár hónapokig is eltarthat.