COVID-19 fertőzés napról napra

COVID-19 fertőzés napról napra

Létrehozva: 2021.04.08 11:08 | Módosítva: 2021.04.08 13:23

A koronavírus fertőzésen átesettek körülbelül 40%-a tünetmentesen vészeli át a vírus, de a COVID-19 fertőzés súlyos lefolyású is lehet, melynél az első tünetek megjelenése után körülbelül öt nappal légzési nehézségek is kialakulhatnak.

A koronavírus tünetei nem jelentkeznek azonnal, a lappangási idő négy-öt nap is lehet. Ez alatt az idő alatt a koronavírussal fertőzött beteg tovább fertőzheti a környezetében élőket. Ezért is fontos a fokozott elővigyázatosság és az óvintézkedések betartása.

 

A koronavírus fertőzés tünetei így változnak napról napra:

1-3 nap

A COVID-19 fertőzés tünetei az első három napban nagyon különbözőek lehetnek.  A leggyakoribb tünetek között szerepel a torokfájás, köhögés, láz, fejfájás vagy az enyhe mellkasi fájdalmak, nyomás érzet, levertség érzése, hasfájás vagy hasmenés.

A koronavírussal fertőzöttek egy része fáradtnak érzi magát, elveszíti a szaglását, ízérzékelését. Számos olyan COVID-19-el fertőzött beteg van, akiknél egyszerre több tünet is jelentkezik, viszont a fertőzés nem okoz náluk lázat.

Mindezek mellett az első három napban jelentkezhet még izomfájdalom és száraz köhögés is.

4-6 nap

A koronavírussal fertőzött betegek egy része tünetmentesen, mások enyhe tünetekkel vészelik át a COVID-19 fertőzést. Ezeknél a betegeknél a 4-6. napon a tünetek már elmúlóban vannak.

Vannak, akiknél súlyos lefolyású a koronavírus fertőzés, náluk ezekben a napokban súlyosbodhatnak a tüneteik. Náluk ízületi fájdalmak, száraz köhögés, mellkasi-, hátfájdalmak, múlni nem akaró láz jelentkezhetnek.

A fiatalabb korosztálynál jelentkezhetnek még viszkető, vörös foltok is.

Légzési nehézségek jellemzően a koronavírus tüneteinek megjelenése után 5 nappal jelentkeznek.

Légzőszervi panaszok az idősebb korosztálynál fokozottabban előfordulhat, vagy azoknál, akik valamilyen más alapbetegséggel is küzdenek, mint amilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a túlsúly.   

7-8 nap

 

A COVID-19 vírussal fertőződött betegek, akiknek a tüneteik súlyosabbak voltak már az első napokon is, azoknál egy hét lefolyása után a tüneteik nem változnak, de az is előfordulhat, hogy rosszabbodnak. Olyan esetek is vannak, ahol a koronavírusos betegek tünetei enyhültek vagy akár el is múltak egy hét leforgása alatt, de később újra visszatértek a tüneteik. Ilyenkor érdemes egy teljes körű COVID-19 fertőzés utáni kivizsgáláson részt venni.

 

9-12 nap

Azoknál a betegeknél, akiknél a koronavírus fertőzés tünetei továbbra is fennállnak, egyre nehezebben kapnak levegőt, fulladnak, száraz köhögésük nem csillapodik. Ilyenkor fennáll a veszélye komolyabb tüdőkárosodásnak is.

 

13-14 nap

Azok a COVID-19 fertőzésen átesett betegek, akiknek a tüneteik enyhébbek voltak, nagyjából az első tünetek megjelenése után két héttel gyógyulnak meg, viszont nekik is csak fokozatosan szabad visszatérniük a korábbi aktivitásukhoz.

Amennyiben a koronavírus fertőzés súlyos lefolyású volt, esetlegesen szükséges volt a kórházi kezelés, azoknál a felépülés akár hónapokig is eltarthat.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink