Tüdőrák kialakulása

Utolsó módosítás:2023.07.19 13:54

A tüdőrák kialakulása hosszú folyamat, több lépésben megy végbe.

Első a túlzott szaporodás: A rák kialakulásának első lépése, hogy a sejtek örökítő és működést meghatározó anyagában, a DNSben károsodások keletkeznek. Ezek a károsodások egyrészt kiiktatják a korlátlan szaporodást gátló mechanizmusokat, másrészt aktiválják a szaporodást elősegítő fehérjéket. Végeredmény, hogy a sejtek túlzott szaporodásba kezdenek. Helyi szinten megindul a rákos csomó, szövetfelesleg kialakulása.

Második lépés a terjeszkedés: Minden egészséges szövetnek belső információs rendszere van, hogy meddig terjedhet, Ezért van akkora körmünk, amekkora, olyan méretű fülünk, mint amekkora, stb. A daganatos sejtekre jellemző, hogy ez a szabályzó rendszer is sérül. A sejtek szaporodásával áttörik a környezetük szöveteit, és korlátlanul benyomulnak azokba.

Harmadik lépés: "kitárul" a szervezet. A rák kialakulásának utolsó lépése a szervezet lerohanása. A szövetek felé terjedés annyira korlátlanná válik, hogy leszakadó daganatos sejtek a véráram, nyirokutak mentén a szervezet legtávolabbi pontjaiig is eljutnak. Ott megtelepedve hasonlóan a kiindulási ponthoz, korlátlan szaporodásba kezdenek, benyomulnak a szövetekbe, roncsolják azokat, elfoglalják a helyüket. Ezt nevezzük áttétel (metasztázis) képződésnek.

Negyedik utolsó utáni lépés a terápiarezisztencia. Sajnos igen gyakran megfigyelt jelenség, hogy a daganatos sejtek kezdetbenjól reagálnak a kezelésre. A daganat mérete gyorsan csökken, a beteg gyógyulásnak indul. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, a daganatos sejtek újra burjánoznak, a kezelésre nem reagálnak.