Tüdőrák tünetei

Létrehozva: 2011.11.29 09:28 |

Sajnos a tüdőrák kezdeti tünetei egyáltalán nem specifikusak. Szinte lehetetlen megkülönböztetni egy egyszerű megfázástól. Ráadásul igen gyakran teljesen tünetmentesen alakul ki. Éppen ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat, ellenőrzés.

Néhány figyelmeztető jel:

  • tartós köhögés; dohányosoknál, ahol a köhögés egyébként is általános tünet, a köhögés súlyosbodása, jellegének megváltozása szolgálhat

  • véres köpet

  • légszomj

  • ziháló légzés

  • rekedtség

  • ismételten kiújuló hörgő- vagy tüdőgyulladás

  • állandósuló mellkasi fájdalom

A daganat terjedésével miatt a tüdőhöz közeli idegek is nyomás alá kerülnek. Ez válltáji, kar- és kézfájdalmak fromájában jelentkezhet. (ilyen tünetek azonban már az előrehaladás jelei, ekkor a gyógyulási esély már meglehetősen alacsony)

Ha a távoli áttétek tünetei is észlelhetők - látászavar, fejfájás, zavartság, epilepsziaszerű görcsroham, hátfájás, lábgyengeség vagy fájdalom, a széklet- vagy vizelettartás nehezítettsége, gyengeség, nagyfokú testsúlyvesztés stb. -, a betegség már rendszerint gyógyíthatatlan.

 

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink