Pletizmográfia

Pletizmográfia

Szerző: Tóth Noémi Utolsó módosítás:2023.09.22 21:19

A pletizmográfia az egyik legösszetettebb légzésfunkciós vizsgálat, amely a hagyományos légzésfunkciós (spirometria) vizsgálatoknál jóval több információt szolgáltat az alsó légutak, ezen belül pedig a hörgők és a tüdő állapotáról. 

A mérés során a páciens egy légmentesen zárt kabinban ül, ahol a kabinhoz kapcsolt rendszer a  be- és kilégzés nyomásváltozásaiból számolja ki a tüdő paramétereit. 

 

Mi az a pletizmográfia?

Mit mutat a pletizmográfia?

Milyen betegségek esetén alkalmazzák a pletizmográfiát?

Hogyan történik a pletizmográfia vizsgálat?

Miért fontos a pletizmográfia?

Mi az a pletizmográfia?

A pulmonológiában a pletizmográfia egy olyan diagnosztikai eszköz és eljárás, amelyet a tüdő funkciójának mérésére és értékelésére használnak. A pulmonológiában a teljes test- vagy testrész-pletizmográfia a legelterjedtebb eljárás.

A teljes test- pletizmográfia (vagy testtömeg-pletizmográfia) olyan módszer, amely a test térfogatát és a tüdő térfogatát méri, és ezen adatok alapján lehetőséget nyújt a tüdő funkciójának, például a vitálkapacitásnak és a tüdőlégzési térfogatnak a meghatározására. Ez az eljárás azért fontos a pulmonológiában, mert segít az orvosoknak azonosítani és értékelni a tüdőbetegségeket, például az asztmát, a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD) vagy az interstitialis tüdőbetegségeket.

Az eljárás során a páciens egy speciális pletizmográf kabinban helyezkedik el, és egy olyan eszköz segítségével mérik meg a test térfogatát és a levegő térfogatát a tüdőben. A pletizmográf kabinban a nyomás változásait érzékelik, amikor a páciens légzéssel módosítja a tüdő térfogatát. Az összegyűjtött adatokat az orvosok különböző paraméterek számítására használják, amelyek segítenek a tüdő funkciójának értékelésében és a diagnózis felállításában.

A teljes test- pletizmográfia segíthet az orvosoknak megítélni a páciens tüdejének állapotát, a légzési nehézségeket és egyéb tüdőproblémákat. Ezáltal segíti elő a megfelelő kezelési tervek kidolgozását és a betegek tüneteinek enyhítését vagy kezelését.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit mutat a pletizmográfia?

A pulmonológiában alkalmazott pletizmográfia, különösen a teljes test- pletizmográfia, különböző fontos paramétereket mér, amelyek segítenek az orvosoknak értékelni a tüdő és a légzőrendszer működését, teherbírását és kapacitását. Az alábbiakban a pletizmográfia vizsgálat során mért paraméterek láthatók:

 • Vitálkapacitás (VC): A vitálkapacitás azt mutatja, hogy a tüdő mekkora mennyiségű levegőt képes befogadni és kiengedni egy teljes lélegzetvétel során. Alacsony vitálkapacitás olyan problémákat jelezhet, mint a tüdőelzáródás vagy az interstitialis tüdőbetegségek.
 • Inspirációs kapacitás (IC): Az inspirációs kapacitás az a levegőmennyiség, amit a beteg legnagyobb erőfeszítésével képes beszívni a tüdejébe egy kilégzést követően. Az IC mértéke segíthet az obstruktív tüdőbetegségek (például asztma vagy COPD) diagnosztizálásában.
 • Expirációs rezervkapacitás (ERV): Az ERV azt mutatja, hogy mennyi levegőt képes a páciens kilélegezni a normál kilégzés után. Az ERV szerepe az, hogy segítse a tüdő légzési rendellenességeinek azonosítását.
 • Inspirációs rezervkapacitás (IRV): Az IRV azt mutatja, hogy mennyi levegőt képes a páciens belefújni egy normális inspirációt, vagyis belégzést követően. Az IRV mértéke segíthet a tüdő kapacitásának értékelésében és azoknak a problémáknak a meghatározásában, amelyek korlátozhatják a normális légzést.
 • Funkcionális reziduális kapacitás (FRC): A FRC azt mutatja, hogy a tüdőben mennyi levegő marad vissza kilégzés után. A FRC mérésével felismerhetők olyan kóros állapotok, mint a tüdő túlnyomásos állapotai vagy a tüdőszövet hegesedése.

A pletizmográfia vizsgálat során ezen paraméterek mérése és értékelése lehetővé teszi az orvosok számára a tüdő- és légzési problémák diagnózisának, kezelésének és követésének pontosabb meghatározását. A pletizmográfia eredményei segítenek az orvosoknak megérteni a páciens tüdejének állapotát, és lehetővé teszik a megfelelő kezelési tervek kidolgozását a tünetek enyhítése vagy kezelése érdekében.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a COPD-t?

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a COPD-t?

Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt a tünetekről és kezelésről kérdeztük.

Milyen betegségek esetén alkalmazzák a pletizmográfiát?

A pletizmográfia, vagy másnéven a pulmonológiában alkalmazott a teljes test- pletizmográfia, számos tüdő- és légzőrendszeri probléma diagnosztizálásában és értékelésében hasznos eszköz a tüdőgyógyászatban. Alább lehet találni olyan betegségeket és állapotokat, amelyek esetén a pletizmográfia alkalmazható:

 • Krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD): A COPD olyan tüdőbetegségcsoport, amely magában foglalja a krónikus bronchitiszt és az emfizémát. A pletizmográfia segíthet a légzési nehézségek okainak azonosításában és a betegség súlyosságának értékelésében.
 • Asztma: Az asztma egy krónikus légzőrendszeri betegség, amely gyulladást és légúti görcsöket okoz. A pletizmográfia segíthet a tüdő kapacitásának értékelésében és az asztmás rohamok súlyosságának meghatározásában.
 • Interstitialis tüdőbetegségek: Ezek a betegségek a tüdőszövet hegesedéséhez vagy gyulladásához kapcsolódnak. A pletizmográfia segíthet az állapot súlyosságának és az eltérések mértékének értékelésében.
 • Tüdőrák: A tüdőrák diagnosztizálásában és kezelési tervek kidolgozásában is hasznos lehet a pletizmográfia, mivel segíti az orvosokat a tüdőfunkció értékelésében és a betegség kiterjedésének meghatározásában.
 • Tüdőtranszplantáció: A pletizmográfia hasznos lehet a tüdőtranszplantációra váró betegek tüdőfunkciójának értékelésében és a megfelelő időpont meghatározásában a beavatkozásra.
 • Idiopátiás pulmonalis fibrózis: Ez egy ritka tüdőbetegség, amely a tüdőszövet ismeretlen okú hegesedésével jár. A pletizmográfia segíthet az állapot nyomon követésében és a kezelés hatékonyságának értékelésében.

Ezen betegségek és állapotok esetén a pletizmográfia segíthet az orvosoknak meghatározni a betegség súlyosságát, nyomon követni a tüdőfunkció változásait, és segíteni a megfelelő kezelési tervek kialakításában. Fontos megjegyezni, hogy az orvosok a páciens tüneteinek és klinikai jellemzőinek alapján döntenek arról, hogy mikor és milyen mértékben alkalmazzák a pletizmográfiát a diagnózis és a kezelés tervezése során.

Hogyan történik a pletizmográfia vizsgálat?

A pletizmográfia vizsgálat a pulmonológiában a tüdő funkciójának és térfogatának mérése céljából végezhető el. A vizsgálat során a beteg a pletizmográf kabinban helyezkedik el, és a légzését ellenőrzik és rögzítik. Az eljárás menete a következő lépésekből áll:

 • Előkészítés: A pletizmográfia előtt a betegnek általában le kell venni a zakót, pulóvert és ékszereit, hogy ne korlátozza a légzést és ne befolyásolja az eljárást. Ezt követően a beteget egy speciális kabintérbe vezetik be.
 • Kabin elrendezése: A pletizmográf kabin egy zárt tér, amelynek két része van: a belégzési (inspirációs) kamra és a kilégzési (expirációs) kamra. A betegnek először az inspirációs kamrába kell lélegeznie, majd a kilégzési kamrába.
 • Szigorú légzési utasítások: A pletizmográfia során a betegnek pontos légzési utasításokat kell követnie. Ezek az utasítások arra vonatkoznak, hogy mikor és milyen mélyen kell lélegezni.
 • Mérések: Az eljárás során a pletizmográf érzékeli a légzési változásokat és a kabinban lévő levegő nyomását. A betegnek több lélegzetvételt kell vennie, miközben a pletizmográf rögzíti az adatokat.
 • Eredmények értékelése: Az eljárás során összegyűjtött adatok alapján a pulmonológus értékeli a tüdő funkcióját és térfogatát. Az eredmények segítenek az orvosnak diagnózist felállítani és meghatározni a kezelési terveket.
 • Végeredmény és tanácsadás: Miután az orvos értékelte az adatokat, megbeszéli a beteggel az eredményeket és az esetleges további lépéseket. Ez magában foglalhatja a kezelési lehetőségek megvitatását vagy további vizsgálatok (például radiológiai vizsgálatok vagy egyéb tüdőfunkciós tesztek) ajánlását.

Fontos megjegyezni, hogy a pletizmográfia egy nem invazív és fájdalommentes vizsgálat, amely segíti az orvosokat a tüdő és légzőrendszeri problémák diagnosztizálásában és kezelési tervek kidolgozásában. A pácienseknek fontos pontosan követni az orvosi utasításokat a vizsgálat során, hogy megbízható eredményeket lehessen elérni.

Miért fontos a pletizmográfia?

A pletizmográfia fontos eszköz a tüdőgyógyászatban, mivel lehetővé teszi az orvosok és tüdőszakértők számára a tüdő és légzőrendszer állapotának részletes és pontos értékelését. Az alábbiakban néhány oka, hogy miért fontos a pletizmográfia a tüdőgyógyászatban:

 • Tüdőbetegségek diagnosztizálása: A pletizmográfia segít azonosítani és diagnosztizálni különböző tüdőbetegségeket, például asztmát, krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), tüdőgyulladást, interstitialis tüdőbetegségeket és más légzőrendszeri problémákat. Az eljárás a betegség típusát és súlyosságát is feltárhatja.
 • Tüdőfunkció értékelése: A pletizmográfia lehetővé teszi a tüdő funkciójának részletes értékelését, ideértve a vitálkapacitást, inspirációs és expirációs kapacitást, valamint a rezervkapacitásokat. Ezek az értékek fontosak a tüdő egészségi állapotának és működésének megértéséhez.
 • Tüdőműtétek előtti és utáni értékelés: A pletizmográfia segíthet a tüdőműtétek előtti és utáni betegségmegelőzésben. A betegségek előtti értékelés segíthet meghatározni, hogy a páciens alkalmas-e a műtétre, míg az utáni értékelés segíthet követni a műtét hatékonyságát és a gyógyulási folyamatot.
 • Tüdőtranszplantáció előtti és utáni értékelés: A pletizmográfia hasznos eszköz a tüdőtranszplantációra váró betegek és a transzplantációt követő betegek tüdőfunkciójának értékelésében. Ez segíthet az orvosoknak meghatározni, hogy egy páciens alkalmas-e a transzplantációra, és segíthet a posztoperatív gondozásban is.
 • Gyógyszeres kezelés hatékonyságának értékelése: A pletizmográfia alkalmazása lehetővé teszi a gyógyszeres kezelés hatékonyságának követését és értékelését. Ez különösen fontos az asztma vagy COPD kezelésében, amikor a betegség kontrollálása és a tünetek enyhítése kiemelt szerepet játszik.
 • Az egészségügyi állapot követése: A pletizmográfia segíthet az orvosoknak és betegeknek követni a tüdő egészségét és az esetleges változásokat. Ez lehetővé teszi az időben történő beavatkozást és a megfelelő kezelési tervek alkalmazását.

Összességében a pletizmográfia fontos eszköz a tüdőgyógyászatban, amely segíti az orvosokat a tüdőbetegségek diagnosztizálásában, a tüdőfunkció értékelésében, a kezelési tervek kidolgozásában és a betegek tüdőegészségének nyomon követésében. Ezen kívül hozzájárul a tüdőműtétek és transzplantációk előtti és utáni gondozáshoz is.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • légzészavar
  • heveny-rohamszerű köhögések
  • asztmaszerű tünetek
  • COPD kizárása
  • nehézlégzés, mellkasi nyomás
  • fulladásos rohamok

   

  A vizsgálat helyszíne:

  • 1015 Budapest,Ostrom utca 16.
 •