Ön felismeri az asztma tüneteit?

Ön felismeri az asztma tüneteit?

Utolsó módosítás:2019.04.11 09:32

Az asztma világszerte több száz millió embert érint, hazánkban a nyilvántartott asztmások száma eléri a 250 ezret. A betegség előfordulása gyermekkorban sem ritka, felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. 

Tájékozódjon a betegségről!

A Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) kezdeményezésére 1998 óta május első keddi napja minden évben az asztmáról, asztmás betegekről szól. Az asztma krónikus betegség, azonban megfelelően beállított gyógyszeres kezelés mellett a betegek teljes életet élhetnek. A betegség feletti kontroll legfontosabb eszköze az információ. Kisebb gyermekek esetében ez elsősorban természetesen a szülők tájékoztatását jelenti, azonban életkoruknak megfelelően a kis betegek is képesek önállóan, betegségtudat nélkül, nagy odafigyeléssel betartani a gyógyszerszedési és esetleg életmódbeli szabályokat.

Ismerje fel a tüneteket!

 A hatékony asztma-kontroll eléréséhez és a betegség szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés, hogy idejében ismerjük fel a tüneteket. A gyermekkori asztma megjelenésének időpontja óvodás- kisiskolás kor környékén jellemző. Természetesen itt is léteznek kivételek, fiatalabb korban is érdemes figyelnünk a kezdeti jelekre. Asztmára utalhat:

  • ha a gyermek légúti fertőzések kapcsán nehézlégzésre, zihálásra panaszkodik.
  • ha sírása, vagy nevetése rendszeresen köhögési rohamot vált ki.
  • ha futás, vagy egyéb testmozgás során könnyen kifárad, nehezen kap levegőt, köhög.

Hagyományos kezelés és immunterápia

Az asztma kezelésének célja a légutak gyulladásának csillapítása és ezáltal a rohamok megelőzése. Az inhalációs készítmények biztonságosan alkalmazhatóak már gyermekkorban is a tünetek kezelésére, de a kontroller terápia beállítása minden esetben személyre szabottan történik. Ehhez szükséges a rendszeres orvosi ellenőrzés – évente legalább 2-3 alkalommal. A hagyományos terápiák mellett, válogatott esetekben létezik egy oki kezelési lehetőség is: az allergén specifikus immunterápia, amely képes megváltoztatni az allergiás asztma természetes lefolyását, mivel nem csak a tünetet kezeli, hanem az immunrendszer működését befolyásolja. Segítségével az asztmás tünetek és a hagyományos gyógyszerek alkalmazása is jelentősen csökkenthető. A kezelés igénybevétele az elvégzett vizsgálatok és a szakorvos elbírálása alapján, minden esetben személyre szabottan történik.

A szakszerű kezelés mellett célszerű a környezetben előforduló, rohamokat provokáló tényezőket is minimalizálni. Ennek jegyében a kiadvány a gyermek közelében, különösképp a lakáson belüli dohányzás kerülésére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak