Asztma kezelése

Asztma kezelése

Utolsó módosítás:2023.09.27 15:08

Az asztma egy krónikus légúti betegséget jelent, amelyben a légutak beszűkülnek és begyulladnak. Az asztma rohamok formájában jelentkezik különböző környezeti tényezők hatására. A légutak iylenkor megduzzadnak és többlet nyálkát termelnek, ami együtt szűkíti a légutakat, nehezíti a légzést. Ennek következtében köhögés, nehézlégzés és fulladás érzése jelentkezhet, az asztmás sípoló hangot ad ki kilégzéskor. Az asztma manapság egy nagyon gyakori betegség, gyermekek között is növekvő számban fordul elő. Az asztmás roham egy sürgősségi állapot, ami azonnali beavatkozást igényel. Ezek miatt érdemes ismernünk az asztma kezelését, hogy szükség esetén azonnal segíthessünk. Ismerje meg az asztma kezelését a következő cikkünkben!

Asztmával kapcsolatos szolgáltatásaink a Tüdő Központban​
Mit jelent az asztma?
Mik az alapelvek az asztma kezelése kapcsán?
Mit jelent az asztma fenntartó kezelése?
Hogyan zajlik az asztma kezelése roham során?
Lehetséges-e az asztma kezelése megelőzéssel?

Asztmával kapcsolatos szolgáltatásaink a Tüdő Központban​:

Mit jelent az asztma?

Az asztma egy krónikus légúti betegség, amely a légzőrendszer gyulladásával és légutak szűkületével jár. Az asztma egy hosszan fennálló betegség és jellemzően ismétlődő, rohamokban jelentkező légzési problémákat okoz. Az asztma gyakorisága egyre nő napjainkban.
Az asztma és az asztmás rohamok kialakulásának hátterében a légutak túlzott érzékenysége áll. Ez azt jelenti, hogy az asztmás személy légutai érzékenyebbek a környezeti irritáló hatásokra, például a pollenre, poratkákra, állatszőrre, a hideg levegőre vagy dohányfüstre; mint egészséges társaik. Ezek a levegőben szálló apró részecskék könnyebben kiválthatják az asztma tüneteit. Az asztma tünetei közé tartoznak az ismétlődő légzési nehézség, köhögés, fulladás és mellkasi szorítás, amelyek a rohamokkor jelentkeznek.
Egyesek számára az asztma kisebb kellemetlenséget jelent. Mások számára viszont komoly problémát okoz, amely akadályozza a mindennapi tevékenységeket, és életveszélyes asztmás rohamhoz vezethet. Az asztma kiváltó okai, súlyossága és tünetei egyénenként változóak. Az asztma nem gyógyítható, de a tünetei az asztma kezelése során kontrollálhatóak. Mivel az asztma idővel gyakran változik, fontos, hogy kezelőorvosával együttműködve nyomon kövesse a tüneteket, és szükség szerint módosítsa az asztma kezelését. Az asztma kezelése mindezek miatt személyre szabottan történik.

Kapcsolódó cikkünk

Párás időben fokozódnak az asztmás panaszok

Párás időben fokozódnak az asztmás panaszok

A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg, vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát.

Mik az alapelvek az asztma kezelése kapcsán?

Az asztma kezelése egy több lépcsős folyamat. Az életkortól és a betegség súlyosságától függően az asztma kezelése változhat az egyének között, de idővel is. Az asztma kezelése alatt az asztma tüneteinek minimalizálása, az életminőség javítása, valamint az asztmás rohamok megelőzése, szükség esetén pedig oldása a reális cél.

Az asztma kezelése alapvetően gyógyszeres kezelést jelent. Szükség lehet fenntartó és rohamoldó gyógyszerekre is azt asztma kezelése során. Ezek célja a gyulladás csökkentése és a légutak tágítása, amit leggyakrabban inhalátorok segítségével érnek el.

Emellett a betegek oktatása is fontos része az asztma kezelésének. A betegeknek fontos megtanulni azokat a lépéseket, amelyek segíthetnek az asztma kezelése során és a betegség kontroll alatt tartásában. Tanuljanak meg mindent az asztmáról, és ismerjék meg a gyógyszerek használatának helyes módját. Emellett fontos a vészhelyzeti terv megtanulása is azt asztmás személy és környezetében élők számára. A vészhelyzeti terv azt jelenti, hogy roham esetén hogyan kell használni a vészhelyzeti hörgtágító inhalátort.

Fontos, hogy az asztma kezelése szakorvos felügyelete mellett történjen. Az asztma egy krónikus betegség, ami igen súlyos és életveszélyes állapotot is okozhat időnként. Az asztma hosszú kezelést igényel, és gyakran látjuk, hogy az asztma kezelése módosításra szorul az évek alatt. Ezért az asztma kezelése kapcsán elengedhetetlen a rendszeres orvosi ellenőrzés, konzultáció és asztma tüneteinek folyamatos monitorozása. Az asztma kezelése gyakran speciális és egy személyre szabott kezelési terv mentén történik, amelyet az orvosuk állít össze számukra. Az egyéni kezelési terv pontosan meghatározza, hogy milyen gyógyszereket kell szednie az aszmtás személynek, milyen adagokban és milyen gyakran. Fontos betartani a kezelési tervet, még akkor is, ha az illető tünetmentesnek érzi magát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mit jelent az asztma fenntartó kezelése?

Az asztma kezelése fenntartó és rohamoldó kezelésekre oszlik, valamint fontos a rohamok megelőzése is. Az asztma kezelése során a fenntartó gyógyszereket napi szinten kell alkalmazni a krónikus tünetek csökkentésére és a rohamok megelőzése érdekében. Általában hosszútávon szedni kell őket az asztma kezelése során.Asztma kezelése - Tüdő Központ

 • Inhalációs kortikoszteroidok: Ezek a gyógyszerek közé tartozik a flutikazon, budezonid, mometazon. Az inhalációs kortikoszteroidok csökkentik a légutak gyulladását és megakadályozzák az asztmás rohamokat. Az inhaláció révén a hatóanyag legnagyobb koncentrációban juthat a légutakra.
 • Leukotrién módosítók: Ezek a szájon át szedhető asztma gyógyszerek közé tartozik a montelukaszt és a zafirlukaszt. Ezek akár 24 órán keresztül segítenek megelőzni az asztma tüneteit.
 • Kombinált inhalátorok: Ezek a gyógyszerek egy inhalációs kortikoszteroidot és egy hosszú hatású béta-agonistát (LABA) tartalmaznak. Ezeket a kombinált inhalátorokat csak olyan asztma esetén szabad alkalmazni, amelyet más gyógyszerekkel nem lehet jól kontrollálni.
 • Teofillin: Ez egy napi szinten szedett asztma elleni tabletta, amely segít nyitva tartani a légutakat. A teofillin ellazítja a légutak körüli izmokat, hogy megkönnyítse a légzést. Leginkább inhalációs szteroidokkal együtt alkalmazzák.
 • Immunmoduláns szerek: Csak 12 évesnél idősebb, súlyos eozinofil asztmában szenvedő egyén számára lehet ajánlott. Ilyen például a dupilumab és az omalizumab.

Hogyan zajlik az asztma kezelése roham során?

Az asztma kezelése asztmás roham esetén gyors hatású szereket igényel, amelyek gyorsan megnyitják a megduzzadt légutakat. Ezeket a gyógyszereket csak asztmás roham esetén, szükség szerint alkalmazzák a tünetek gyors, rövid távú enyhítésére. A kezdődő asztmás rohamok megfékezésekor és a roham gyors oldására használhatóak.
Az asztma kezelése roham alatt a következő gyógyszerekkel történik:

Lehetséges-e az asztma kezelése megelőzéssel?

Az asztma kialakulása nagyon sok tényező függvénye. Az asztma kialakulásában az örökletes tényezők is szerepet játszanak, de nagy százalékban a környezeti hatások váltják ki a betegséget. Éppen ezért az asztma kialakulásának esélyét csökkenteni tudjuk, amennyiben odafigyelünk és kerülünk bizonyos környezeti tényezőket, például az elhízást és a dohányzást.

Az asztma kezelése során ezen kívül egy nagyon fontos szempont a rohamok megelőzése. Az asztma rohamjainak megelőzése gondos tervezést igényel. Ismernünk kell az asztma rohamokat kiváltó provokáló tényezőket és úgy alakítanunk az életmódunkat, hogy minél kevesebb érjen minket. Az asztma kezelése tehát a következő megelőző lépésekkel még hatékonyabb lehet:

 • Dohányzás kerülése: A dohányfüstnek való kitettség az asztma erős kockázati tényezője, valamint az asztmás rohamok gyakori kiváltója. Amennyiben Ön dohányzik, orvosa javasolni fogja a leszokást. Hogyha a családtagjai vagy a közelében tartózkodó személyes dohányoznak is érdemes kerülni a dohányfüstöt, mert a légutakat irritálhatja.
 • Kíméletes, rendszeres testmozgás: Amíg az asztmája jól kontrollált, a rendszeres testmozgás segíthet a tüdő hatékonyabb működésében.
 • Egészséges testsúly fenntartása: A túlsúly súlyosbíthatja az asztma tüneteit, valamint más szív-és érrendszeri, valamint légzőrendszeri betegségeket okozhat.
 • Tartsa kordában a gyomorégést: A savas reflux vagy a súlyos gyomorégés ronthatja az asztma tüneteit.
 • Tartsa tisztán a beltéri levegőt és alacsonyan az otthoni páratartalmat: Évente vizsgáltassa meg fűtés- és légkondicionáló szakemberrel a légkondicionáló rendszerét. Cserélje ki a szűrőket a kazánban és a légkondicionálóban a gyártó utasításainak megfelelően.
 • Takarítson rendszeresen: Legalább hetente egyszer takarítsa ki otthonát a por és az allergének eltávolítása érdekében.
 • Csökkentse a háziállatok szőrét: Az asztma gyakori típusa az allergiás asztma. Ha allergiás a szőrszálakra, a legjobb, ha kerüli a szőrös vagy tollas háziállatokat. Ha van háziállata, a rendszeres fürdetés vagy ápolás szintén csökkentheti a szőrszálak mennyiségét.
 • Próbálja minimalizálni a száraz, hideg levegőn tartózkodást.
 • Kiegészítő terápiák az asztma kezelése során: sópipa, sóbarlang.

A gyermek- és felnőttkori asztma kezelése a Tüdő Központban tapasztalt tüdőgyógyász szakorvosok által, kellemes környezetben, időpont előjegyzéssel történik. Amennyiben Ön asztmás, forduljon bizalommal a Tüdő Központ tüdőgyógyász szakorvosaihoz asztma kezelése céljából.

Csatlakozzon Ön is az asztmával-teljes életet Facebook csoportunkhoz! Az asztmával teljes életet csoport célja, hogy az érintetteteket segítsük a mindennapi életben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakmai támogatást kapjanak.

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával-teljes életet