Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség)

Mi a COPD?

A COPD az angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. A COPD betegség legtöbbször visszafordíthatatlan hörgőszűkülettel járó krónikus betegség. A COPD Kezelhető, de a leghatékonyabb a megelőzése. Elsősorban a dohányzás, a dohányfüst káros következményeként csökken a légúti áramlás és kóros gyulladás jön létre a tüdőben.

A COPD betegség két betegség egyidőben való jelentkezését jelenti, amelyek egyaránt gyengítik a légzőrendszer természetes folyamatait.

Idült hörghurut (bronchitisz), a tüdő hörgők gyulladt, beszűkült állapota, és a tüdőtágulás (emfizéma / emphysema pulmonum) ami a tüdőszövet és léghhólyagocskák károsodása. A hörgők nyálkahártyája gyulladásba jön a  légútat éró káros behatások miatt (pl. dohányzás). Ennek következében megduzzad azok nyálkahártyája, izmai összehúzódnak mirigyei pedig fokozott váladéktermeléssel reagálnak. Ennek következménye az állíndó krákogás és köhgés.

A nehezített légzés a tüdőtágulat (emfizéma) kialakulása miatt jön létre. A tüdőben megnövekszik a ki nem lélegzett levegő mennyisége, levegőcsapdák alakulnak ki. A léghólyagok fala feszülni kezd, majd megreped, ami csökkneti a rájuk háruló nyomást, aminek következtében azonban csökkne a tüdő effektívlégzőfelülete. 

Ha ön attól tart, hogy COPD-ben szenved, töltse ki rövid kérdőívünket itt, melyet tüdőgyógyász szakorvosaink állítottak össze.

copd kérdőív

A COPD betegség további következményei

A COPD során létrejövő gyulladásos állapot a szervezet további szöveteinkek gyulladását és töb szerv károsodását is okozhatja. Károsodik és csökken a szívizom és vázizomzat mennyisége, a csontok veszítenek tömegükből, az izületi panaszok jöhetnek létre és általános izomsorvadás léphet fel.

 

COPD előfordulása >>

COPD tünetei  >>

COPD diagnózisa, COPD vizsgálata >>

COPD kezelése >>
 

A Budapesti Tüdőközpontban tapasztalt tüdőgyógyász szakorvsok magánklinikai körülmények között segítik a COPD kezelés eredményességét, a COPD betegség enyhítését.

Csatlakozzon Ön is a TüdőKözpont Facebook oldalához, ahol elsőként értesülhet híreinkről!

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával teljes életet

online bejelentkezés copd szűrésre, tüdőbözpont