COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség)

COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség)

Létrehozva: 2011.11.28 10:21 | Módosítva: 2020.06.15 10:38

A COPD angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. Világszerte az egyik legfőbb halálok. A prevenció és a kezelése nagyon fontos.

Mi a COPD?

Ez a krónikus obstruktív tüdőbetegség két tünetcsoport egyidejű jelenlétével járó gyulladásos folyamat. Az egyik az idült hörghurut (bronchitis), ahol a hörgők beszűkülnek és fokozott váladékképződés alakul ki. A másik a tüdőtágulás (emfizéma), ahol a léghólyagok folyamatosan összeolvadnak, pusztulnak. A tüdőben megnövekszik a ki nem lélegzett levegő mennyisége, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki. A léghólyagok fala feszülni kezd, majd megreped, ami csökkenti a rájuk háruló nyomást, aminek következtében azonban csökken a tüdő effektívlégzőfelülete.

A krónikus betegségek száma az OECD országokban folyamatosan nő, Magyarországon több mint 5000 új esetet regisztrálnak. Sajnos ezek az esetek már mind előrehaladott stádiumba vannak, mert a COPD akkor okoz olyan súlyos tüneteket, mely a mindennapi életben problémát okoznak és mellyel az érintettek tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulnak. Elsősorban a dohányzó populációt érinti, de más krónikus tüdőbetegeknél is előfordul. (Az okokról még többet itt olvashatsz) A COPD társulhat kardiovaskuláris, cukorbetegséggel, csontritkulással. A közös pont inkább az azonos kockázati tényezőkben és az idős életkorban keresendő. A szisztémás gyulladás fennállása csak 16-20%-ban bizonyítható.

Kapcsolódó tartalmak, melyek érdekelhetik Önt

Tünetekcopd tünetek

Mivel a kór tünetei sok esetben egyéb krónikus tüdőt érintő betegségre is utalhat. Ilyen a nehézlégzés, sípoló légzési hang, fizikai terhelésére jelentkező fulladás. A hónapokon keresztül, főleg reggelente fellépő kínzó köhögés és nagy mennyiségű köpetürítés. (A tüneteket bővebben itt találod)  A diagnózis felállításához vizsgálatok sora szükséges és elengedhetetlen. A kiértékeléséhez mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. (Itt találod a szükséges vizsgálatokat)

COPD vagy asztma?

Mivel tünetileg két nagyon hasonló betegségről beszélünk, még is tüneti különbség áll fenn, mert amíg a COPD-nél a tüdőkapacitás csökkenése állandó és tüdőállomány pusztulása áll fenn, amíg asztmánál a tünetek roham alatt jelentkeznek. Roham- és tünetmentesség esetén az asztmás beteg légzésfunkciója akár normál eredményeket is mutathat, míg COPD-nél sajnos normálállapotra már nincs lehetőség.

Az asztma általában csecsemőkorban kezdődik és a hátterében hörgő nyálkahártya túlérzékenység áll fenn, mely külső-belső ingerekre reagál, akár stressz hatására is hirtelen kialakulhat. A COPD a középkorúak betegsége, 40 éves kor előtt igen ritkán fordul elő.

Előfordulhat, hogy a kor előrehaladtéval az asztma enyhül, de a COPD tünetei, mivel degeneratív szövetpusztulásról beszélünk, így az fokozatosan romlik.

COPD kérdőív

Töltse ki pár kattintással COPD szűrő kérdőívünket és tudja meg időben, ha fennáll a probléma. A COPD- nél nagyon fontos, hogy a kezelést időben kezdjük el!

copd kérdőív

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a COPD-t?

Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt a tünetekről és kezelésről kérdeztük.

Diagnózis:

A diagnózis felállításában mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az anamnézis felvétele után olyan, speciális, eszközös vizsgálatokra van szükség, mely kiértékelésére és a diferenciál diagnózi felállítására tüdőgyógyász szakorvos szükséges.

Ilyen vizsgálatok a következőek:

  • Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)
  • Testpletizmográfia   
  • Mellkasröntgen
  • EKG
  • Terheléses vizsgálatok
  • Pulzoximéter
  • Vérgázvizsgálat
  • Diffúziós vizsgálat

A tüdőgyógyász ezen vizsgálatok után tud diagnosztizálni és a személyre szabott terápiát kiírni.

Terápia

Terápiának nagyon fontos szerepe van, mert a diagnózisra sokszor csak akkor derül fény, amikor már a tünetek súlyosak, illetve a COPD egy vissza nem fordítható állapot, így kezelés nélkül a beteg állapota folyamatosan romlik. A terápiával, mely gyógyszeres és életmódbeli változáson alapszik, a tünetei mérsékelhetőek, a betegség lefolyása lassítható.

Az egyik legfontosabb gyógyszer a hörgőtágítók adása. Mely lehet rövid és hosszú hatású. gyakran mindkettőre szükség lehet.  Ezek a gyógyszerek ellazítják a légútakat, így csökkentve a légszomjat és könnyítik a légzést.

Ha akut gyulladás áll fenn, akkor jó eredménnyel használják az inhalációs szteroidokat, illetve ilyenkor az antibiotikum adása is javasolt.

Ha nem megfelelő a szervezet oxigén ellátottsága, akkor oxigénterápiára van szükség. Vannak páciensek, akik csak bizonyos fizikai munka esetén szükséges a többlet oxigén és vannak, akik állandóan rászorulnak.

Súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet, abban az esetben, ha a tüdőnek csak kis része ment tönkre és az jól körülírható. A másik műtéti eljárás a tüdő transzplantáció, mely következtében javulhat a légzés és a fizikai terhelhetőség.

A COPD betegség visszafordíthatatlan. Gyógyszerekkel viszont a tünetek csökkenthetőek és a folyamat lassítható. (további információt itt olvashatsz. gyógyulás esélyei)

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus
dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek
Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Poszt-Covid tünetek: a kivizsgálás életmentő lehet

Jelenlegi tudásunk szerint a poszt-Covid a betegség kezdete után eltelt 4. héten túl fennálló tüneteket jelenti, vagy ha egy átmeneti tünetmentes periódus után újra indulnak a tünetek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy miért veszélyes, ha elmarad a kivizsgálás és hogyan kezelhető a poszt-Covid szindróma.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink