Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség)

COPD (krónikus obstriktív tüdőbetegség)

Csatlakozzon Ön is a TüdőKözpont Facebook oldalához, ahol elsőként értesülhet híreinkről!

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával teljes életet

Mi a COPD?copd, tüdőbetegség, köhögés

A COPD az angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. A COPD betegség legtöbbször visszafordíthatatlan hörgőszűkülettel járó krónikus betegség. A COPD Kezelhető, de a leghatékonyabb a megelőzése. Elsősorban a dohányzás, a dohányfüst káros következményeként csökken a légúti áramlás és kóros gyulladás jön létre a tüdőben.

A COPD betegség két betegség egyidőben való jelentkezését jelenti, amelyek egyaránt gyengítik a légzőrendszer természetes folyamatait.

Idült hörghurut (bronchitisz), a tüdő hörgők gyulladt, beszűkült állapota, és a tüdőtágulás (emfizéma / emphysema pulmonum) ami a tüdőszövet és léghhólyagocskák károsodása. A hörgők nyálkahártyája gyulladásba jön a  légútat éró káros behatások miatt (pl. dohányzás). Ennek következében megduzzad azok nyálkahártyája, izmai összehúzódnak mirigyei pedig fokozott váladéktermeléssel reagálnak. Ennek következménye az állíndó krákogás és köhgés.

Cikkek, amiket mindenképp olvasson el!

 

Kapcsolódó cikkünk

Milyen korai tünetekről ismerhető fel a COPD?

Milyen korai tünetekről ismerhető fel a COPD?

Ha nem fordulunk időben orvoshoz, a kezdetben még csak fizikai terhelés, például lépcsőzés, cipekedés közben jelentkező nehézlégzést követően, idővel már a kanapén ülve olvasás vagy tévézés közben is nehezen vesszük a levegőt. A COPD-re figyelmeztető tünetekről és az időben megkezdett kezelés fontosságáról dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.


A nehezített légzés a tüdőtágulat (emfizéma) kialakulása miatt jön létre. A tüdőben megnövekszik a ki nem lélegzett levegő mennyisége, levegőcsapdák alakulnak ki. A léghólyagok fala feszülni kezd, majd megreped, ami csökkneti a rájuk háruló nyomást, aminek következtében azonban csökkne a tüdő effektívlégzőfelülete. 

Ha ön attól tart, hogy COPD-ben szenved, töltse ki rövid kérdőívünket itt, melyet tüdőgyógyász szakorvosaink állítottak össze.

copd kérdőív

A COPD betegség további következményei

A COPD során létrejövő gyulladásos állapot a szervezet további szöveteinkek gyulladását és töb szerv károsodását is okozhatja. Károsodik és csökken a szívizom és vázizomzat mennyisége, a csontok veszítenek tömegükből, az izületi panaszok jöhetnek létre és általános izomsorvadás léphet fel.

COPD előfordulása >>

COPD tünetei  >>

COPD diagnózisa, COPD vizsgálata >>

COPD kezelése >>
 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés COPD  kezelésére:

Tüdőközpont 
Mobil: +36 (70) 621 0783
email: info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés