COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség)

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2021.11.16 15:16

A COPD angol nyelvű krónikus obtruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. Világszerte az egyik legfőbb halálok. A prevenció és a kezelése nagyon fontos.

Mi a COPD?

Ez a krónikus obstruktív tüdőbetegség két tünetcsoport egyidejű jelenlétével járó gyulladásos folyamat. Az egyik az idült hörghurut (bronchitis), ahol a hörgők beszűkülnek és fokozott váladékképződés alakul ki. A másik a tüdőtágulás (emfizéma), ahol a léghólyagok folyamatosan összeolvadnak, pusztulnak. A tüdőben megnövekszik a ki nem lélegzett levegő mennyisége, úgynevezett levegőcsapdák alakulnak ki. A léghólyagok fala feszülni kezd, majd megreped, ami csökkenti a rájuk háruló nyomást, aminek következtében azonban csökken a tüdő effektívlégzőfelülete.

A krónikus betegségek száma az OECD országokban folyamatosan nő, Magyarországon több mint 5000 új esetet regisztrálnak. Sajnos ezek az esetek már mind előrehaladott stádiumba vannak, mert a COPD akkor okoz olyan súlyos tüneteket, mely a mindennapi életben problémát okoznak és mellyel az érintettek tüdőgyógyász szakorvoshoz fordulnak. Elsősorban a dohányzó populációt érinti, de más krónikus tüdőbetegeknél is előfordul. (Az okokról még többet itt olvashatsz) A COPD társulhat kardiovaskuláris, cukorbetegséggel, csontritkulással. A közös pont inkább az azonos kockázati tényezőkben és az idős életkorban keresendő. A szisztémás gyulladás fennállása csak 16-20%-ban bizonyítható.

Tünetekcopd tünetek

Mivel a kór tünetei sok esetben egyéb krónikus tüdőt érintő betegségre is utalhat. Ilyen a nehézlégzés, sípoló légzési hang, fizikai terhelésére jelentkező fulladás. A hónapokon keresztül, főleg reggelente fellépő kínzó köhögés és nagy mennyiségű köpetürítés. (A tüneteket bővebben itt találod)  A diagnózis felállításához vizsgálatok sora szükséges és elengedhetetlen. A kiértékeléséhez mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni. (Itt találod a szükséges vizsgálatokat)

COPD vagy asztma?

Mivel tünetileg két nagyon hasonló betegségről beszélünk, még is tüneti különbség áll fenn, mert amíg a COPD-nél a tüdőkapacitás csökkenése állandó és tüdőállomány pusztulása áll fenn, amíg asztmánál a tünetek roham alatt jelentkeznek. Roham- és tünetmentesség esetén az asztmás beteg légzésfunkciója akár normál eredményeket is mutathat, míg COPD-nél sajnos normálállapotra már nincs lehetőség.

Az asztma általában csecsemőkorban kezdődik és a hátterében hörgő nyálkahártya túlérzékenység áll fenn, mely külső-belső ingerekre reagál, akár stressz hatására is hirtelen kialakulhat. A COPD a középkorúak betegsége, 40 éves kor előtt igen ritkán fordul elő.

Előfordulhat, hogy a kor előrehaladtéval az asztma enyhül, de a COPD tünetei, mivel degeneratív szövetpusztulásról beszélünk, így az fokozatosan romlik.

Diagnózis:

A diagnózis felállításában mindenképpen szakorvosi vizsgálat szükséges, hiszen az anamnézis felvétele után olyan, speciális, eszközös vizsgálatokra van szükség, mely kiértékelésére és a diferenciál diagnózi felállítására tüdőgyógyász szakorvos szükséges.

Ilyen vizsgálatok a következőek:

  • Légzésfunkciós vizsgálat (spirometria)
  • Testpletizmográfia   
  • Mellkasröntgen
  • EKG
  • Terheléses vizsgálatok
  • Pulzoximéter
  • Vérgázvizsgálat
  • Diffúziós vizsgálat

A tüdőgyógyász ezen vizsgálatok után tud diagnosztizálni és a személyre szabott terápiát kiírni.

Terápia

Terápiának nagyon fontos szerepe van, mert a diagnózisra sokszor csak akkor derül fény, amikor már a tünetek súlyosak, illetve a COPD egy vissza nem fordítható állapot, így kezelés nélkül a beteg állapota folyamatosan romlik. A terápiával, mely gyógyszeres és életmódbeli változáson alapszik, a tünetei mérsékelhetőek, a betegség lefolyása lassítható.

Az egyik legfontosabb gyógyszer a hörgőtágítók adása. Mely lehet rövid és hosszú hatású. gyakran mindkettőre szükség lehet.  Ezek a gyógyszerek ellazítják a légútakat, így csökkentve a légszomjat és könnyítik a légzést.

Ha akut gyulladás áll fenn, akkor jó eredménnyel használják az inhalációs szteroidokat, illetve ilyenkor az antibiotikum adása is javasolt.

Ha nem megfelelő a szervezet oxigén ellátottsága, akkor oxigénterápiára van szükség. Vannak páciensek, akik csak bizonyos fizikai munka esetén szükséges a többlet oxigén és vannak, akik állandóan rászorulnak.

Súlyosabb esetben műtétre is sor kerülhet, abban az esetben, ha a tüdőnek csak kis része ment tönkre és az jól körülírható. A másik műtéti eljárás a tüdő transzplantáció, mely következtében javulhat a légzés és a fizikai terhelhetőség.

A COPD betegség visszafordíthatatlan. Gyógyszerekkel viszont a tünetek csökkenthetőek és a folyamat lassítható. (további információt itt olvashatsz. gyógyulás esélyei)