Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Tüdőgyulladás

Tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás gyakori, potenciálisan az életet veszélyeztető, jelentős halálozással járó kórkép. Elsősorban a legyengült védekezőképességű személyeket, az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti. A gyulladás két-három hét alatt jól kikezelhető betegség, melyet okozhat vírus, baktérium vagy gomba.

     Tüdőgyulladás okai
     A betegség tünetei
     Tüdőgyulladás fajtái
     Kivizsgálás
     A betegség kezelése

A WHO adatai szerint a 7. leggyakoribb halálok a világon a tüdőgyulladás. A tüdőgyulladásos betegek mintegy 20%-a szorul kórházi kezelésre. Míg az otthon kezelhető pneumoniák halálozása 1% alatt marad, addig a kórházi ellátásra szoruló tüdőgyulladásos betegek halálozása 13,7%, az időseké 17,6%, míg az intenzív osztályos kezelést igénylő betegeknél 36,5%.

Tüdőgyulladás okai

A tüdőgyulladásoknak mindössze 20-30%-át okozzák baktériumok, viszont ezen megbetegedéseknek a halálozása a többi kórokozó által kiváltott megbetegedésnek akár a 2-3-szorosa is lehet. Magyarországon a teljes antibiotikum-fogyasztásnak mintegy a tizedét a tüdőgyulladások kezelésére használjuk fel.

A baktériumok közül a leggyakoribbak:

 • Staphylococcus pneumoniae
 • Staphylococcus aureus
 • Lagionella
 • Haemophylus influenzae

Az otthon szerzett tüdőgyulladásban meghatározó fontosságú kórokozó a Streptococcus pneumoniae, ami nemcsak viszonylagos gyakoriságával, hanem az általa okozott betegség potenciális súlyosságával is kiemelkedő jelentőségű. Fiatal felnőttkorban a Mycoplasma pneumoniae tűnik a leggyakoribbnak. Időskorban a Chlamydia pneumoniae, anaerobok, Legionella pneumophila és Gram-negatív pálcák (Haemophilus influenzae, E. coli, Klebsiella pneumoniae) is gyakoriak.1

Hírek, melyeket mindenképp olvasson el!

Tünetei

A tüdőgyulladást nem minden esetben könnyű idejében felismerni, hiszen gyakran hasonlít megfázásra vagy influenzára, amely szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal kezdődik. Az alábbi tünetek észlelésével gyanakodhat a tüdőgyulladás fennállására:

 • Száraz vagy váladékos köhögés 
 • Mellkasi fájdalom
 • Légzési nehézségtüdőgyulladás diagnózis
 • Végtagfájdalom
 • Magas láz 
 • Szédülés
 • Borzongás
 • Fejfájás

Fajtái

A tüdőgyulladás a tüdőszövet a gyulladása. A tüdőszövet mellett érintettek lehetnek a hörgők és a hörgők körüli szövetek is.

Tüdőgyulladások megkülönböztetése:

Terjedés módja szerint

 • A tüdőnek csak egy lebenyének a szöveteit érinti, és nem tör át a lebenyhatáron a lebeny-tüdőgyulladás (lobaris pneumonia)

 • A hörgi tüdőgyulladás (bronchopneumonia) a légutak menti szövetekben terjed, és a tüdők foltszerű megbetegedését okozza.

Eredet szerint

 • A legenyhébb a „lábon kihordott” tüdőgyulladás. Ez esetben a tünetek nem olyan súlyosak, hogy a betegnek orvoshoz kellene fordulnia. Általában száraz köhögés, esetleg hőemelkedés vagy alacsony láz jellemzi. Szinte mindig magától gyógyul, bár időnként elhúzódó köhögés, valamint a mellkas röntgenvizsgálatnál észlelhető kötegárnyékok, mellhártya-összenövések maradhatnak fenn.

 • A közösségben szerzett tüdőgyulladáson a nem egészségügyi intézményben szerzett tüdőgyulladást értjük. Ezek a betegek fordulnak a legnagyobb számban orvoshoz. A kórokozók a mindennapi élet részei, nem találkoznak nap mint nap antibiotikumokkal, ezért általában a hagyományos antibiotikumokra is jól reagál a fertőzés.

 • Kórházban szerzett tüdőgyulladásról akkor beszélünk, ha valamelyik kórházban fekvő beteg a több napos bennfekvés után egy kórházi törzzsel fertőződnek meg. Ezek a kórokozók gyakran ellenállóak az antibiotikumok többségével szemben.

 • A kórházban szerzett pneumoniának egy speciális fajtája a mesterséges lélegeztetés során kialakuló tüdőgyulladás. A kórokozó ebben a kezelési típusban szokott a leginkább ellenálló lenni a különböző antibiotikumokkal szemben.

Kivizsgálás

Mellkasi röntgenvizsgálat

A tüdőgyulladás gyanúja esetén mellkas röntgenvizsgálata bizonyítja a betegség fennállását.

A kezdődő tüdőgyulladás 24-48 órán belül még sokszor nem ad radiológiai eltérést.

Mellkasi ultrahangvizsgálat

A mellkasi ultrahangvizsgálatnak a mellkasfal közelében, a mellhártya lemezei között felszaporodó folyadék kimutatásában, követésében van jelentősége.

Laborvizsgálatok

A laboratóriumi vizsgálatok (pl. vérkép, CRP, vörösvértest-süllyedés) közelebb viheti az orvost a betegség megítélésében.

A kórokozók pontos meghatározásának járványok kitörésekor, illetve a rezisztens törzsek várható megjelenése esetén van jelentősége. Ilyenkor a baktériumok antibiotikum érzékenységének megfelelően a leghatékonyabb és legbiztonságosabb antibiotikummal tudjuk kezelni a fertőzést.

Kezelése

A legfontosabb tudnivaló a kezeléskor, hogy a betegségedet nem szabad lábon kihordani. A tüdőgyulladás kezelése mindig a beteg állapotától függ, történthet antibiotikumokkal, váladék oldó, köptető orvosságokkal. A lázra hagyományos lázcsillapító, illetve borogatás és hűtőfürdő is egyaránt jó megoldás lehet.

Tüdőközpontunkban segítünk:

 • a tüdőgyulladás kivizsgálásában (szükség esetén azonnali mellkasröntgennel)
 • a betegség hatékony kezelésében
 • a visszatérő tüdőgyulladás okának felderítésében
 • a kórokozó beazonosításában és célzott kezelésében

Tüdőgyulladás kezeléséről bővebben itt olvashat. >>

Tüdőgyulladásról bővebben az alábbi oldalainkon olvashat:

Tüdőgyulladás gyógyulási esély >>

Tüdőgyulladásnál mit tehetek? >>

Gyógyulási esély >>

Gyakran ismételt kérdések >>

Kapcsolódó oldalak, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés tüdőgyulladás kezelésére:

Tüdőközpont 
Mobil: +36 (70) 621 0783
email: info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja az otthon szerzett pneumóniák antimikróbás kezeléséről egészséges immunitású felnőtteknél, Infektológiai Szakmai Kollégium és Tüdőgyógyászati Szakmai Kollégium, Egészségügyi Közlöny (LVIII. ÉVFOLYAM, 3. szám)