Tüdőgyulladás diagnózisa

Tüdőgyulladás diagnózisa

Utolsó módosítás:2023.09.29 21:54

A tüdőgyulladás diagnózisa a kulcsa a betegség felismerésének és gyors kezelésének.

Mi az a tüdőgyulladás?

Tüdőgyulladás diagnózisa

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Mit lehet észlelni a fizikális vizsgálatkor?

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Laboratóriumi tesztek

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Mit mutatnak a képalkotó vizsgálatok?

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Mit mutat a mikrobiológiai vizsgálat?

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Légzésfunkciós vizsgálatok

Tüdőgyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Tüdőközpontban

Mi az a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdők gyulladásos megbetegedése, amelyet legtöbbször vírusok, baktériumok, gombák vagy más mikroorganizmusok okoznak. A tüdőgyulladás során a tüdők léghólyagai (alveolusok) és azok környezete gyulladásos folyamaton megy keresztül. Ez a gyulladásos reakció általában a légutakba kerülő kórokozók miatt alakul ki.

A tüdőgyulladás tünetei és súlyossága változhatnak, attól függően, hogy milyen típusú kórokozó okozza, és mennyire súlyosan érinti a tüdőszövetet.

A tüdőgyulladás kezelése általában antibiotikumokkal vagy más megfelelő gyógyszerekkel történik, attól függően, hogy a kórokozó vírusos vagy bakteriális eredetű-e. A kezelés célja a gyulladás leküzdése és a tüdő szöveti gyógyulásának elősegítése. Fontos az is, hogy a beteg pihenjen, elegendő folyadékot fogyasszon, és szükség esetén fájdalomcsillapítókat vagy lázcsillapítókat alkalmazzon.

A tüdőgyulladás súlyossága változó lehet, és komplikációkat is okozhat, például tüdőszöveti hegesedést vagy folyadékgyülemet a tüdőben. Ezért fontos, hogy a beteg időben orvosi segítséget kérjen, és kövesse az orvos utasításait a gyógyulás érdekében. A védőoltások, például a pneumococcus elleni oltás, segíthetnek csökkenteni a tüdőgyulladás kockázatát.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Tüdőgyulladás diagnózisa

A tüdőgyulladás diagnózisának felállítása vizsgálatok és kórtörténet elemzés alapján történik.

 • Kórtörténet (anamnézis): Az orvos először kikérdezi a beteget a tüneteiről és a betegség kezdetéről. Fontos információk lehetnek azok a körülmények, amelyek során a tünetek először megjelentek, például utazás, vagy a beteg környezetében lévő olyan emberek, akik hasonló tüneteket mutattak.
 • Fizikális vizsgálat: Az orvos megvizsgálja a beteget, beleértve a mellkas meghallgatását, hogy észrevegye a légzési hangokban az esetleges eltéréseket. A láz, a légszomj, a köhögés és a mellkasi fájdalom észlelése segít a diagnózis felállításában.
 • Laboratóriumi vizsgálatok:
  • Vérkép: A vérkép segít meghatározni a gyulladás mértékét és típusát. A fehérvérsejtek számának növekedése a gyulladás jele lehet.
  • C-reaktív fehérje (CRP) és prokalcitonin szint: Ezek a markeranyagok a gyulladás mértékét mutatják, és segíthetnek az orvosnak a tüdőgyulladás diagnózisában és súlyosságának meghatározásában.
 • Képalkotó vizsgálatok:
  • Mellkas röntgen: A mellkas röntgenfelvétele segíthet a tüdő gyulladásos elváltozásainak vizsgálatában és értékelésében.
  • CT (számítógépes tomográfia): Bizonyos esetekben, különösen súlyos vagy komplikált tüdőgyulladás esetén, a CT-vizsgálat részletesebb képet nyújthat a tüdőállapotról.
 • Mikrobiológiai tesztek: Amennyiben szükséges, laboratóriumi vizsgálatokat végeznek a beteg vérében vagy köpetében lévő kórokozók azonosítására. Ez segít meghatározni, hogy a tüdőgyulladást vírusok, baktériumok vagy más mikroorganizmusok okozzák.
 • Pulzoximetria: A pulzoximéter segítségével megmérik a vér oxigénszintjét a beteg ujján vagy fülcipára helyezett mérő segítségével. Ez segíthet megítélni, hogy mennyire hatékonyan működik a tüdő és a légzési folyamat.

A tüdőgyulladás diagnózisa szakember feladata, és a fent említett vizsgálatok segítségével pontosan meg lehet határozni a betegséget. A pontos diagnózis lehetővé teszi a megfelelő kezelési terv kidolgozását a betegség típusától és súlyosságától függően.

Kapcsolódó cikkünk

Milyen betegségre utal a felköhögött váladék?

Milyen betegségre utal a felköhögött váladék?

A légúti megbetegedések jellegzetes tünete lehet a légutakban felhalmozódott váladék, ami hurutos köhögés formájában távozik a szervezetből. A váladék mennyisége, a normálistól eltérő színe és állaga egészségi állapotunkról informálhat, és a háttérben meghúzódó betegségre is felhívhatja a figyelmet – tudtuk meg Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyásztól, a Tüdőközpont orvosától.

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Mit lehet észlelni a fizikális vizsgálatkor?

A tüdőgyulladás diagnózisához a fizikális vizsgálat során az orvos a fonendoszkóppal a mellkas és hát különböző területein hallgatja meg a beteg légzését. A légzési hangok értékelése fontos része a diagnózisnak, mivel a tüdőgyulladás gyakran különféle légzési hangokat okozhat. 

 • Vesicularis hangok: A normális légzési hangok, amelyeket az egészséges tüdő ad ki. Ezek a hangok finom és egyenletesek, és általában könnyen hallhatók a légzés során. 
 • Crepitáció: A krepitáció olyan hang, amely hasonlít a nedves papír összegyűrésének hangjára, vagy a friss hóropogás hangjára. Ezeket a hangokat a tüdőben felgyülemlett folyadék vagy váladék okozza. A krepitáció lehet finom és száraz, vagy nedves, attól függően, hogy mennyi folyadék vagy váladék van jelen.
 • Stridor: A stridor olyan hang, amelyet az belégzés során hallani, és azt jelzi, hogy a légutakban szűkület vagy akadály van. Ez általában súlyosabb esetekben fordul elő, és sürgős orvosi beavatkozást igényel.

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Laboratóriumi tesztek

A tüdőgyulladás diagnózisának részeként számos laboratóriumi teszt is segíthet a betegség típusának és súlyosságának meghatározásában.

 • Vérkép: A teljes vérkép segít értékelni a fertőzéssel járó gyulladást. A következő fontos paramétereket vizsgálhatják meg:  
  • Fehérvérsejtek száma (fehérvérsejtszám): A gyulladás során a fehérvérsejtek száma növekszik, ami a szervezet immunválaszának része.
  • Neutrofilek száma: A neutrofilek olyan fehérvérsejtek, amelyek az akut gyulladás során szaporodnak. A magas neutrofilek száma jellemző a bakteriális tüdőgyulladásra.
  • Lymphocyta száma: A limfocita szám változása vírusos tüdőgyulladásra utalhat.
 • C-reaktív fehérje (CRP) szint: A CRP egy gyulladásos marker, amelynek szintje a gyulladás mértékét mutatja. A magas CRP-szint a zajló gyulladás jelenlétére utalhat.
 • Prokalcitonin (PCT) szint: A prokalcitonin szintje szintén segíthet megkülönböztetni a bakteriális és vírusos tüdőgyulladást. A bakteriális fertőzés gyakran magasabb PCT-szinttel járhat.
 • Arteriális vagy oxigénszaturációs oxigénszint: A tüdőgyulladás esetén az oxigénszint csökkenhet, ami súlyos légzési nehézséget és cianózist (kékesszürke bőrszínt) okozhat.

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Mit mutatnak a képalkotó vizsgálatok?

A képalkotó vizsgálatok, például a mellkas röntgen vagy a CT segíthetnek a tüdőgyulladás diagnózisának megerősítésében és a betegség típusának és súlyosságának megállapításában.Tüdőgyulladás diagnózisa

 • Mellkas röntgen: A tüdőgyulladás esetén a következők láthatók lehetnek a röntgenfelvételen:
  • Gyulladásos infiltrátumok: Ezeken a felvételeken általában homályos foltok vagy sötétebb területek láthatók, amelyek a gyulladásos folyamat jelei. Ezek a foltok az érintett tüdőterületen találhatók.
  • Folyadékgyülem: Ha a tüdőgyulladás súlyos, akkor folyadékgyülem (pleurális effúzió) is kialakulhat a tüdő szövetében. Ez a röntgenfelvételen látható lehet.
 • Számítógépes tomográfia (CT): A mellkas CT-vizsgálat részletesebb képet nyújt a mellkas és a tüdők állapotáról. A CT-vizsgálatot gyakran alkalmazzák, ha a röntgenfelvétel nem egyértelmű vagy a tüdőgyulladás súlyos formáját gyanítják. A CT-vizsgálat során a következők lehetnek láthatók :
  • Gyulladásos területek: A CT-vizsgálat képes az érintett területek részletesebb megjelenítésére, például az alveolusok (léghólyagok) állapotának értékelésére. Ez segíthet az orvosnak megítélni a gyulladás súlyosságát és kiterjedését.
  • Pleurális effúzió: A CT-vizsgálat jobban érzékeli a pleurális effúziót és annak mértékét, amely a tüdők közötti térben felgyülemlett folyadékot jelenti.

Ezenkívül a CT-vizsgálat segíthet azonosítani olyan komplikációkat, mint a tüdőtályog vagy egyéb tüdőelváltozások, amelyek befolyásolhatják a tüdőgyulladás kezelési tervét és súlyosságát.

A képalkotó vizsgálatokat rendszerint összevetik a beteg klinikai tüneteivel és a laboratóriumi eredményekkel a tüdőgyulladás diagnózisának megerősítéséhez és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához.

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Mit mutat a mikrobiológiai vizsgálat?

A mikrobiológiai vizsgálatok segítenek azonosítani a tüdőgyulladást okozó kórokozókat, például baktériumokat, vírusokat vagy gombákat. Ezek a vizsgálatok hozzájárulnak a tüdőgyulladás diagnózisának megerősítéséhez és annak meghatározásához, hogy milyen típusú kórokozó okozza a betegséget.

 • Köpet vizsgálata: A beteg által felköhögött köpet mintáját laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá. A köpet mintáját a betegnek kell összegyűjtenie egy steril edénybe. A laboratórium elemzi a köpetet, és azonosítja a benne lévő kórokozókat. A vizsgálat segít meghatározni, hogy a tüdőgyulladást bakteriális, vírusos vagy más kórokozók okozzák-e.
 • Hemokultúra: A hemokultúra során a laboratóriumban megpróbálják kitenyéészteni a vérben található kórokozókat. Ez segíthet azonosítani a kórokozót, amely a tüdőgyulladást okozza.
 • Légúti mintavétel: A légúti mintavétel során például orrváladék vagy torokváladék mintáját veszik, amelyekből megpróbálják azonosítani a vírusokat vagy baktériumokat. Ez különösen hasznos lehet a vírusos tüdőgyulladás diagnosztizálásában.
 • Bronchoszkópia és bronchoalveoláris lavage (BAL): A bronchoszkópia során egy vékony csövet vezetnek a beteg tüdejébe a légutak és a tüdő vizsgálatára. A bronchoalveoláris lavage során egy kis mennyiségű steril sóoldattal mossák át a tüdőt, majd a folyadékot mintavétel céljából begyűjtik. A BAL mintája lehetővé teszi a kórokozók és a gyulladásos anyagok elemzését közvetlenül a tüdőből.

Ezen mikrobiológiai vizsgálatok eredményei segíthetnek azonosítani a tüdőgyulladás okozóját, és lehetővé teszik az orvos számára a célzottabb kezelési terv kidolgozását.

Tüdőgyulladás diagnózisa részletesebben: Légzésfunkciós vizsgálatok

A légzésfunkciós vizsgálatok, például a spirometria, nem az elsődleges eszközei a tüdőgyulladás diagnózisának. Ezek a vizsgálatok inkább a légzőrendszer általános állapotának és teljesítményének értékelésére szolgálnak, és segíthetnek abban, hogy kizárja más légzőszervi problémákat, emellett követi a tüdőgyulladás utókezelésének hatékonyságát.

 • Spirometria: A spirometria egy nem invazív vizsgálat, amely méri a légzési funkciót és kapacitást. A beteg egy speciális eszközbe (spirométer) lélegzik, amely méri a kilélegzett és belélegzett levegő mennyiségét és sebességét. A spirometria segít megítélni a légzési problémákat, például a légzési nehezítettséget vagy az obstruktív légúti betegségeket, amelyek kizárnak más okokat a tüdőgyulladás helyett.
 • Pulzoximetria: A pulzoximéter egy kis eszköz, amelyet az ujjra helyeznek, és az oxigénszintet méri a vérben. A tüdőgyulladás során az oxigénszint csökkenhet, és a pulzoximéter segít az oxigénhiány megfigyelésében.
 • Peak flow mérés: A peak flow mérő egy eszköz, amelyet a beteg szájába helyeznek, és a maximális kilégzési áramlást méri. Ez a vizsgálat segíthet megítélni a légzési teljesítményt és a légzési nehézségeket.

Összefoglalva tehát, a tüdőgyulladás diagnózisa fontos, mert lehetővé teszi a betegség típusának, súlyosságának és okozójának azonosítását, ami alapvető a megfelelő kezelés kiválasztásához és a súlyos szövődmények megelőzéséhez.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • légzészavar
  • heveny-rohamszerű köhögések
  • asztmaszerű tünetek
  • COPD kizárása
  • nehézlégzés, mellkasi nyomás
  • fulladásos rohamok

   

  A vizsgálat helyszíne:

  • 1015 Budapest,Ostrom utca 16.
 •