Asztma: érdemes pulzoximétert használnom?

Asztma: érdemes pulzoximétert használnom?

Utolsó módosítás:2022.05.18 18:28

Az asztma súlyosbodása vagy asztmás rohama alatt előfordulhat, hogy a beteg vérében alacsonyabb az oxigénszint. Gyakori kérdés, hogy érdemes-e ezért az asztmás betegeknek a véroxigén mérésére alkalmas pulzoximétert használniuk? A választ dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa adta meg.

Mit mér a pulzoximéter?

A vér mérhető oxigénszintje, a vérben keringő oxigén mennyiségével arányos. A vörösvértestek a tüdőléghólyagocskákból felveszik az oxigént és a test különböző részeibe szállítják. A vér oxigénszintjének mérésével az ember tájékozódó képet kaphat a szövetek oxigén ellátottságának szintjéről.

A pulzoximéter egy olyan eszköz, amely a vér oxigénszintjét méri. A készüléket az ujjra kell csíptetni. Mérés során egy fénysugár halad át az ujjon egy detektorba, amely a bőr másik oldalán helyezkedik el. Amíg ez megtörténik, a készülék méri a vér becsült oxigénszintjét, amit a kijelzőn megjelenít. Azt azonban tudni kell, hogy a mérés pontosságát befolyásolhatja többek közt a körömlakk viselése, az ujjak mozgása, a bőr hőmérséklete és vastagsága, a perifériás keringés zavara is.

Hogyan befolyásolja az asztma a véroxigén szintet?

Asztmás roham során nehézlégzés, köhögés és zihálás jelentkezhet, jellegzetes tünet a kilégzést kísérő sípoló hang. Ahogyan arra egy korábbi vizsgálat is rávilágított, az asztmás roham a légutak jelentős beszűkülését okozhatja, legkifejezettebben a kislégutakban, ami megnehezíti a tüdő léghólyagocskák és a tüdőn átáramló vér közötti oxigéncserét. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor kevesebb oxigén kerülhet a véráramba, de a beteg asztmás rohamot tapasztalhat anélkül is, hogy az befolyásolná a vér oxigénszintjét.

Az alacsony véroxigénszint jelei

Alalcsony véroxigén szint jele lehet a fejfájás, fáradtság.Az alacsony oxigénszint 65 Hgmm körüli érték. Ez felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt 92%-os oxigéntelítettségi szintnek felel meg. Ha lecsökken a vérben keringő oxigén mennyisége, különböző panaszok jelentkezhetnek: például légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, fejfájás és zavartság.

Érdemes asztmásként pulzoximétert használni?

Az Asthma and Allergy Foundation of America közlése szerint nincs olyan adat, amely azt bizonyítaná, hogy a véroxigénszint pulzoximéterrel történő monitorozása segít az asztma kezelésében. Az eredményesebb asztma terápiához hatékonyabb segítség a rohamoldó szükséglet figyelése, a légzésfunkció rendszeres mérése, otthoni légzésfunkciós eszközzel. Az okostelefonra letölthető alkalmazással használható eszköz a kilégzési csúcsáramlás PEF mellett több, fontos diagnosztikai értékkel bíró értéket - FVC, FEV1, FVC/FEV1, FEF 25, FEV 75 - is mutat. Segítségével az asztma rosszabbodása akár előre is jelezhető, amikor a beteg még nem tapasztalja a tüneteket – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A rendszeres méréseknek köszönhetően hatékonyabb kezelést lehet összeállítani, illetve az adatok továbbítása miatt a távkonzultációra is lehetőség nyílik.

Aki tehát valamilyen otthoni eszközzel szeretné támogatni a hatékonyabb asztma kezelést, pulzoximéter helyett otthoni légzésfunkciós eszköz alkalmazása javasolt.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
    Nagy Péter

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Tisztelt Kérdező,
    A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
    Üdvözlettel:
    Dr Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Maximális felkészültség

    Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus