Asztma: érdemes pulzoximétert használnom?

Asztma: érdemes pulzoximétert használnom?

Utolsó módosítás:2022.05.18 18:28

Az asztma súlyosbodása vagy asztmás rohama alatt előfordulhat, hogy a beteg vérében alacsonyabb az oxigénszint. Gyakori kérdés, hogy érdemes-e ezért az asztmás betegeknek a véroxigén mérésére alkalmas pulzoximétert használniuk? A választ dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa adta meg.

Mit mér a pulzoximéter?

A vér mérhető oxigénszintje, a vérben keringő oxigén mennyiségével arányos. A vörösvértestek a tüdőléghólyagocskákból felveszik az oxigént és a test különböző részeibe szállítják. A vér oxigénszintjének mérésével az ember tájékozódó képet kaphat a szövetek oxigén ellátottságának szintjéről.

A pulzoximéter egy olyan eszköz, amely a vér oxigénszintjét méri. A készüléket az ujjra kell csíptetni. Mérés során egy fénysugár halad át az ujjon egy detektorba, amely a bőr másik oldalán helyezkedik el. Amíg ez megtörténik, a készülék méri a vér becsült oxigénszintjét, amit a kijelzőn megjelenít. Azt azonban tudni kell, hogy a mérés pontosságát befolyásolhatja többek közt a körömlakk viselése, az ujjak mozgása, a bőr hőmérséklete és vastagsága, a perifériás keringés zavara is.

Hogyan befolyásolja az asztma a véroxigén szintet?

Asztmás roham során nehézlégzés, köhögés és zihálás jelentkezhet, jellegzetes tünet a kilégzést kísérő sípoló hang. Ahogyan arra egy korábbi vizsgálat is rávilágított, az asztmás roham a légutak jelentős beszűkülését okozhatja, legkifejezettebben a kislégutakban, ami megnehezíti a tüdő léghólyagocskák és a tüdőn átáramló vér közötti oxigéncserét. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor kevesebb oxigén kerülhet a véráramba, de a beteg asztmás rohamot tapasztalhat anélkül is, hogy az befolyásolná a vér oxigénszintjét.

Az alacsony véroxigénszint jelei

Alalcsony véroxigén szint jele lehet a fejfájás, fáradtság.Az alacsony oxigénszint 65 Hgmm körüli érték. Ez felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt 92%-os oxigéntelítettségi szintnek felel meg. Ha lecsökken a vérben keringő oxigén mennyisége, különböző panaszok jelentkezhetnek: például légszomj, fáradtság, mellkasi fájdalom, szapora pulzus, fejfájás és zavartság.

Érdemes asztmásként pulzoximétert használni?

Az Asthma and Allergy Foundation of America közlése szerint nincs olyan adat, amely azt bizonyítaná, hogy a véroxigénszint pulzoximéterrel történő monitorozása segít az asztma kezelésében. Az eredményesebb asztma terápiához hatékonyabb segítség a rohamoldó szükséglet figyelése, a légzésfunkció rendszeres mérése, otthoni légzésfunkciós eszközzel. Az okostelefonra letölthető alkalmazással használható eszköz a kilégzési csúcsáramlás PEF mellett több, fontos diagnosztikai értékkel bíró értéket - FVC, FEV1, FVC/FEV1, FEF 25, FEV 75 - is mutat. Segítségével az asztma rosszabbodása akár előre is jelezhető, amikor a beteg még nem tapasztalja a tüneteket – magyarázza dr. Potecz Györgyi. A rendszeres méréseknek köszönhetően hatékonyabb kezelést lehet összeállítani, illetve az adatok továbbítása miatt a távkonzultációra is lehetőség nyílik.

Aki tehát valamilyen otthoni eszközzel szeretné támogatni a hatékonyabb asztma kezelést, pulzoximéter helyett otthoni légzésfunkciós eszköz alkalmazása javasolt.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
  Kalló Hajnalka

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Kedves Kalló Hajnalka!

  Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

  Üdvözleetel :

  Dr. Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szimpatikus hozzáállás

  Meg voltam elégedve az egész vizittel, az allergiámat a teljes egészségi állapotommal egy rendszerben kezelve éreztem, minden feltett kérdésemre kielégítő választ kaptam; a doktornő kedves, segítőkész hozzáállása különösen szimpatikus volt

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus