Asztmás roham kezelése otthon

Asztmás roham kezelése otthon

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2020.08.11 Módosítva: 2020.08.11

Mit tegyünk, ha az asztma rosszabbodik, hogyan lehetséges az asztmás roham kezelése otthon? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa a kezelés mellett a megelőzéshez is ad tanácsokat.

Miért alakulhat ki asztmás roham?

Asztma esetén a légutak krónikus gyulladásban vannak. Az asztma gyógyszerek ezt a gyulladást enyhítik. A rendszeresen szedett fenntartó kezelés mellett a betegek rendelkezésére állnak a rohamoldó szerek, amelyeket hirtelen állapotromlás esetén kell alkalmazni. Ez bekövetkezhet külső hatásokra: a légszennyezés, dohányfüst, a hideg levegő, pollenek vagy egyéb allergének belélegzése miatt, valamint légúti fertőzés kapcsán is tüneteik jelentkezhetnek, de fizikai terhelés, vagy stressz is okozhat asztmás rohamot.

 

Fontos megjegyezni, hogy az asztma kezelésének célja a tartósan jó életminőség, a tünetmentesség elérése, a rohamok megelőzése. Ennek eléréséhez jó orvos-beteg együttműködés szükséges, asztma ellen a felírt gyógyszereket szedni kell, panaszmentes állapotban is, ha pedig a kezelés mellett is tüneteink vannak, soron kívül is orvoshoz kell fordulni.

Mi történik az asztmás roham során?

Asztmás roham kezelése otthon.Asztmás roham során a légutak körüli izmok megfeszülnek, a légutak beszűkülnek, a kilégzés nehezített, a beteg zihál, mellkasi nyomó érzése jelentkezik. A beteg úgy érzi, egyre nehezebb a levegővétel, fokozódik a köhögés, kilégzéskor sípoló légzés hallható. A roham súlyosbodása esetén a tünetek fokozódnak, légszomj jelentkezik. A beszéd akadozik, egyre zavartabbá válhat. A legsúlyosabb stádiumban a kialakult oxigénhiány miatt a beteg ajkai elkékülnek, eszméletvesztés következik be.

Az asztmás roham kezelése otthon - ezeket a lépéseket kövesse

 1. Az első és legfontosabb, ha az asztmás roham jeleit észleljük, őrizzük meg a nyugalmunkat és üljünk le. Stressz hatására a tünetek rosszabbodnak, a lélegzetvétel még nehezebb. Az egyenes háttal ülés segít megnyitni a légutakat, ne feküdjünk, az a légzést tovább nehezítené.
 2. A kezelőorvossal egyeztetett akció terv szerint járjunk el, és alkalmazzuk a rohamoldó szert a javasolt szükség szerinti dózisban. Ha nem érzünk javulást, ezt 15 perc múlva megismételhetjük, majd újabb 20 perc múlva ismét. Otthoni körülmények között további rohamoldót ne alkalmazzunk.
 3. Ha a tüneteink ennek hatására nem javulnak, esetleg még rosszabbodnak, hívjunk sürgősségi orvosi ellátást.
 4. Ha a szakértő segítség 30 percen belül nem érkezik meg, még egyszer megismételhetjük a rohamoldó használatát.

A légzésre is fontos figyelni

Ha jó az orrlégzés, orron át lélegezzünk és az ajkakat résnyire nyitva, lassan fújjuk ki a levegőt. Figyeljünk arra, hogy ne felületesen lélegezzünk, a belégzést igyekezzünk minél mélyebben végezni, a kilégzés tartson kétszer annyi ideig, mint a belégzés. A tenyerünket helyezzük a hasunkra, ügyeljünk a hasi légzésre. A vállak és a nyak legyenek lazák. Mindez leírva egyszerűnek tűnik, ám vészhelyzetben az ijedtségtől és a rohamtól zihálva már jóval nehezebb feladat a légzésre koncentrálni. Éppen ezért javasolt ezt az egyszerű légzőgyakorlatot a hétköznapokon, panaszmentes állapotban is begyakorolni, mert a légzés elnyújtása segíthet a zihálást lecsillapítani.

Amiről olvashat, de ne tegye

 • Asztmás roham kezelése otthon témában sok tanácsot találhatunk az interneten. Ezek közül azonban nem mindegyiket érdemes megfogadni. Egy kutatás nyomán például elterjedt, hogy a koffein hasznos segítség lehet asztmás roham esetén. Itt azonban a szerzők csak arról írtak, hogy a koffein hatására akár 4 órán keresztül is enyhén javulhat a tüdő funkció, ezért nem javasolják a kávé fogyasztását légzésfunkciós vizsgálat előtt. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy asztmás roham esetén is kedvezően befolyásolná a tüdő állapotát a koffein, ellenben a pulzusszámot növelheti, ami asztmás rohamban és a rohamoldó gyógyszertől amúgy is emelkedik.
 • Más kutatások az eukaliptusz kedvező hatásáról írnak, enyhítheti az asztma tüneteit. Itt sincs szó az asztmás rohamra kifejtett pozitív hatásról, sőt az eukaliptusszal azért is érdemes óvatosan bánni, mert asztmásoknál gyakran épp ellenkezőleg hat, az erős illóolaj belélegzése asztmás rohamot provokálhat.
 • Gőzölés, meleg olajos vagy gyógynövényes oldattal inhalálás kifejezetten ellenjavallt.

Figyeljen az intő jelekre!

Asztmás roham kezelése otthon.Az asztmás roham kezelése otthon akkor lehet igazán eredményes, ha már a kezdeti tünetekre is figyelünk. A roham ugyanis sok esetben nem minden figyelmeztető jel nélkül, váratlanul alakul ki, hanem vannak bizonyos intő jelek:

- a fenntartó kezelésként alkalmazott napi inhalátor hatása már nem tart olyan hosszan, mint korábban

- egyre gyakrabban jelentkezik köhögés, nyomásérzés a mellkasban, nehézlégzés, a légvétel szaporábbá válik

- a terhelhetőség csökken, enyhe fizikai aktivitás is fáradtságot, nehézlégzést, légszomjat okoz.

 

Ezek a tünetek egyénenként különböző súlyosságúak lehetnek, és nem feltétlenül jelentkezik mindegyik. Az is lehet, hogy egy betegnél csak az erősödő köhögés jelzi az állapotromlást.

Hogyan csökkentheti az asztmás roham kockázatát?

 • A jól beállított kezeléssel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának esélyét. A fenntartó kezelés nem megfelelő, ha asztmás tünetei zavarják a mindennapokban és a rohamoldó készüléket is több alkalommal kell hetente használnia. Asztma ellen, ilyen esetben mindenképp indokolt a kezelőorvosával konzultálni, mert módosítani kell a fenntartó kezelést, hogy a tünetei megszűnjenek.
 • Fontos, hogy ismerje a rohamot provokáló tényezőket és amennyire lehetséges, próbálja azokat elkerülni. Allergiás asztma esetén ezért fontos az allergén pontos ismerete és az asztma mellett az allergia egyidejű kezelése.
 • Mivel a légúti betegségek is provokáló tényezők, ezért ajánlott a védőoltások – például influenza elleni oltás – beadatása.
 • Az egészséges testsúly megőrzésével és a dohányzás abbahagyásával is csökkenthető a roham kockázata.
 • Fontos az asztmás roham előjeleit ismerni. Idejében közbeavatkozva meg lehet előzni a súlyosabb tüneteket. Az asztmás roham kezelése otthon könnyebb a roham kezdeti fázisában, amikor még csak enyhe tünetek jelentkeznek. Ezeket a jeleket segít felismerni az otthoni légzésfunkciós eszköz. A készülék segítségével napi rendszerességgel, az otthonában kaphat képet asztmájának valós állapotáról. A mért számadatok segítségével pontosan meg lehet állapítani, hogy romlanak-e az értékek, szükséges-e a rohamoldó készüléket használni, vagy a kezelőorvossal soron kívül konzultálni.

Téma szakértője

 • dr. Potecz Györgyi

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
 • Specialitások:
  • asztma 
  • COPD 
  • légúti allergia
  • krónikus köhögés 
  • tüdőgyulladás
  • immunterápia
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények a doktornőről >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit 

Orvos válaszol

Jó napot!!!
Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.

dr. Potecz Györgyi
dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Tisztelt Kérdező,
A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
Üdvözlettel:
Dr Potecz Györgyi

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

udvarias kedves

Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki

További vélemények

Hírek

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

EVALI – COVID-19 fertőzéshez hasonló tüneteket okoz az e-cigaretta?

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) több egészségügyi szervezettel közösen az e-cigaretta használat súlyos következményére figyelmeztetnek. Az EVALI nevű kórkép olyan tüdőkárosodást jelent, melynek következtében a COVID-19 fertőzéshez hasonlóan köhögés, nehézlégzés és láz léphet fel az érintetteknél.

További részletek
Tüdőtágulás: legtöbbször dohányzással kezdődik

Tüdőtágulás: legtöbbször dohányzással kezdődik

Jellegzetes dohányosbetegség a tüdőtágulás, másnéven emphysema. Megelőzéséről, lefolyásáról és kezeléséről dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink