Légzésfunkciós vizsgálat

Légzésfunkciós vizsgálat

Utolsó módosítás:2023.09.22 03:59

A spirometria egy olyan légzésfunkciós vizsgálat, mellyel vizsgálhatjuk a tüdő térfogatát, a légzés minőségét, valamint a gázcsere és a keringés állapotát.

A légzésfunkciós vizsgálatról

A légzésfunkciós vizsgálat (spirometria) segítségével a tüdő működéséről kaphatunk átfogó képet. A vizsgálatot általában akkor írja elő az orvos, amikor a tünetek asztmára, krónikus obstruktív tüdőbetegségre (COPD), esetleg tüdőhegesedésre (fibrózis) utalnak, de elvégzésére légúti betegségek  állapotának követésénél is szükség van. 

Központunkban ELÉRHETŐ a légzésfunkciós vizsgálat! 

Online Bejelentkezés

Légzésfunkciós vizsgálat - Ostrom utca

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?Mikor indokolt a légzésfunkciós vizsgálat elvégzése?  - Tüdőközpont

Légzészavar, heveny-rohamszerű köhögések, asztmaszerű tünetek alkalmával mindenképpen javasolt a vizsgálat elvégzése. Nehézlégzés,  mellkasi nyomás, fulladásos rohamok esetén kezelőorvosunk valószínűleg szintén javasolni fogja a légzésfunkciós vizsgálatot.

 Tekintettel arra, hogy a különböző eredetű légzészavarok jellegzetes, a normálistól eltérő görbét rajzolnak, a légzésfunkciós vizsgálat segítséget nyújt számos betegség kivizsgálásában, azaz további vizsgálatok tervezésében. A légzésfunkciós vizsgálat már akkor eltérést mutat, amikor tünetek még nem jelentkeznek.

A légzésfunkciós vizsgálat menete

A használt műszer a spirométer, mely felépítése szerint lehet zárt és félig-, vagy teljesen nyílt. A vizsgálat ülő, vagy álló testhelyzetben történik, becsipeszelt orral. A spirométerre egy eldobható szájcsutorát helyezünk és ezen keresztül kell az orvos utasításai alapján ki-be lélegeznünk. A műszer a maximális kapacitású belégzés utáni erőltetett kilégzés térfogatát, illetve áramlási sebességét nézni. A műszerrel összekötött számítógép összeveti a mért eredményeket az azonos korú, nemű, testsúlyú és magasságú személytől elvárható értékekkel és megjeleníti azt.

Online Bejelentkezés

Légzésfunkciós vizsgálat - Ostrom utca

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Otthoni légzésfunkciós eszközök Otthoni légzésfunkciós eszközök  - Tüdőközpont

Az hordozható légzésfunkciós eszközök lehetővé teszik az asztmás és a COPD-s betegek tüdőállapot-monitorozását a saját otthonukból. Az eszköz nem feltétlen váltja ki a személyes vizitet, de mindenképp plusz előnyhöz juttatja Önt a gyógyulás folyamatában.  A mért eredményeket közölve kezelőorvosával, pontosabb dianózis állítható fel,illetve megállapítható, hogy szükséges-e a meglévő gyógyszereinek dorzírozásán módosítani.  Otthoni légzésfunkciós eszközök - távorvoslás >>>