Tüdőgyulladás fajtái

Tüdőgyulladás fajtái

Utolsó módosítás:2023.09.27 10:13

A tüdőgyulladás egy gyakori betegség a gyermekek és idősek körében is. A tüdőgyulladás súlyossága egyénenként változó, azonban életveszélyes tüneteket is okozhat és sok esetben kórházi kezelést igényel. A tüdőgyulladás hátterében számos ok állhat, leggyakrabban fertőzéses eredetű tüdőgyulladást látunk, a kórokozók a légutakon keresztül jutnak be. A tüdőgyulladás kezelése is a kiváltó októl függ. A következő cikkben részletesen ismertetjük a tüdőgyulladás hátterében álló okokat és a tüdőgyulladás fajtáit.

Tüdőgyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Tüdő Központban
Milyen betegség a tüdőgyulladás?
Milyen csoportokba soroljuk a tüdőgyulladás fajtáit?
Mik a tüdőgyulladás fajtái terjedés szerint?
Mik a tüdőgyulladás fajtái a kórokozók szerint?
Mik lehetnek a bakteriális tüdőgyulladás fajtái?
Mik lehetnek a vírusos tüdőgyulladás fajtái?
Mik a tüdőgyulladás fajtái a fertőzési hely szerint?
Hogyan csoportosíthatóak még a tüdőgyulladás fajtái?

Tüdőgyulladással kapcsolatos szolgáltatásaink a Tüdő Központban

Milyen betegség a tüdőgyulladás?

A tüdőgyulladás (pneumonia) a tüdőszövet a gyulladása. A tüdőszövet mellett érintettek lehetnek a hörgők és a hörgők körüli szövetek is. A tüdőgyulladás hátterében leggyakrabban valamilyen fertőzés áll, főként bakteriális vagy vírusos. A gyulladás hatására a tüdő léghólyagocskái folyadékkal vagy gennyel telhetnek meg, ami nehezíti a gázcserét, és hurutos köhögéshez, lázhoz és mellkasi fájdalomhoz vezet. Nehézlégzés is felléphet a tüdőgyulladás, amennyiben nagy kiterjedésű és kevés egészséges légzsák marad a gázcserére A tüdőgyulladás súlyossága változó: függ a kórokozó típusától, az egyén immunrendszerének erősségétől, az alapbetegségeitől stb. A tüdőgyulladás egy rendkívül gyakori betegség, ennek oka, hogy leggyakrabban a tüdőgyulladás fajtái cseppfertőzéssel, azaz könnyű úton terjed. Másik oka, hogy nagyon sok dolog állhat a tüdőgyulladás hátterében, azaz a tüdőgyulladás fajtáinak száma igen magas.

Milyen csoportokba soroljuk a tüdőgyulladás fajtáit?

A tüdőgyulladás fajtáit számos szempontrendszer alapján csoportosíthatjuk. Valójában a tüdőgyulladás fajtái egy széles témakört ölel fel, ugyanis a tüdőgyulladás hátterében rengeteg okok azonosítottak. A tüdőgyulladás fajtáit csoportosíthatjuk a tüdőgyulladás terjedésének módja szerint vagy pedig a tüdőgyulladás eredete, a kórokozók alapján. A tüdőgyulladás fajtáit úgy is szokták csoportosítani, hogy hol történt (kórházban/közösségben) a megfertőződés, vagy pedig a tüdőgyulladás tünetei alapján.

Kapcsolódó cikkünk

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

Mik a tüdőgyulladás fajtái terjedés szerint?

A tüdőgyulladás fajtáit terjedés szerint a legkönnyebb úgy megérteni, ha átlátjuk a tüdő anatómiáját. Tüdőgyulladás fajtái - Tüdő KözpontA tüdő fő komponensei a gázcseréért felelős léghólyagocskák, a levegő szállításáért felelős hörgők és az őket összetartó, a tüdő alapállományát adó interstitium benne erekkel és elasztikus, rugalmas rostokkal. A tüdő ezen komponensei nagyobb rendszerekbe szerveződnek. A hörgők egymásba kapcsolódva hörgő rendszert alkotnak, mely végül a két főhörgőben, majd a légcső folytatásában egyesül. A léghólyagocskák is csoportokban helyezkednek el. A léghólyagocskák és a hörgők egymásba fonódó rendszere alapján a tüdő felosztható lebenyekre, melyeknek anatómiai határa van. A tüdőgyulladás fajtáit terjedés szerint úgy csoportosíthatjuk, hogy a tüdőgyulladás a tüdő mely anatómiai struktúráját érinti. Amennyiben a tüdőnek csak egy lebenyének a szöveteit érinti a tüdőgyulladás, és nem tör át a lebenyhatáron, azt a tüdőgyulladás fajtái között lebeny-tüdőgyulladásnak (lobaris pneumonia-nak) nevezzük. A tüdőgyulladás azonban foltszerűen is elhelyezkedhet a tüdőben, hogyha a tüdőgyulladás a légutak menti szövetekben terjed. Ezt nevezzük hörgi tüdőgyulladásnak (bronchopneumonia-nak) a tüdőgyulladás fajtái között. Amennyiben a tüdőgyulladás a tüdő interstitiumát érinti interstitiális (szövet közti) tüdőgyulladásról beszélünk.

Mik a tüdőgyulladás fajtái a kórokozók szerint?

A tüdőgyulladás fajtáit csoportosíthatjuk a fertőzés típusa szerint. Számos kórokozót és mikroorganizmust azonosítottak a tüdőgyulladás hátterében.
A tüdőgyulladás fajtái a kórokozók szerint:

 • Baktériumok által okozott tüdőgyulladás: A leggyakoribb tüdőgyulladás típusok közé tartozik a baktériumok okozta tüdőgyulladás. A Streptococcus pneumoniae baktérium által okozott, közönséges tüdőgyulladás (a kisgyermekeknél és idősebb felnőtteknél gyakori) mellett más baktériumok is okozhatnak tüdőgyulladást. A kezelés általában antibiotikumokat foglal magában.
 • Vírusok által okozott tüdőgyulladás: A vírusok által okozott tüdőgyulladások közül a leggyakoribbak az influenza és a COVID-19 által okozott esetek. Ezek a vírusok a légutakon keresztül terjednek, és a tüdősejtek gyulladását okozhatják. A vírusos tüdőgyulladások kezelése többnyire tüneti, de néhány esetben antivirális gyógyszerek is alkalmazhatók.
 • Gombás tüdőgyulladás: Ritka, de súlyos forma a gombás tüdőgyulladás, amelyet általában immunszuppresszióval járó állapotok, például HIV-fertőzés vagy szervátültetés után látunk. A Candida, Aspergillus és más gombafajok is okozhatnak tüdőgyulladást. A kezelés általában gombaellenes gyógyszerek alkalmazását foglalja magában.

Fontos megjegyezni, hogy a tüdőgyulladás tünetei hasonlóak lehetnek a tüdőgyulladás fajtái esetében, például láz, köhögés, légszomj és mellkasi fájdalom. Azonban a kezelési mód és az előfordulási gyakoriság jelentősen eltérhet a különböző típusok között. Az időben történő diagnózis és a megfelelő kezelés kulcsfontosságú a gyorsabb gyógyulás és a súlyos szövődmények elkerülése érdekében.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mik lehetnek a bakteriális tüdőgyulladás fajtái?

A bakteriális tüdőgyulladást a tüdő bakteriális fertőzése okozza. A leggyakoribb tüdőgyulladásokat okozó baktériumok közé tartoznak:

 • Streptococcus pneumoniae: Ez a baktérium a leggyakoribb okozója a közönséges tüdőgyulladásnak, és az egyik legveszélyesebb is lehet, különösen idősebb felnőttek és csecsemők esetében.
 • Haemophilus influenzae: Ez is egy gyakori tüdőgyulladást okozó baktérium, különösen csecsemők és idősebb felnőttek esetében.
 • Mycoplasma pneumoniae: Az atípusos vagy járványos tüdőgyulladások gyakori okozója. Ezt a baktériumot általában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel járó tüdőgyulladásokhoz társítják.
 • Chlamydophila pneumoniae: Egy másik atípusos tüdőgyulladást okozó baktérium.
 • Legionella pneumophila: Ez a baktérium a legionárius betegség okozója, amely súlyos tüdőgyulladást okozhat.
 • Klebsiella pneumoniae: Gyakran társul súlyos, kórházi körülmények között előforduló tüdőgyulladáshoz.
 • Staphylococcus aureus: A Staphylococcus aureus baktérium különféle fertőzéseket okozhat, beleértve a tüdőgyulladást is.
 • Pseudomonas aeruginosa: Ezek a baktériumok általában kórházi környezetben okoznak problémát, köztük súlyos tüdőgyulladást.
 • Streptococcusok: Főként csecsemőknél is gyermekeknél okoznak tüdőgyulladást, valamint torokgyulladást.
 • Közönséges baktériumok: Számos más baktérium is okozhat tüdőgyulladást, különösen azoknál az embereknél, akik immunrendszeri problémákkal küzdenek.

Mik lehetnek a vírusos tüdőgyulladás fajtái?

A vírusos tüdőgyulladás általában felső légúti fertőzésként kezdődik, amely aztán átterjed a tüdőre, és tüdőgyulladást okoz. A tüdőgyulladást okozó légúti vírusok közé tartoznak a következők:

 • Influenza vírus: Az influenzavírus (influenza) gyakran okoz súlyos légzőszervi problémákat, például tüdőgyulladást, különösen idős embereknél vagy olyan személyeknél, akiknek más egyéb alapbetegségeik is vannak.
 • SARS-CoV-2 (COVID-19 vírus): A COVID-19 vírus okozta járvány során is gyakran fordul elő tüdőgyulladás. Ez a tüdőgyulladás súlyos formában jelentkezhet és kórházi kezelést igényelhet.
 • RSV: Az RSV gyakran okoz légzőszervi fertőzéseket, köztük tüdőgyulladást gyermekekben és idősebb felnőttekben.
 • Adenovírusok: Ezek a vírusok szintén okozhatnak tüdőgyulladást, különösen gyermekeknél és olyan embereknél, akiknek gyengült az immunrendszere.
 • Parainfluenza vírusok: Ezek a vírusok is gyakran okoznak légzőszervi fertőzéseket, súlyosabb esetekben tüdőgyulladást.
 • Egyéb vírusok: Számos más vírus is okozhat tüdőgyulladást, például az adenovírusok, metapneumovírusok, és ritkábban az emberi herpeszvírusok.

Előfordulhat, hogy a vírusos tüdőgyulladás felülfertőződik és bakteriális tüdőgyulladássá alakul át. Ilyenkor mindig egy súlyosabb tüdőgyulladás képét látjuk.

Mik a tüdőgyulladás fajtái a fertőzési hely szerint?

A fertőzés helye szerint is elkülöníthetjük a tüdőgyulladás fajtáit:

 • Közösségben szerzett tüdőgyulladás: A közösségben szerzett tüdőgyulladáson a nem egészségügyi intézményben (tehát például iskolában, munkahelyen) szerzett tüdőgyulladást értjük. Ezek a betegek fordulnak a legnagyobb számban orvoshoz. A kórokozók a mindennapi élet részei, tehát nem találkoznak nap mint nap antibiotikumokkal, ezért általában a hagyományos antibiotikumokra is jól reagál a közösségben szerzett tüdőgyulladás.
 • Kórházban szerzett tüdőgyulladás: Kórházban szerzett tüdőgyulladásról akkor beszélünk, ha valamelyik kórházban fekvő beteg a több napos bennfekvés után egy kórházi törzzsel fertőződik meg. Ezek a kórokozók gyakran ellenállóak az antibiotikumok többségével szemben, vagyis hosszabb és nehezebb a kezelésük. Idős betegeknél, akik sok ideig tartózkodnak kórházban gyakrabban fordul elő kórházban szerzett tüdőgyulladás.
 • Lélegeztetéshez kötött tüdőgyulladás: A kórházban szerzett tüdőgyulladásnak egy speciális fajtája a mesterséges lélegeztetés során kialakuló tüdőgyulladás. A lélegeztetőgép párásító és más vizet is tartalmazó részeiben ugyanis könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. A kórokozó ebben a kezelési típusban szokott a leginkább ellenálló lenni a különböző antibiotikumokkal szemben.

Hogyan csoportosíthatóak még a tüdőgyulladás fajtái?

A tüdőgyulladás fajtáit a tünetek megjelenése szerint is osztályozhatjuk. Ez alapján elkülönítjük a típusos és az atípusos tüdőgyulladást. Típusos esetben a tüdőgyulladás típusos tüneteit láthatjuk: láz, köhögés, köpetürítés, mellkasi fájdalom és nehézlégzés. Az atípusos tüdőgyulladás tünetei általában enyhébbek lehetnek, mint a hagyományos baktériumok által okozott tüdőgyulladásé, így a betegek sokszor nem is fordulnak orvoshoz. Éppen ezért „lábon kihordott” tüdőgyulladásnak is nevezzük ezt a fajtát. Az ilyen típusú gyulladásokra jellemző a hosszabb gyógyulási időszak és a száraz köhögés, hőemelkedés, fáradtság. Az atípusos tüdőgyulladást általában vírusok vagy a Mycoplasma pneumoniae baktérium okozza.