Tüsszögés, köhögés és nehézlégzés? Autóklíma is okozhatja!

Tüsszögés, köhögés és nehézlégzés? Autóklíma is okozhatja!

Utolsó módosítás:2024.06.05 07:06

Még nem érkezett meg az igazi kánikula, de egyre többször nyomjuk be az autóklímát, hogy komfortosabban érezzük magunkat vezetés közben. Tudta, hogy a rosszul karbantartott autóklíma is megbetegítheti, vagy akár asztmás tünetet is okozhat? Dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológusa azt is elmondja, miért érdemes időben gondoskodni a szellőzőrendszer tisztításáról. 

Online Bejelentkezés

dr. Potecz Györgyi

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az utastér levegőjének minősége

-Emberek milliói töltenek naponta sok-sok órát autóikban, így az utastér levegőjének minősége cseppet sem elhanyagolható szempont. A megfelelően karbantartott autóklíma nem csak a hőmérsékletet szabályozza, de kiszűri a polleneket, a port és más szennyező anyagokat is. A légkondicionálás segíthet a páratartalom csökkentésében, tisztább, szárazabb levegőt juttat az utastérbe, ami megakadályozza a penész és a baktériumok elszaporodását is – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Ez az allergiával és más légúti problémákkal küszködők, de az idősek, várandósok, gyermekek és a legyengült immunrendszerű emberek esetében is rendkívül fontos.

A baktériumok és gombák búvóhelye

Ha nem gondoskodunk rendszeresen a klíma karbantartásáról és tisztításáról, annak az egészségünk látja kárát. A szellőztető rendszer hőcserélőjén rekedt pára a levegő porszemcséit megkötve ideális közeget jelenthet a baktérium- és gombatenyészetek számára. Szélsőséges esetben a karbantartás hiánya akár a penészgomba túlzott felhalmozódásához is vezethet, melynek spórái az első használat során nagy mennyiségben jutnak az autó belsejébe. A másik mikroorganizmusok által kedvelt hely a pollenszűrő, ami rendszeres csere hiányában nem szűri ki a koszt, port és a polleneket, így azok akadálytalanul bejuthatnak az utastérbe. A levegőbe jutó baktériumok az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket (tüsszentést, köhögést és könnyezést) válthatnak ki. Asztmás betegek esetében pedig egy rosszul karbantartott klíma akár tüneteik súlyosbodásához, légszomj vagy nehézlégzés kialakulásához vezethet. Az autó klímaberendezésének rendszeres tisztítása és karbantartása, a pollenszűrők cseréje segíthet megelőzni a penész és baktériumok felhalmozódását.

Legionella baktérium az autóklímában?Az autoklíma rendszeres takarításával elkerülhetők a légúti megbetegedések.

Mint Potecz doktornő mondja, a nem megfelelően karbantartott és szervizelt klímaberendezések akár komolyabb szövődményekkel (túlérzékenység okozta tüdőgyulladással vagy az egész szervezetet érintő gombafertőzéssel) is járhatnak. A legismertebb ezek közül az ún. legionárius betegség, ami egy súlyos lefolyású bakterialis tüdőgyulladás. A betegségért felelős Legionella baktériumok pangó vizekben, lakóépületek légkondicionáló rendszereiben, szökőkutakban, gyógyfürdőkben, szaunákban is előfordulnak, de csak akkor jelentenek veszélyt, ha a baktériumot tartalmazó porlasztott vízcseppeket belélegezzük, és azok a tüdőbe jutnak.  A fertőzés kezdeti tünetei az influenzához hasonlóak (láz, hidegrázás, fejfájás és izomfájdalmak), majd fokozódó száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézség, fulladás, cianózis és idegrendszeri tünetek (aluszékonyság, fejfájás, zavartság) alakulnak ki. A betegség főként az immunhiányos vagy legyengült immunrendszerű egyének számára jelent veszélyt, megfelelő kezelés hiányában pedig halált is okozhat. Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint azonban az autóklímák nem biztosítanak kedvező körülményeket a Legionella baktériumok elszaporodásához, és nem valószínű, hogy legionella fertőzést okoznának. A rendszeresen karbantartott és tisztított autóklímák tehát általában biztonságosnak tekinthetők. Nagyobb veszélyt jelentenek a Legionella baktériumok megtelepedése szempontjából a járművek szélvédőmosóinak tartályai, különösen abban az esetben, ha csak vízzel vannak feltöltve.  

Dr. Potecz Györgyi, a Tüdőközpont orvosa azt javasolja, hogyha bármilyen, a klímahasználattal összefüggő tartós vagy súlyos légúti tüneteket tapasztalunk, az autó karbantartása mellett érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, mivel ezek a tünetek más egészségügyi problémák jelei is lehetnek.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor/nő! Panaszaim 1 hónapja fennálló köhögés reggelente inkabb száraz de tulnyomo tobbsegeben inkabb hurutos! Voltam mellkas rontgen-en!Illetve legzesfunkcio vizsgalatra utaltak még be! A mellkasröntgen leletében ez áll: A reszesz éles konturú,bal oldalon a kp.harmadban csipkeszerű kihuzottsag lathato,a lat.sinusok szabadok.Kóros parenchymás elteres nem látható.Cor nem nagyobb.Kp tág aorta,es hilusi erek. Kerdesem az lenne hogy a lelet alapjan van e okom barmifele aggodalomra? Válaszát előre is köszönöm! (Ui:25 eves vagyok es 10 eve dohanyzom)
    Lajos

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Lajos!


    Bár erről nem írt, feltételezem, hogy a panaszok légúti fertőzés után maradtak vissza. Szintén nem írt arról, hogy vannak-e felsőlégúti panaszai. Ha ezek így vannak, a hurutos köhögés még lehet ezek miatt. Persze a dohányzás sem segít rajta. A mellkas rtg.-n leírt bal oldali eltérés lezajlott gyulladás következménye lehet.
    Ha a tendencia nem javuló, vagy egyéb panaszok is vannak ( nehézlégzés, fájdalom, stb), szakorvosi vizsgálat szükséges, beleértve a légzésfunkciót is.

    Üdvözlettel:

    Dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász szakorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen és magabiztos

    Potecz doktornő felkészültsége, közvetlen és magabiztos szakmai tudása, végtelen kedvessége, mosolygós türelme lehetővé tette, hogy a lehető legtöbb információt átadhassam betegségemről. Köszönet érte

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus