Poratka, reflux és légkondicionáló - Nem is gondolná, mennyi minden súlyosbíthatja az asztmáját éjszaka

Poratka, reflux és légkondicionáló - Nem is gondolná, mennyi minden súlyosbíthatja az asztmáját éjszaka

Utolsó módosítás:2024.04.16 17:04

Az asztmás betegek 44-61 százaléka számol be arról, hogy éjszaka súlyosbodnak asztmás tünetei. Ezek a tünetek azonban megfelelő kezelési tervvel és az asztmát kiváltó tényezők felderítésével jól kezelhetők – hangsúlyozza dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az asztma tünetei

Az asztma a hörgők gyulladásával és fokozott érzékenységével járó krónikus légúti betegség, kialakulásában örökletes tényezők mellett környezeti hatások (allergének, füst, hideg levegő, megerőltető testmozgás, vírusok) játszanak szerepet. Jellegzetes tünetei a sípoló kilégzés, mellkasi feszülés, nehézlégzés és köhögés, melyek terhelés hatására és éjszaka súlyosbodhatnak. Az asztmás roham alatt a levegő szabad áramlása akadályoztatott lesz, mert a hörgőfalban lévő izmok összehúzódnak, a hörgők nyálkahártyája megduzzad, és az itt található sejtek fokozott nyáktermelése is légáramlási akadályt képez. Az éjszaka jelentkező rohamok miatt többször is felébredhetnek a páciensek, ami nappali fáradtsághoz, ingerlékenységhez és koncentrációzavarokhoz vezethet, így életminőségükre is jelentős hatással lehet.

- Az éjszaka rosszabbodó asztmás tünetek esetében is érdemes utánajárni, melyek azok a triggerek, amelyek rohamot produkálhatnak – mondja dr. Tárnok Ildikó, akivel sorra vettünk néhány lehetséges okot.

Mitől rosszabbodhatnak éjszaka az asztmás tünetek?

  • Hideg levegő belélegzése

Ha az asztmás beteg éjszaka hidegebb, száraz levegőt lélegzik be (pl. télen), vagy légkondicionált hálószobában alszik, a légutak nedvesség- és hővesztesége miatt asztmás roham alakulhat ki.

  • Alvási pozíció

- Az éjszaka jelentkező tünetek esetén érdemes a betegeknek az alvási pozíció változtatását is kipróbálni (pl. hanyatt- vagy oldalfekvés, enyhén megemelt fej és felsőtest stb.), főleg az asztmához társuló és azt provokáló társbetegségek, tünetek esetén (hátracsorgó orrváladék, reflux, elhízás stb.) így sok esetben csökkenthető az éjszakai asztmás rohamok kockázata – magyarázza a doktornő.

  • Nem kezelt reflux

Az asztma gyakran jár együtt a reflux betegséggel, ráadásul a gyakori köhögés és bizonyos asztma gyógyszerek felerősíthetik a reflux tüneteit is. Ha refluxunk van, akkor a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomortartalom irritálni fogja a torkot, ami köhögési ingert vált ki. Fekvő testhelyzetben pedig a reflux tünetei is fokozódhatnak. Tárnok doktornő azt javasolja, hogy ilyen esetben alapvetően fontos a refluxos életmódi és diétás tanácsok betartása, illetve kérjük gasztroenterológus segítségét.

  • Allergének

Az éjszakai tünetek hátterében gyakran a hálószobában található allergének a felelősek.                  - Elsőként a poratkára érdemes gyanakodni, ami a matracban és ágyneműben megbújva provokálhat allergiás tüneteket, de a pollenek, az állatszőr, porszemcsék vagy a penész is irritálhatja a légutakat, és növelhetik az éjszakai roham kockázatát. Ilyen esetben allergológiai kivizsgálásra lesz szükség, hogy az allergének beazonosítása után az asztma mellett az allergiánk is szakszerű, komplex kezelést kaphasson – figyelmeztet a szakember.

  • Nem megfelelően kontrollált asztma

Ha az asztmás beteg napközben nem követi megfelelően a szakorvosáltal előírt asztma kezelési tervét, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy éjszaka fokozódhatnak az asztmás tünetei.

  • Hormonális változások

- Jelenleg is folynak kutatások annak kiderítésére, hogy hormontermelésünk miként befolyásolja éjszaka az asztmánkat. A szervezet természetes módon csökkenti a szteroidtermelést éjszaka, így a gyulladás ilyenkor megemelkedhet. Az adrenalin hormon, ami ellazítja a légutak falában található izmokat, hajnali 4 óra körül éri el legalacsonyabb szintjét. Ez felveti annak lehetőségét, hogy ez a hormon szerepet játszhat asztmás tüneteink éjszakai súlyosbodásában – ismerteti Tárnok doktornő.

- Az éjszakai asztmát kiváltó tényezők megfigyelése sokat segíthet a tünetek szabályozásában, bár vannak olyan provokáló tényezők, amelyeket sajnos nem lehet elkerülni. Pácienseimnek azt javaslom, hogy a legfontosabb teendő ilyen esetben is, hogy az asztma elleni gyógyszereiket a kezelési tervnek megfelelően használják. Amennyiben pedig szükséges, keressék fel mihamarabb kezelőorvosukat, hogy egy új kezelési tervet alakíthassanak ki.

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
Tisztelt Kérdező,

A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak