Téli betegségek - asztma, COPD

Téli betegségek - asztma, COPD

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2023.01.08 22:52

A tüdőgyógyászatra és annak rokonterületére, az allergológiára jellemző a szezonalitás. Míg egy pollen allergiás személy –szó szerint- fellélegezhet az őszi és téli hónapokban, addig egy krónikus tüdőbeteg, például asztmás vagy COPD-s nehéz időszakra számíthat a hideg időben.

Téli tüdőbetegségek, tehát az asztma és COPD tünetei jellemzően a nehézlégzés, száraz köhögés, sípoló légzés.

 

Megoldás téli tüdőbetegségekre - asztma és COPDcopd asztma

szakorvosi vizit

röntgen

légzésfunkciós vizsgálat

otthoni légzésfunkció

gyógyszeres kezelés

gyógytorna – légzőtorna 

COPD, asztma és a téli időjárás

Télen a fűtési szezon, a ködös idő és a járművek által kibocsájtott szmog miatt a városokban fokozott a légszennyezettség, ami kihívás a COPD betegeknek. Ilyenkor a légúti betegek az erősödő légúti gyulladás miatt nehezebben kaphatnak levegőt. Az asztmásoknak főleg a hideg, száraz levegőn való testmozgás által kiváltott hörgőgörcs okozhat kellemetlen tüneteket, ami extrémebb esetben asztmás rohammá is fokozódhat. Emiatt javasolt elkerülni az ilyen körülmények közötti testmozgást. Hasonlóan igaz ez a COPD-re, határozottan nem javasolt –főleg- hideg időben a hosszú városi séta a krónikus obstruktív tüdőbetegséggel, az az COPD -vel élő betegeknek. További kockázatnövelő faktor a COPD-s betegeknek télen, hogy a légúti megbetegedések, fertőzések jellemzően ilyenkor terjednek jobban a közösségekben, így azt könnyebb elkapni. Egy COPD ben szenvedő betegnek a felépülési ideje többszöröse lehet az egészséges tüdővel rendedlkezőkének. 

Kapcsolódó cikkünk

Mi jelzi, hogy az asztma kezelése nem megfelelő?

Mi jelzi, hogy az asztma kezelése nem megfelelő?

Az asztma kezelésének célja, hogy a beteg tünetei megszűnjenek, a személyre szabott kezelést alkalmazva a betegsége ne befolyásolja az életminőségét. Ha azt is gondoltuk eddig, hogy a gyakori köhögő roham, vagy nehézlégzés természetes, az Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) egy olyan jelre hívja fel a figyelmet, amely esetén semmiképp ne halogassuk a soron kívüli orvosi vizsgálatot!

COPD

A dohányfüst és más belélegzett károsító anyagokat légutak és tüdőszövet gyulladásos reakcióját okozzák. A COPD esetében a gyulladásos válasz fokozott, amely a tüdőparenchyma pusztulását (emphysema) és a normális, helyreállító (gyógyulási), funkció gátlásával, kislégúti fibrózist, következményes bronchiális szűkületet okoz.

A COPD diagnózisa minden olyan esetben fel kell, hogy merüljön, amikor a betegnek légszomja van, tartósan köhög (produktív vagy nem produktív köhögés is egyaránt lehet) a panaszos dohányzik, esetleg munkahelyi inhalációs ártalom is fennáll.

Ha COPD gyanúja merül föl, akkor az spirometriás méréssel, más néven légzésfunkciós vizsgálattal bizonyítható.

A dohányzás kezdete, mértéke (az esetleges leszokási kísérletek), a környezeti, munkahelyi kockázati tényezők, a köhögés gyakorisága, jellege, sípoló légzés vagy ziháló légzési hang jelentkezése, az akut légúti betegségek gyakorisága, természete, a nehézlégzés súlyossága mind fontos adatok a COPD diagnózis felállításakor. A COPD tünetei a felnőtt korban jelentkeznek, a betegek többsége elmondja, hogy az őszi vagy téli meghűlések alkalmával kínzó köhögés jelentkezik, a fulladásérzés fokozódik.

Asztma

A száraz hideg idő az asztmás betegek számára kedvezőtlen, mert érzékenyen érinti a légutakat. Az történik, hogy a légutakat a hideg levegő hirtelen kiszárítja, amely köhögést vagy akár görcsöt vált ki.  Így akár egy asztmás roham lehetőségét is kockáztatja, aki száraz hideg időben az asztmájával a szabadba megy. A hideg időjárás okozta asztma nagyon hasonlít a testmozgás által kiváltott asztmához, mivel mindkettő gyorsítja a légutak kiszáradását. A mozgás a légzést a gyorsítja, a nehézlégzés gyorsítja a légutak kiszáradását a hideg időjáráshoz hasonlóan. Ha hidegben sportolnak az embereket, az kettős nehézséget jelent a légutaknak. Nem csak a hideg, száraz levegőt lélegzik be jó mélyen, hanem még gyorsabban is lélegzik be.

Téma szakértője

 • Specialitások:
  • COVID utáni kivizsgálás,
  • asztma,
  • COPD,
  • légúti allergia,
  • krónikus köhögés,
  • tüdőgyulladás,
  • allergénspecifikus immunterápia,
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett).