Ergospirometria

Ergospirometria

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2021.03.21 10:01

Ergospirometriás tesztek során terhelés közben vizsgálható a légzés, ezáltal a legjobb módja a fittség, állóképesség mérésének is. Gyakori vizsgálata a tüdő- és szívbetegeknek, illetve a sportolók teljesítményének mérésére.

Mikor szükséges ergospirometriás vizsgálat?

Ergospirometriás vizsgálatot minden olyan esetben érdemes elvégezni, amikor a nyugalmi állapotban történő légzésfunkciós vizsgálatok során nem vagy csak részben határozható meg a betegség oka vagy, ha a fizikai terhelhetőség meghatározása a cél. 

 

Mikor érdemes még ergospirometriás vizsgálatot elvégezni? 

 • Pulmonológiai betegek vizsgálata:

  Alkamas az obstruktív tüdőbetegek - mint COPD-sek - diagnosztikájában, terhelhetőségük pontos megítélésére és a terhelés okozta asztma súlyosságának vizsgálatára. Más vizsgálatokkal szemben korábban felismeri az intersticiális tüdőbetegségekben a pulmonális gázcsere zavart más vizsgálatoknál korábban felismeri.

 

 • A kardiális és pulmonális nehézlégzés elkülönítése: 

  A mindennapi orvosi gyakorlatban sokszor nem vagy nehezen állapítható meg egyértelműen, hogy a nehézlégzés oka szív- és érrendszeri vagy légzőszervi erdetű. A nehézlégzés okának feltárásában segít a terheléses (ergospirometriás) vizsgálat.

 

 • Szívelégtelenség súlyosságának véleményezése:

  Az aerob kapacitás mérése fontos az érrendszeri betegségben, ischaemiás (ISZB) és dilatatív cardiomyopathiában (DCM), kardiális dekompenzációban élők esetében.

 

 • Műtéti teherbírás megítélése:

  Tüdő érintő vagy nagyobb hasi műtétek esetén fontos a betegek állapotának előzetes felmérése, ami következetni enged a műtéti szövődmények rizikóinak kialakulására is. Tüdő-szív transzplantációs műtétek előtt elengedhetetlen vizsgálat. 

 

 • Kezelés eredményességének mérése: 

  Szükséges vizsgálat lehet a kezelési programok, mozgásterápia, gyógyszeres terápia hatékonyságának mérésénél. 

 

 • Rokkantsági állapot mérése:

  Alkalmas a terhelhetőség, funkcionális károsodás és a munkaképesség csökkenés mértékének megítélésére. 

 

Az ergospirometriás vizsgálat menete

 

A vizsgálat a nyugalmi légzésfunkciós értékek felvételével kezdődik. A beteg egy arcra erősített maszkba lélegzik, ami egy csövön keresztül egy mérőműszerbe vezeti a be- és kilélegzett levegőt.

Ergospirometriás vizsgálat során a légzés monitorozása mellett általában egy terheléses EKG-val a szív működését is figyelemmel kísérik. Az ergospirometriás vizsgálatnál egy szermélyre szabott terhelés mellett méri az orvos a tüdőben végbemenő gázcsere és a szív működésének értékeit.  Az ergospirometriás vizsgálatokat legtöbbször szobakerékpáron, futópadon vagy karergométeren történő terhelés közben végzik. A terhelés alacsony intenzitással kezdik, majd fokozatosan emelik a terhelés intenzitását, amíg az orvos szükségesnek látja.