Tüdőrák fajtái

Utolsó módosítás:2023.07.19 13:53

A tüdőrák nem egységes betegség: eddig több mint 20 fajtáját írták le. Ezek nem csak szöveti szerkezetükben, hanem viselkedésükben is eltérnek egymástól. A tüdő minden sejttípusából kialakulhat daganat, de túlnyomó többségük - mintegy 90%-uk - a hörgőrendszer belső felületét bélelő hámsejtek valamelyikéből indul ki.

 

Növekedésük és terjedésmódjuk alapján a tüdőrák két nagy csoportját különböztetik meg:

  • kissejtes tüdőrák - amely az összes tüdőrákos eset kb. 20%-át teszi ki

  • nem kissejtes tüdőrák, amely az összes tüdőrákos eset kb. 80%-át teszi ki.

 

Kissejtes tüdőrák Mint a nevében is szerepel, ez a rákféleség a szokásosnál kisebb sejtekből áll, amelyek mikroszkópos vizsgálat szerint kerekded, vagy elnyúlt, zabszemre emlékeztető alakúak - ezért gyakran zabszemsejtes ráknak nevezik. A kissejtes tüdőrák agresszívebb a többi típusnál: nagyon gyors növekedésű, egyéb szervekre is nagyon gyorsan átterjed.

 

Nem kissejtes tüdőrák A nem kissejtes tüdőrákok csoportján belül újabb három típus létezik, amelyek mikroszkópos szövettani vonásokon kívül a kiindulásuk helye és viselkedésük tekintetében is különböznek egymástól. A nem kissejtes tüdőrák három típusa:

  • Laphámrák (laphámsejtes karcinóma) Férfiakban a tüdőráknak ezen típusa fordul elő leggyakrabban. A főhörgők hámjából indul ki. Nem terjed olyan gyorsan, mint a tüdőrákok más típusai.

  • Adenokarcinoma A tüdő laphámrákjánál jóval ritkább, rendszerint a tüdők perifériáján, azok széli részében keletkezik, s gyakran lezajlott gyulladás nyomán visszamaradt hegek mellett alakul ki. Az adenokarcinomákat a kisebb hörgők hámbélésében helyet foglaló nyáktermelő sejtekből származtatják. Nőkben és nem dohányzók körében a tüdőráknak ez a típusa fordul elő leggyakrabban, s újabban gyakorisága nő.

  • Nagysejtes tüdőrák Gyors növekedésű, agresszív daganat, amely - nevének megfelelően - nagy, rendellenes küllemű sejtekből áll. A tüdőrák ezen típusa is többnyire a tüdőállomány perifériás, a szélek felé eső területéről indul ki. A nagysejtes tüdőrák a tüdődaganatok 10-20%- át képezi.

Kapcsolódó cikkünk

Csomó a tüdőben - nem csak daganatot jelezhet!

Csomó a tüdőben - nem csak daganatot jelezhet!

Kell-e aggódnunk, ha a röntgen vagy CT leleten a szoliter csomó vagy kerekárnyék kifejezés látható? Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmagyarázta, hogy mit jelezhet.