Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

Asztma

Csatlakozzon Ön is az asztmával-teljes életet Facebook csoportunkhoz! .Az asztmával teljes életet csoport célja, hogy az érintetteteket segítsük a mindennapi életben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakmai támogatást kapjanak. 

Facebook csoport: Asztmával-teljes életet

Facebook oldal: TüdőKözpont
 

Mi az asztma?

Az asztma, orvosi nevén (asthma bronchiale) krónikus, vagyis véglegesen nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség, melynek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek.

Az asztma élettani jelensége

Az asztmás roham során a levegő ezen szabad áramlása akadályoztatott három fő okból: A hörgőcskéket körbevevő izmok összehúzódnak, szűkítik a légutak átmérőjét. (bronchospazmus) A hörgőcskék belső fala megduzzad, ezzel tovább szűkül. A hörgőcskék falában, nyálkahártyájában található sejtek sűrű nyákot termelnek, ami ugyancsak légáramlási akadályt képez.

A beszűkült légutak nem engedik a széndioxiddal dúsult, elhasznált levegő kiáramlását a tüdőből. Az asztmás beteg azonban mégsem azt érzi, hogy nem tudja kifújni a levegőt, hanem éppen ellenkezően úgy érzi, nem kap levegőt. Légzési nehezítettség nehézlégzés, sípoló légzés alakul ki.

Az asztma kialakulásának okai

Bárki lehet asztmás, azonban a betegség családi halmozódást mutat. Jelenleg a magyar lakosság kb 8%-a asztmás, és ez az arány ismeretlen okokból rohamosan nő. A nem megfelelően kezelt szénanáthások kifejezetten veszélyeztetettek a súlyos asztma kialakulására. Az asztma a légútak betegsége, azonban a pontos oka nem ismert. Az asztmás beteg légútjai nagyon érzékenyek, fokozottan reagálnak számos provokáló tényezőre, úgynevezett triggerekre. Ezen triggerek aztán asztmás rohamot eredményezhetnek.

Asztma típusai

Allergiás asztma, allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják
Nem allergiás asztma, melynek oka nem ismert

Asztma triggerek / provokáló tényezők

Fertőzések: influenza, meghűlés, vírusok, melléküreggyulladások
Fizikai aktivitás: igen gyakori gyermekeknél
Időjárás: hideg, hőmérsékletváltozás
Dohányzás
Allergének: pollenek, házipor, penészgomba-spórák, állati szőrök, ételek, por
Kemikáliák
Gyógyszerek: aszpirin, ibuprofen, beta-blokkolók, stb.

Figyelem! A testedzés az egyetlen provokáló, aminek elkerülése nem javasolt. Helyesen beállított kezelésnél a testmozgás nem okoz problémát.

 

Az asztma tüntetiről és az  asztma kezeléséről bővebben itt olvashat:

Asztma tünetei és kezelése