A COPD tünetei

A COPD tünetei

Utolsó módosítás:2023.09.29 20:31

A COPD tüneteinek összessége nincs egyszerre jelen mindenkinél, de legalább egy a felsoroltak közül megjelenhet.

Mi az a COPD?

Mi okozza a COPD tüneteit?

Mik a COPD tünetei?

COPD tünetei részletesebben: Köhögés

COPD tünetei részletesebben: Nyáktermelés

COPD tünetei részletesebben: Nehézlégzés, légszomj

COPD tünetei részletesebben: Zihálás

COPD tünetei részletesebben: Mellkasi fájdalom, hordómellkas

COPD-vel kapcsolatos szolgáltatásaink a Tüdőközpontban

Mi az a COPD?

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) egy olyan krónikus légúti betegség, amely a légutak és a tüdő funkciójának progresszív romlását eredményezi. A COPD a következő két fő állapotot foglalja magában:

 • Krónikus bronchitis: Ez a COPD azon része, amikor a hörgők (azok a légutak, amelyeken a levegő a tüdőbe jut) gyulladtak és fokozott mennyiségű nyákot termelnek. Ennek eredményeként a hörgők beszűkülnek, és nehezebbé válik a levegő áramlása.
 • Emfizéma: Ez a betegség másik része, amikor a tüdő léghólyagjai károsodnak és elveszítik rugalmasságukat. Ez csökkenti a tüdőképességet és a tüdők oxigénfelvevő képességét.

A COPD -t általában hosszú távú dohányzás okozza, de más irritáló tényezők, például légszennyezés és munkahelyi expozíció is hozzájárulhatnak. A betegség tünetei között szerepel a nehézlégzés, a köhögés, és a túlzott nyáktermelés. Ezek a tünetek gyakran egyre súlyosbodnak az idő előrehaladtával.

A COPD kezelése általában az aktív dohányzás abbahagyásával kezdődik, valamint a tünetek enyhítésére szolgáló gyógyszerek (például hörgőtágítók vagy gyulladáscsökkentők) alkalmazásával és egyéb terápiás intézkedésekkel, például légzőgyakorlatokkal és oxigénterápiával. A betegség kezelése hosszú távon és rendszeresen orvosi felügyeletet igényel.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi okozza a COPD tüneteit?

A COPD (Krónikus Obstruktív Tüdőbetegség) tüneteit és kialakulását főként a következő tényezők okozzák:

 • Dohányzás: A COPD leggyakoribb kiváltó oka a hosszú távú dohányzás. A cigarettafüstben található káros vegyületek és részecskék irritálják a tüdőt és a hörgőket, ami krónikus gyulladást és strukturális változásokat okoz. A gyulladás miatt a hörgők beszűkülnek, és több nyákot termelnek, ami a légutakat eltömíti, és nehezíti a légzést.
 • Légszennyezés: A légszennyezés is szerepet játszhat a COPD kialakulásában. Például az ipari területeken vagy olyan helyeken, ahol a légszennyezettség magas, a légzőrendszerre gyakorolt hosszú távú hatások növelhetik a COPD kialakulásának kockázatát.
 • Genetikai tényezők: Egyes esetekben a COPD hajlama genetikailag öröklődhet. A szerzett enzimhiány (alfa-1-antitripszin hiány) olyan ritka genetikai rendellenesség, amely hajlamosíthat a COPD kialakulására.

A COPD kialakulása általában hosszú időt vesz igénybe, és először a tünetek enyhék vagy láthatatlanok. Ahogy az irritáló tényezők (például a dohányzás) továbbra is károsítják a tüdőt, a betegség progresszíven súlyosbodik

Kapcsolódó cikkünk

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a COPD-t?

Milyen tünetekből ismerhetjük fel a COPD-t?

Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyászt a tünetekről és kezelésről kérdeztük.

Mik a COPD tünetei?

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) tünetei idővel súlyosbodnak. A betegség korai szakaszában lehet, hogy csak enyhe tünetek jelentkeznek, vagy esetleg nincsenek is tünetei. a COPD tünetei személyenként változhatnak, és a betegség súlyosságától függően különböző intenzitásúak lehetnek. A COPD tünetei fokozatosan romlanak, és hosszú távon visszafordíthatatlan károsodást okoznak a tüdőben. Ahogy a betegség progrediál, a következő tünetek lehetnek jelen:

Az aktív dohányzás abbahagyása a legfontosabb lépés a COPD tüneteinek enyhítésében és a betegség progressziójának lassításában.

COPD tünetei részletesebben: Köhögés

A COPD egyik fő tünete a krónikus köhögés. A COPD -s köhögés a betegség kialakulásának és súlyosságának legfőbb jelzője.

 • Krónikus köhögés: A COPD -s köhögés hosszú időn keresztül fennálló köhögést jelent, általában legalább három hónapig. Ez a köhögés állandó vagy rendszeres, és nem csak egy egyszeri vagy időszakos esemény.
 • Reggeli vagy korareggeli köhögés: A COPD -s köhögés gyakran reggelente vagy korán reggel erősödik. Ez a jelenség a nyák éjszakai felhalmozódásával és a légutak irritációjával függ össze.
 • Produktív köhögés: A COPD -s köhögés gyakran produktív, vagyis a köhögés során nyák vagy váladék szabadul fel a légutakból. A köpet lehet színtelen, átlátszó, fehér vagy sárgászöld színű, attól függően, hogy van-e esetleg bakteriális vagy virális felülfertőződés. A nyák sűrű és nehezen köhöghető fel.
 • Köhögési rohamok: A COPD -s betegek gyakran tapasztalnak köhögési rohamokat. Ezek a köhögési rohamok hosszú percekig, akár órákig is eltarthatnak, és rendkívül kimerítőek lehetnek.
 • Fájdalom és kellemetlenség: A krónikus köhögés miatt a mellkas és a has izmai feszülhetnek, ami mellkasi fájdalmat, hasi izmok fájdalmát okozhatja. Ha régóta fennáll az erőltetett köhögés, akkor ennek következtében akár köldöksérv is létre jöhet.

A COPD során a köhögés olyan tünet, amely súlyosbodik az idő előrehaladtával, és jelzi a légutakban lévő gyulladást. A köhögés és a nyáktermelés célja a káros anyagok és idegen részecskék eltávolítása a légutakból, de hosszú távon a betegség progresszióját és a tüdőfunkció csökkenését is jelezheti.

COPD tünetei részletesebben: Nyáktermelés

A COPD szintén fontos tünete a túlzott nyáktermelés a légutakban. A nyáktermelés az alábbiakban részletezve:COPD tünetei

 • Túlzott nyáktermelés: A COPD -s betegek gyakran szenvednek túlzott nyáktermeléstől. A hörgők és a légutak irritációja miatt a szervezet több nyákot termel, mint normálisan. A nyák sűrű, és nehéz felköhögni.
 • Változó szín és konzisztencia: A COPD -s betegek által termelt nyák lehet színtelen, átlátszó, fehér, sárgászöld vagy sötétzöld színű. Az elszíneződés és a változó konzisztencia azt mutathatja, hogy a légutakban van-e gyulladás és fertőzés.
 • Nyák felgyülemlése: A túlzott nyáktermelés miatt a nyák felhalmozódhat a légutakban. Ez elzáródáshoz és légzési problémákhoz vezethet. A betegek gyakran érzik azt, hogy nem tudják kifújni a levegőt, és nehezen tudnak mély lélegzetet venni.
 • Nehézlégzés: A nyák felhalmozódása miatt a légzés nehezebbé válhat. A betegek azt érzik, hogy a levegő nehezen jut be és ki a tüdőből.
 • Köhögés a nyák eltávolítására: A túlzott nyáktermelés miatt a betegek gyakran köhögnek, hogy eltávolítsák a nyákot a légutakból. A köhögés produktív, vagyis azzal nyák távozik.

A nyáktermelés a COPD -s betegek életminőségét befolyásolja, mivel megnehezítheti a légzést és a mindennapi tevékenységek elvégzését. A betegség súlyosságától függően a nyáktermelés mértéke is változhat, és a kezelés célja a nyák eltávolítása és a tünetek enyhítése.

COPD tünetei részletesebben: Nehézlégzés, légszomj

A COPD tünetei közé tartozik a nehézlégzés és a légszomj.

 • Nehézlégzés: A nehézlégzés érzése a COPD egyik fő tünete. A betegek úgy érzik, hogy nehezen veszik a levegőt, és a légzés fárasztóvá válik. A nehézlégzés lehet enyhe, közepes vagy súlyos, és a betegség előrehaladtával általában súlyosbodik.
 • Légszomj: A légszomj a COPD másik jellemző tünete. A betegek úgy érzik, hogy nem jut elég oxigén a tüdőbe, és ez fulladásérzést okoz. A légszomj főként fizikai aktivitás vagy stresszhelyzetek során jelentkezik, de súlyosabb esetekben akár pihenés közben is érezhető lehet.
 • "Pink Puffer": A "pink puffer" kifejezés általában az emfizémás betegekre utal. Az emfizéma az olyan COPD típus, amelyben a tüdő léghólyagjai elveszítik rugalmasságukat és kitágulnak Ezt a COPD súlyosabb formáját, a krónikus hypoxia és tachypnoe (károsítóan alacsony vér oxigénszint és gyors légzés) jellemzi. A "pink puffer" betegek gyakran rózsaszínűek, mert a légzési nehézségek miatt folyamatosan próbálnak oxigént belélegezni, beszívni.
 • "Blue Bloater": A "blue bloater" kifejezés pedig általában a krónikus bronchitisszel élő betegekre utal. A krónikus bronchitisben szenvedőknek gyakran "kék" vagy "lilás" árnyalatú az arcuk, mivel a testük oxigénhiányos, és ez meglátszik a bőrükön is. Ezek a betegek hajlamosak a túlzott nyáktermelésre, köhögésre és légszomjra, és gyakran híznak is, mivel a nehezebb légzés miatt csökken a fizikai aktivitásuk.

A "pink puffer" és a "blue bloater" kifejezéseket gyakran tanítási célokra vagy a betegség jellegzetes megjelenésének leírására használják, de a COPD sokféle változatban és súlyosságban előfordulhat.

A nehézlégzés és a légszomj a COPD miatt alakul ki, mivel a betegség károsítja a tüdőt és a légutakat. A hörgők beszűkülnek, és a tüdőben gyulladás alakul ki, ami megnehezíti a levegő áramlását. Emellett a tüdő légzési felülete csökken, így kevesebb oxigén jut a véráramba.

Ezek a tünetek mindennapi tevékenységek végzésekor is problémákat okozhatnak, például sétálás, lépcsőzés vagy akár öltözködés során is. A betegek életminőségére és aktivitásaira is hatást gyakorolhatnak.

COPD tünetei részletesebben: Zihálás

A zihálás a COPD egyik gyakori tünete, és az azt jelenti, hogy a légzés során a légszomj mellett sípoló vagy fütyülő hangok hallhatók. Ezek a hangok azért jönnek létre, mert a hörgők és a légutak beszűkülnek és elzáródnak a COPD miatt. A zihálás a légzési nehézségek egyik jele, és azt mutatja, hogy a levegő nehezen tud áramlani a tüdőbe és onnan ki.

COPD tünetei részletesebben: Mellkasi fájdalom, hordómellkas

 • Mellkasi fájdalom: A mellkasi fájdalom a COPD -s betegeknél előfordulhat, különösen köhögés és nehézlégzés közben. A fájdalom általában a mellkas elülső részén, a szegycsont környékén vagy a mellkas felső részén érezhető. Ennek oka lehet a köhögés vagy a tüdőben zajló gyulladásos folyamatok, amelyek kiterjedése a mellkas falának fájdalmát okozhatja.
 • Hordómellkas: A COPD előrehaladtával és a tüdő károsodásával a mellkas alakja megváltozik, és ún. hordómellkas jöhet létre. Ez azt jelenti, hogy a mellkas elülső és oldalsó részei kifelé domborodhatnak, és a mellkas alsó része kitágulhat. A hordómellkas megjelenése a tüdő rugalmasságának elvesztésével és a tüdő tágulékonyságának csökkenésével jár. Ez az állapot hozzájárulhat a légzési nehézségekhez és a mellkasi fájdalomhoz.


A COPD  egy krónikus légúti betegség, amely a tüdő és a légutak károsodásával jár. A betegségnek számos tünete van, amelyek az idő előrehaladtával súlyosbodhatnak.

A COPD kezelése magában foglalja a dohányzás abbahagyását, gyógyszereket (pl. hörgőtágítókat és gyulladáscsökkentőket), légzőgyakorlatokat, oxigénterápiát és egyéb terápiás intézkedéseket a tünetek enyhítése és a betegség előrehaladásának lassítása érdekében.