Üdvözöljük
a Tüdőközpontban

Tüdő vizsgálat az Ön igényeinek megfelelően. A Tüdőközpontot 2004-ben azért hoztuk létre, hogy Ön egy helyen kapjon választ minden tüdőgyógyászattal kapcsolatos kérdésére.

A COPD tünetei

A COPD tünetei

A COPD leggyakoribb tüneteiköhögés, nehézlégzés, copd

A COPD tünetek összessége nincs egyszerre jelen mindenkinél, de legaláb egy a felsoroltak közül jelen van a COPD betegség esetén:

Nehéz légzés, légszomj

A leggyakoribb és legelőször jelentkező COPD tüne, amikor sajnos sok esetben a betegség már előrehaladott. A beteg azt érzi, hogy mellkasa, tüdeje nyomás alatt áll és így nehezen veszi a levegőt.

Fokozott váldék képződés

Bőséges köpetürítés

Az elhúzódó hörgőgyulladás következtében a hörgők váladéktermelése fokozódik. Ez vádekező és tisztuló mechanizmus, melynek során a légcsőben nyákos váladék termelődik. A nyálkahártya apró csillószőrei igyekszenek az irritációt okozó szennyeződés eltávolítására az orr és szájüreg irányába.

Sípoló híngú légzés 

A kilégzés nehezebbé válik és elnyúlik. Amennyiben a kilégzés jelentősen meghasszabbodik (5-6 másodperc) és sípoló hang kíséri, valószínűsíthető a COPD.

 

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Kapcsolódó cikkünk

5 tünet, amivel orvoshoz kell fordulni!

5 tünet, amivel orvoshoz kell fordulni!

Hosszabb ideje fennálló köhögést több betegség, például krónikus hörghurut, asztma, allergia is okozhat, de tüdőgyulladás, tüdőrák kezdeti jele is lehet. A panaszok összefügghetnek krónikus arcüreggyulladással is. A mielőbbi orvosi kivizsgálás tehát nagyon fontos, de semmiképpen sem halasztható, ha magas láz társul a köhögés mellé, erős légszomj, vagy véres köpet is jelentkezik.

Fizikai terheléskor fulladás jelentkezik

A nehézlégzés valakinél csak fizikai aktivitás esetén, valakinél nyugalmi helyzetben is jelentkezik.

Fáradékonyság, a fizikai teljesítőképesség csökken

A COPD során az oxigén felvétel felülete a tüdőben lecsökken, ami a gyorsabb kifáradást és alacsonyabb fizikai teljesítményt okozza.

Visszatérő, gyakori hörghurut tünetek

Gyakori hurutos köhögés

Elsősorban reggelente. Akkor tekinthető krónikusnak, ha a gyulladásos, köpetürítéses állapot több hónapon keresztül is fennáll.

COPD tünetei súlyos esetben

Tágult mellkas

A tüdőtágulás miatt az alsó bordaközök behúzódnak belélegzéskor. Kilégzéskor az ajkak csücsörítése jellemző.

Mellkasi feszülés (előrehaladott stádiumban jellemző)

A köhögés jellemző tünet asztma és COPD esetén egyaránt. Tüdőgyógyásznál a légzésfunkciós vizsgálattal egyértelműen kideríthető, hogy asztma vagy COPD betegséggel állunk-e szemben. A COPD tüneteit a különböző fertőzéses légúti betegségek tovább súlyosbíthatják.

COPD diagnózisa - vizsgálat

COPD kezelése

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés COPD  kezelésére:

Tüdőközpont 
Mobil: +36 (70) 621 0783
email: info@tudokozpont.hu

online bejelentkezés