A COPD tünetei

A COPD tünetei

Létrehozva: 2011.11.28 10:33 | Módosítva: 2020.06.22 12:34

A COPD tünetek összessége nincs egyszerre jelen mindenkinél, de legalább egy a felsoroltak közül jelen van.

A legelső jel, hogy a beteg úgy érzi, hogy mellkasa, tüdeje nyomás alatt áll, ezért nehézlégzés áll fenn. Ez a leggyakoribb és legelőször jelentkező tünet, de ilyenkor sajnos sok esetben a betegség már előrehaladott.

Kapcsolódó tartalmak, melyek érdekelhetik Önt

A szervezet védekező és tisztuló mechanizmusa miatt a váladékképződés fokozódik. A betegeknél főleg reggel, ébredés után jelentkezik bő váladékürítés. Ha ez a folyamat hónapokon keresztül, minden reggel előfordul, akkor az egy biztos jele a betegségnek.

  • Sípoló légzés hang

A kilégzés nehezebbé válik és elnyúlik és a kiáramló levegő útját sípoló hang kíséri. . Amennyiben a kilégzés jelentősen meghosszabbodik (5-6 másodperc), akkor a betegség

A tüdőelváltozás miatt az oxigén felvétele csökken, így a fizikai terhelésre, súlyosabb esetben nyugalmi helyzetbe nehézlégzés, és fáradékonyság jelentkezik.

  • Tágult mellkas

A tüdőtágulás miatt belégzéskor az alsó bordaközök behúzódnak. Kilégzéskor az ajkak csücsörítése jellemző.

Téma szakértői

dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

Az allergiás asztma gyakoribb fiataloknál

A felnőtt és a gyermekkori asztmás tünetek között a kiváltó ok és a betegség lefolyása terén is találunk különbségeket. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy melyek ezek.

További részletek
Asztma Világnapja

Asztma Világnapja

Az asztma mintegy 300 millió embert érint világszerte, hazánkban több mint 300 ezer diagnosztizált asztmás él, a valós szám ennél bizonyosan több, a betegség pedig kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet. Az allergénspecifikus immunterápiát kevesen ismerik, pedig jó eséllyel képes megakadályozni az allergiás náthás betegeknél az asztma kialakulását, illetve a már kialakult allergiás asztma súlyosbodását, derült ki a Tüdőközpont az asztma világnapja alkalmából készített felméréséből. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink