Mi okozhat tartós köhögést?

Mi okozhat tartós köhögést?

Utolsó módosítás:2024.01.04 12:51

A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés, a panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek.

Asztmát is jelezhet

Kezdődő megbetegedésnél sok esetben hiányoznak a tipikus tünetek. A nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége nem feltétlenül jelentkeznek azonnal, az asztma kialakulásának előrejelzője lehet az elhúzódó köhögés – magyarázza tüdőgyógyász szakértőnk. Mielőtt orvoshoz fordulunk, jegyezzük fel, hogy a tünetek mely napszakban, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek-e. Gondoljuk át milyen környezetben, évszakban erősödnek a panaszok, ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Köhögés és reflux

Nem a légutak betegsége, de nagyon sokszor okoz köhögést – gyomor panasz nélkül is az, ún.  reflux betegség. Ha a gyomorszáj nem zár teljesen, akár csak időszakosan, a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan lelélegezve a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor mindenképpen.

Gyógyszer mellékhatás

Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb a vérnyomás-szabályozó készítmények mellékhatásaként tapasztalható kellemetlen, száraz köhögés. Ilyen esetben a tünetek rendszerint a tabletta bevételét követően jelentkeznek, a szakorvossal egyeztetve, megoldásként a terápia módosítása jöhet szóba.

Hátsó garatfali csorgás

Az orr- és orrmelléküregek betegségei, arcüreg-, vagy gégegyulladás következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik a szervezetből, hanem hetekig, sőt nem megfelelő terápia mellett akár hónapokig is a garat felé csorog, ezzel folyamatos köhögésre ingerelve a beteget. Ilyen esetben a köhögés tehát csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése kell, hogy legyen. Ismétlődő arcüreggyulladás hátterében például egyéb hajlamosító tényező is állhat, - allergia, poliporrsövényferdülés, stb. – a kezeléshez tehát alapos kivizsgálás és személyre szabott terápia szükséges.Tartós köhögés és stresz

Stressz tünet?

Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat. Gyakori, hogy a felsorolt tünetekhez torokkaparás, krákogás és köhögés is társul –sorolja a társtüneteket a Tüdőközpont orvosa. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság ideje alatt. Ha a részletes kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, testi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez ilyen esetben stresszoldó technikák elsajátítására lehet szükség, pszichológus bevonásával gyógyszeres kezelés is igénybe vehető.

 

Csatlakozzon Ön is az asztmával-teljes életet Facebook csoportunkhoz!

Az asztmával teljes életet csoport célja, hogy az érintetteteket segítsük a mindennapi életben, megoszthassák egymással kérdéseiket és szakmai támogatást kapjanak. 

Facebook oldal: TüdőKözpont

Facebook csoport: Asztmával-teljes életet

 

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Kb. egy hónapja már a járástol is fulladni kezdtem. Annyira hogy két hétig csak feküdni tudtam. Az orvos allergiás asztmát állapított meg. Montelukast, alveaco mellett zinnat, fromulid uno antibiotikum ot kaptam,mert höemelkedésem volt, de nem használt. A háziorvos curam duot irt ki. A höemelkedés maradt, sokszor nehezen lélegzem, dolgozni nem tudok. Ez a természetes és az asztma miatt soha nem fogok ugy levegöt kapni, mint elötte, vagy valami más gond lehet? Válaszukat megköszönve. Kalló Hajnalka
    Kalló Hajnalka

    dr. Potecz Györgyi

    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
    Kedves Kalló Hajnalka!

    Az asztma krónikus betegség, de nem kell, hogy attól ilyen tünetei legyenek. Ha még mindig hőemelkedése van, mellkas rtg. Vizsgálat javasolt. Ha ezen eltérés nincs, a kezelést indokolt kiegészíteni, de a panaszok alapján felmerûlhet egyéb ok is. Továbblépni mellkas rtg felvétel birtokában vizsgálat alapján lehetséges.

    Üdvözleetel :

    Dr. Potecz Györgyi

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Maximális felkészültség

    Mind a doktornő, mind az asszisztensek maximálisan felkészültek és segítőkészek voltak. Ellátás közben a biztosítóval is egyeztetni kellett, ebben is segítettek, végül sikerült mindent egyszerre elintéznem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért, köszönöm!

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus