COVID-19 fertőzés tünetei, lefolyása

COVID-19 fertőzés tünetei, lefolyása

Szerző: Tóth Noémi Utolsó módosítás:2021.08.02 11:40

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és az alsó légutakban okozza a fő problémát. A  COVID-19 fertőzés kezdeti tünetei egybeesnek az influenza és egyéb légúti fertőzés tüneteivel.

Milyen tünetei vannak a COVID-19 fertőzésnek?

A koronavírus fertőzés elsődlegesen a tüdőt támadja, de ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben.

A COVID-19 fertőzés leggyakoribb tünetei lehetnek:

 

A maradandó tüdőkárosodás leggyakrabban a súlyos betegeknél alakul ki, akik már kórházi ellátásra, gyakran oxigénre is szorulnak. Azonban akár a tünetmentesség, vagy enyhe-mérsékelt tünetek után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért mindenképpen kellő odafigyeléssel, fokozatosan szabad csak visszatérni a korábbi életritmushoz. Ha napokkal, hetekkel, vagy akár hónapokkal később is tapasztal nehézlégzést, köhögést, krónikus fáradtságot, érdemes kivizsgáltatni.

 

A koronavírus fertőzés lefolyása

Kapcsolódó cikkünk

Ezért kell komolyan venni az omikron variánst

Ezért kell komolyan venni az omikron variánst

Korábban írtunk róla, hogy a WHO „aggodalomra okot adó” változatnak minősítette a koronavírus omikron variánsát, az elmúlt időszakban azonban több helyen is olvashattuk, hogy enyhébb tüneteket okoz. A Reuters, napokban megjelent cikke azonban továbbra is fokozott óvatosságra int. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyásszal, a Tüdőközpont főorvosának segítségével értelmezzük az ellentmondásosnak tűnő híreket.

A fertőzés lefolyását tekintve több csoportot is megkülönböztet a szakirodalom:

  • Tünetmentesség
  • Enyhe/mérsékelt lefolyás
  • Súlyos lefolyás

 

A COVID-19 fertőzést követő negyedik-ötödik napon tapasztalhatóak az első tüneteket, melyek általában a hirtelen felszökkenő magas láz, fejfájás, nehézlégzés és száraz köhögés, íz és szaglásvesztés. Az ötödik-hatodik nap környékén az addigi száraz köhögést felváltja a hurutos, fullasztó érzéssel járó köhögés. A test hőháztartása felborul, a magas láz nem akar elmúlni, és kialakulhat tüdőgyulladás is. Néhány esetben a tünetek olyan súlyossá válnak, hogy a betegnek intenzív ellátásra van szüksége.

Különösen veszélyeztetettek a krónikus betegséggel / betegségekkel élők, mint a cukorbetegek, szív-érrendszeri betegek, tüdőbetegek, asztmások, neurológiai betegek.

 

A fertőzés általában a tünetek megjelenésétől még 7-14 napig kimutatható a szervezetben, azonban gyakoriak a megmaradó tünetek, amik a fokozott fizikai aktivitás vagy a megfelelő kezelések hiányában tovább súlyosbodhatnak, és további szövődmények alakulatnak ki.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Post-Covid még hetekig, akár hónapokig is panaszkodnak általános fáradtságra, izom- vagy ízületi fájdalmakra még akkor is, ha a vírus csak enyhe lefolyású volt. Ilyenkor javasolt további vizsgálatokkal kiszűrni az esetleges szervi elváltozásokat, és tudatosan, fokozatosan visszatérni a korábbi aktív mindennapokhoz.

 

A COVID-19 fertőzés aktív szakaszában nem szabad sportolni vagy aktív fizikai tevékenységet végezni, az utána lévő 2-3 hétben pedig nagyon lassan fokozatosan szabad csak elkezdeni aktívan mozogni. A korábbi fittség visszaállítása akár hónapokba is beletelhet, de amennyiben továbbra is nehézlégzést, gyors pulzusemelkedést, mellkasi- vagy hátfájást, krónikus fáradtságot tapasztal, intenzív sportolás előtt ajánlott a COVID-19 fertőzés utáni tüdőgyógyászati és/vagy kardiológiai kivizsgálás.