COVID-19 fertőzés tünetei, lefolyása

COVID-19 fertőzés tünetei, lefolyása

Szerző: Tüdőközpont | Létrehozva: 2021.01.18 11:27 | Módosítva: 2021.04.13 11:47

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és az alsó légutakban okozza a fő problémát. A  COVID-19 fertőzés kezdeti tünetei egybeesnek az influenza és egyéb légúti fertőzés tüneteivel.

Milyen tünetei vannak a COVID-19 fertőzésnek?

A koronavírus fertőzés elsődlegesen a tüdőt támadja, de ahhoz is hozzájárulhat, hogy a szervezet túlzott immunválaszt produkáljon, ami fokozza a gyulladást szerte a testben.

A COVID-19 fertőzés leggyakoribb tünetei lehetnek:

 

A maradandó tüdőkárosodás leggyakrabban a súlyos betegeknél alakul ki, akik már kórházi ellátásra, gyakran oxigénre is szorulnak. Azonban akár a tünetmentesség, vagy enyhe-mérsékelt tünetek után is kialakulhatnak szervi elváltozások, ezért mindenképpen kellő odafigyeléssel, fokozatosan szabad csak visszatérni a korábbi életritmushoz. Ha napokkal, hetekkel, vagy akár hónapokkal később is tapasztal nehézlégzést, köhögést, krónikus fáradtságot, érdemes kivizsgáltatni.

 

A koronavírus fertőzés lefolyása

Kapcsolódó cikkünk

Covid után köhögés - tüdőembóliát jelez?

A koronavírus-fertőzés az erekre is káros lehet, a kórokozó által a szervezetben létrejött erős gyulladásos válasz fokozza a vérrögök képződésének kockázatát. Az erekben kialakult vérrögök mellett a betegnél akár hosszabb ideig sem jelentkezik panasz, majd a vérrög hirtelen leszakadása miatt végzetes kimenetelű tüdőembólia is bekövetkezhet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit jelezhet a covid után köhögés és milyen vizsgálattal lehet megelőzni a súlyos szövődményeket.

A fertőzés lefolyását tekintve több csoportot is megkülönböztet a szakirodalom:

  • Tünetmentesség
  • Enyhe/mérsékelt lefolyás
  • Súlyos lefolyás

 

A COVID-19 fertőzést követő negyedik-ötödik napon tapasztalhatóak az első tüneteket, melyek általában a hirtelen felszökkenő magas láz, fejfájás, nehézlégzés és száraz köhögés, íz és szaglásvesztés. Az ötödik-hatodik nap környékén az addigi száraz köhögést felváltja a hurutos, fullasztó érzéssel járó köhögés. A test hőháztartása felborul, a magas láz nem akar elmúlni, és kialakulhat tüdőgyulladás is. Néhány esetben a tünetek olyan súlyossá válnak, hogy a betegnek intenzív ellátásra van szüksége.

Különösen veszélyeztetettek a krónikus betegséggel / betegségekkel élők, mint a cukorbetegek, szív-érrendszeri betegek, tüdőbetegek, asztmások, neurológiai betegek.

 

A fertőzés általában a tünetek megjelenésétől még 7-14 napig kimutatható a szervezetben, azonban gyakoriak a megmaradó tünetek, amik a fokozott fizikai aktivitás vagy a megfelelő kezelések hiányában tovább súlyosbodhatnak, és további szövődmények alakulatnak ki.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Post-Covid még hetekig, akár hónapokig is panaszkodnak általános fáradtságra, izom- vagy ízületi fájdalmakra még akkor is, ha a vírus csak enyhe lefolyású volt. Ilyenkor javasolt további vizsgálatokkal kiszűrni az esetleges szervi elváltozásokat, és tudatosan, fokozatosan visszatérni a korábbi aktív mindennapokhoz.

 

A COVID-19 fertőzés aktív szakaszában nem szabad sportolni vagy aktív fizikai tevékenységet végezni, az utána lévő 2-3 hétben pedig nagyon lassan fokozatosan szabad csak elkezdeni aktívan mozogni. A korábbi fittség visszaállítása akár hónapokba is beletelhet, de amennyiben továbbra is nehézlégzést, gyors pulzusemelkedést, mellkasi- vagy hátfájást, krónikus fáradtságot tapasztal, intenzív sportolás előtt ajánlott a COVID-19 fertőzés utáni tüdőgyógyászati és/vagy kardiológiai kivizsgálás.

Téma szakértői

dr. Potecz Györgyi dr. Potecz Györgyi

dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
Dr. Hidvégi Edit PhD Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

tüdőgyógyász, gyermek tüdőgyógyász, gasztroenterológus
dr. Tárnok Ildikó dr. Tárnok Ildikó

dr. Tárnok Ildikó

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

 

6 kérdés az asztmáról

6 kérdés az asztmáról

Hazánkban 300 ezer körüli a diagnosztizált asztmás betegek száma. A korai felismerés és kezelés fontos, mert a betegeknél csak így lehet jó életminőséget és tünetmentességet elérni. Az asztma kialakulásáról és tüneteivel kapcsolatban dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Ezért fontos a helyes légzés – és így rontjuk el

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosát a helyes légzésről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink