COPD kutatás 2021

Szerző: Tüdőközpont Utolsó módosítás:2021.11.16 17:23

A COPD angol nyelvű krónikus obstruktív tüdőbetegség nemzetközi rövidítése. Ez a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórkép. Ez a fajta károsodás visszafordíthatatlan, a tüdő szerkezetének visszaállítására nincs lehetőség. Világszerte az egyik legfőbb halálok.

 

Szinapszis kutatás a COPD-ről

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világszerte 210 millió beteget érint. Jelenleg a harmadik leggyakoribb halálok a világon, a szívbetegség és a stroke után. Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően meghaladja a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül harmada kerül ellátásra, pedig a korai kezelés sokat javít a betegek életkilátásain.

A COPD világnap alkalmából, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. végzett kutatást, a Tüdőközpont megbízásából. Az azonban elmondható, hogy a megkérdezettek többségének válasza bizonytalannak, ismerete pedig hiányosnak mondható. Valamivel több, mint harmaduk úgy gondolja, hogy az idült hörgőgyulladás gyógyítható, míg 28% ugyanígy vélekedik a tüdőtágulásról. A nemmel válaszolók aránya 19% és 32%.
Az érintettséget tekintve az látható, hogy bár jelentősen magasabb arányban vannak tisztában a betegség természetével a személyesen és/vagy családilag érintettek, 
azonban körükben is magas azok aránya, akik nem tudják eldönteni, hogy gyógyítható-e a COPD betegség.

Az alábbi rövid összefoglalóban a kutatás eredményeit ismertetjük.

Aktív és passzív dohányzás

  • A válaszadók harmada dohányzik, további 27% pedig korábban dohányzott, de már leszokott.
  • A 65 évnél fiatalabbakra jellemzőbb a dohányzás, mint az ennél idősebbekre.
  • A passzív dohányzás az emberek 30%-át érinti. A legfiatalabb, 18-34 éves korosztályban ez sokkal inkább jellemző, feltehetően az életkori sajátosságokból (pl. társasági élet) adódóan.

COPD gyógyíthatósága

  • A válaszadók COPD gyógyíthatóságával kapcsolatos ismeretei bizonytalannak, hiányosnak mondhatók. Valamivel több, mint harmaduk úgy gondolja, hogy az idült hörgőgyulladás gyógyítható, míg 28% ugyanígy vélekedik a tüdőtágulásról. A nemmel válaszolók aránya 19% és 32%.
  • Az érintettséget tekintve az látható, hogy bár jelentősen magasabb arányban vannak tisztában a betegség természetével a személyesen és/vagy családilag érintettek, azonban körükben is magas azok aránya, akik nem tudják eldönteni, hogy gyógyíthatók-e ezek a COPD betegségek.

COPD betegségekkel kapcsolatos állítások

  • Habár a dohányzás és COPD közötti összefüggések a válaszadók számára is többnyire ismertek, kevesebben tudtak erre egyértelmű pozitív választ adni, mint az előző évben.
  • A COPD és asztma közötti különbség csak 43% számára ismert, a bizonytalanok aránya közel 40%. Hasonlóan magas a bizonytalanság a természetes gyógymódokat illetően is.

Légzésfunkció ellenőrzés, COPD napló

  • A COPD betegségben személyesen nem érintettek döntő többsége nyitott lenne egy éves légzésfunkció ellenőrzésre, további 15% is szükségesnek tartaná, azonban ennél ritkábban. A bizonytalanok aránya jelentősen növekedett az előző évhez képest. Leginkább a 18-34 éves korosztályhoz tartozók bizonytalanok a kérdésben.
  • COPD betegségben mindössze 16 fő érintett személyesen. Közülük csupán négyen szokták mérni otthon légzésfunkciójukat, COPD naplót pedig ketten vezetnek.