Asztma és COPD távorvoslás - teljes élet, távdiagnosztikai eszközökkel

Asztma és COPD távorvoslás - teljes élet, távdiagnosztikai eszközökkel

Utolsó módosítás:2020.05.08 09:37

Az asztma és a COPD élethosszig tartó, krónikus betegségek, vagyis nem gyógyíthatók, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Az optimális kezeléshez hozzátartozik a jó életminőség, az érzés, hogy páciensként a fennálló betegség miatti stressz helyett, képesek vagyunk irányítani, kontrollálni a betegséget. Ehhez a megnyugtató hátteret a távorvoslás, az otthoni légzésfunkciós eszközök használata biztosítja.

A krónikus légúti betegség terápiája túlmutat a gyógyszeres kezelésen

Az asztma és a cOPD vizsgálata légzésfunkcióval.Az asztma és a COPD terápia során a rendelőben elvégzett légzésfunkciós vizsgálat és a tünetek, a beszámolónk alapján a tüdőgyógyász összeállította a kezelési tervet, a patikából beszereztük a felírt gyógyszereket. Gyakorlással elsajátítottuk a kezelőorvossal a belélegző készülék használatát és betartjuk az előírt életmódbeli – például a sportra vonatkozó ajánlások, dohányzásról való leszokás - változtatásokat. Megbeszéltük a következő, hónapok múlva esedékes kontroll időpontját. Addig pedig éljük a mindennapokat, lehetőleg anélkül, hogy a betegségünkre koncentrálnánk.

 

  • De mit tehetünk, ha még mindig kifulladunk a lépcsőn?
  • Ha nem tudjuk, hogy a front, a szeles idő vagy a párás levegő miatt erősödnek a tüneteink?
  • Hogyan sportoljak, ha az első méterek után köhögési roham kap el?
  • Hogyan tudom eldönteni, hogy mikor szükséges valóban használni a rohamoldó készüléket?
  • Vajon a köhögésem az asztma rosszabbodása miatt vagy légúti betegség következtében jelentkezik?
  • Allergiás asztmásként hogyan állapíthatom meg, hogy az allergia fokozza-e a tüneteimet, vagy az asztmám rosszabbodott?

Diagnózis a rendelőben, távmonitorozás otthon

A nem kontrollált asztma stresszt okoz.A tapasztalatok és a különböző kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a krónikus légúti betegség megléte egy állandó stresszt jelent a páciensek életében – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. A rendelőben igyekszünk ezekre megnyugtató választ adni, a lehetséges felmerülő problémára felkészíteni a betegeket, de sok kérdés az otthoni környezetben, a mindennapok során merül fel.

 

Jelentős stresszt tud okozni, ha ezek megválaszolatlanul maradnak, ha a betegek nem tudják, mit tegyenek. A betegség feletti irányítás hiánya szorongást okoz, ez pedig tovább rontja a légúti betegség tüneteit. Ezeket a bizonytalansággal járó érzéseket, és a stresszt is segít oldani az otthoni légzésfunkciós eszközök használata.

Kontroll a krónikus légúti betegségek felett

Otthoni légzésfunkciós eszközök segítik az asztma és COPD kezelését.Annak érdekében, hogy a COPD-s, asztmás páciensek ellátását a lehető legnagyobb mértékben támogatni tudjuk, folyamatosan fejlesztjük a távorvoslás rendszerét – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az ehhez szükséges technikai háttér nélkülözhetetlen részét képezik azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik a távmonitorozást, a távkonzultációhoz szükséges adatok rögzítését.

 

A különböző otthoni légzésfunkciós eszközökkel elvégzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy megfelelő gyakorlással, a páciensek képesek megbízható adatokat szolgáltató méréseket végezni. Típustól függően a távmonitorozás során az otthoni légzésfunkciós eszközökkel mérni lehet többek közt – a rendelőben végzett spirometriáról már ismert adatokat - a FEV1, FVC és PEF értékeket is. Ezeket az értékeket egyes készülékek képesek akár okostelefonra letölthető alkalmazásba is kiértékelni és elmenteni.

Távorvoslás-megnyugtató orvosi háttér

A távorvoslással jobb asztma és COPD kezelés érhető el.A távmonitorozás segít legyőzni a krónikus légúti betegség miatti stresszt. Az adatok napi egy-két alkalommal történő nyomonkövetése megnyugtató visszajelzést ad az állapotunkkal kapcsolatban. Ha még sincs minden rendben, azt a készülék jelzi, akár már az előtt is, hogy mi magunk a tüneteket észlelnénk.

 

Egy korábbi, japán kutatók által végzett vizsgálatban közel 9 hónapon keresztül rögzítették asztmás személyek a tüneteiket és a PEF eredményeket. A kutatók megállapították, hogy néhány ember tévesen érzékelte a tüneteit enyheként, még akkor is, ha jelentős légúti obstrukció állt fenn. A tanulmány azt is jelzi, hogy a nem megfelelően kontrollált asztmás embereknél a PEF ingadozása akkor is fennáll, ha asztmás tüneteik nem jelentkeztek.

 

Az otthoni légzésfunkciós eszközökkel mért értékek tájékozódó állapotkövetéshez megfelelőek, de nem helyettesítik a legalább félévenkénti részletes spirometriás vizsgálatot – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi főorvosnő. A személyes találkozó során a rendelőben azt is megbeszéljük, hogy az otthoni méréseknél, az egyes értékekhez milyen beavatkozásokra van szükség. Ezáltal a beteg el tudja dönteni, hogy indokolt-e a rohamoldó használata vagy más okozza a panaszait.

 

A mért adatokat a kezelőorvos részére is továbbítani lehet, így akár soron kívüli konzultációra is sor kerülhet, távkonzultáció formájában. A folyamatos nyomonkövetésnek és az objektív adatrögzítésnek köszönhetően a kezelőorvos szükség szerint módosítani tudja a kezelést, hogy a betegség súlyosbodását, idejében beavatkozva megelőzze.

Téma szakértője

  • Specialitások:

     

  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Az utóbbi időben gyakoribb lett az asztmás légzési nehézség estére, rendszeresen érzem a hangomon hogy rekedtes, emiatt sokszor kell köszörülni a torkomat. Gyakran kapkodom a levegőt kisebb erokifejtésre. Emellé az utóbbi 2 hétben a száraz köhögés is járul, ami görcsös fejfájással jár, ami erőlködés esetén jelentkezett eddig.
    Tisztelt Kérdező,

    A tüneteit alapján feltétlenül keressen fel tüdőgyógyász szakorvost.
    Üdvözlettel:
    Budaházi Kata

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegségem

    Alaposan át tudtam beszélni Potecz doktornővel mindent amit szerettem volna. Végre egy olyan orvosnál jártam akin nem éreztem, hogy igyekezne minél előbb letudni a vizsgálatot, hanem épp az ellenkezője, bőven hagyott időt a konzultációra és éreztem hogy komolyan veszi a betegségem. 
    .

    dr. Potecz Györgyi
    dr. Potecz Györgyi
    tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus