Asztma és COPD távorvoslás - teljes élet, távdiagnosztikai eszközökkel

Asztma és COPD távorvoslás - teljes élet, távdiagnosztikai eszközökkel

Utolsó módosítás:2020.05.08 09:37

Az asztma és a COPD élethosszig tartó, krónikus betegségek, vagyis nem gyógyíthatók, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Az optimális kezeléshez hozzátartozik a jó életminőség, az érzés, hogy páciensként a fennálló betegség miatti stressz helyett, képesek vagyunk irányítani, kontrollálni a betegséget. Ehhez a megnyugtató hátteret a távorvoslás, az otthoni légzésfunkciós eszközök használata biztosítja.

A krónikus légúti betegség terápiája túlmutat a gyógyszeres kezelésen

Az asztma és a cOPD vizsgálata légzésfunkcióval.Az asztma és a COPD terápia során a rendelőben elvégzett légzésfunkciós vizsgálat és a tünetek, a beszámolónk alapján a tüdőgyógyász összeállította a kezelési tervet, a patikából beszereztük a felírt gyógyszereket. Gyakorlással elsajátítottuk a kezelőorvossal a belélegző készülék használatát és betartjuk az előírt életmódbeli – például a sportra vonatkozó ajánlások, dohányzásról való leszokás - változtatásokat. Megbeszéltük a következő, hónapok múlva esedékes kontroll időpontját. Addig pedig éljük a mindennapokat, lehetőleg anélkül, hogy a betegségünkre koncentrálnánk.

 

 • De mit tehetünk, ha még mindig kifulladunk a lépcsőn?
 • Ha nem tudjuk, hogy a front, a szeles idő vagy a párás levegő miatt erősödnek a tüneteink?
 • Hogyan sportoljak, ha az első méterek után köhögési roham kap el?
 • Hogyan tudom eldönteni, hogy mikor szükséges valóban használni a rohamoldó készüléket?
 • Vajon a köhögésem az asztma rosszabbodása miatt vagy légúti betegség következtében jelentkezik?
 • Allergiás asztmásként hogyan állapíthatom meg, hogy az allergia fokozza-e a tüneteimet, vagy az asztmám rosszabbodott?

Diagnózis a rendelőben, távmonitorozás otthon

A nem kontrollált asztma stresszt okoz.A tapasztalatok és a különböző kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a krónikus légúti betegség megléte egy állandó stresszt jelent a páciensek életében – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. A rendelőben igyekszünk ezekre megnyugtató választ adni, a lehetséges felmerülő problémára felkészíteni a betegeket, de sok kérdés az otthoni környezetben, a mindennapok során merül fel.

 

Jelentős stresszt tud okozni, ha ezek megválaszolatlanul maradnak, ha a betegek nem tudják, mit tegyenek. A betegség feletti irányítás hiánya szorongást okoz, ez pedig tovább rontja a légúti betegség tüneteit. Ezeket a bizonytalansággal járó érzéseket, és a stresszt is segít oldani az otthoni légzésfunkciós eszközök használata.

Kontroll a krónikus légúti betegségek felett

Otthoni légzésfunkciós eszközök segítik az asztma és COPD kezelését.Annak érdekében, hogy a COPD-s, asztmás páciensek ellátását a lehető legnagyobb mértékben támogatni tudjuk, folyamatosan fejlesztjük a távorvoslás rendszerét – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az ehhez szükséges technikai háttér nélkülözhetetlen részét képezik azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik a távmonitorozást, a távkonzultációhoz szükséges adatok rögzítését.

 

A különböző otthoni légzésfunkciós eszközökkel elvégzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy megfelelő gyakorlással, a páciensek képesek megbízható adatokat szolgáltató méréseket végezni. Típustól függően a távmonitorozás során az otthoni légzésfunkciós eszközökkel mérni lehet többek közt – a rendelőben végzett spirometriáról már ismert adatokat - a FEV1, FVC és PEF értékeket is. Ezeket az értékeket egyes készülékek képesek akár okostelefonra letölthető alkalmazásba is kiértékelni és elmenteni.

Távorvoslás-megnyugtató orvosi háttér

A távorvoslással jobb asztma és COPD kezelés érhető el.A távmonitorozás segít legyőzni a krónikus légúti betegség miatti stresszt. Az adatok napi egy-két alkalommal történő nyomonkövetése megnyugtató visszajelzést ad az állapotunkkal kapcsolatban. Ha még sincs minden rendben, azt a készülék jelzi, akár már az előtt is, hogy mi magunk a tüneteket észlelnénk.

 

Egy korábbi, japán kutatók által végzett vizsgálatban közel 9 hónapon keresztül rögzítették asztmás személyek a tüneteiket és a PEF eredményeket. A kutatók megállapították, hogy néhány ember tévesen érzékelte a tüneteit enyheként, még akkor is, ha jelentős légúti obstrukció állt fenn. A tanulmány azt is jelzi, hogy a nem megfelelően kontrollált asztmás embereknél a PEF ingadozása akkor is fennáll, ha asztmás tüneteik nem jelentkeztek.

 

Az otthoni légzésfunkciós eszközökkel mért értékek tájékozódó állapotkövetéshez megfelelőek, de nem helyettesítik a legalább félévenkénti részletes spirometriás vizsgálatot – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi főorvosnő. A személyes találkozó során a rendelőben azt is megbeszéljük, hogy az otthoni méréseknél, az egyes értékekhez milyen beavatkozásokra van szükség. Ezáltal a beteg el tudja dönteni, hogy indokolt-e a rohamoldó használata vagy más okozza a panaszait.

 

A mért adatokat a kezelőorvos részére is továbbítani lehet, így akár soron kívüli konzultációra is sor kerülhet, távkonzultáció formájában. A folyamatos nyomonkövetésnek és az objektív adatrögzítésnek köszönhetően a kezelőorvos szükség szerint módosítani tudja a kezelést, hogy a betegség súlyosbodását, idejében beavatkozva megelőzze.

Téma szakértője

 • Specialitások:

   

 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!!! Nekem egy olyan kérdésem lenne h most volt melkasi nyirokcsomó szövet tanom és arra lenék kiváncsi h mütét után 1 nappal köhögötem fel sárgás köpetett és hogy ez normális e és az is h köhintésnél a tarkomra kisugárzik a fájdalom válaszát elöre is köszönöm.
  Nagy Péter

  dr. Potecz Györgyi

  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus
  Tisztelt Kérdező,
  A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg a műtétet végző kollégát a problémájáról.
  Üdvözlettel:
  Dr Potecz Györgyi

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Jó úton haladunk

  Dr. Potecz doktornő nagyon segítőkész volt. Próbálta rendszerben nézni a komplex problémámat. Nagyon megnyugtató, hogy több irányban gondolkozott. Hamarosan ismét megyek hozzá, és érzem, hogy jó úton haladunk előre. Nagyon köszönöm!

  dr. Potecz Györgyi
  dr. Potecz Györgyi
  tüdőgyógyász, allergológus és klinikai Immunológus