Asztma és COPD távorvoslás - teljes élet, távdiagnosztikai eszközökkel

Asztma és COPD távorvoslás - teljes élet, távdiagnosztikai eszközökkel

dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2020.05.05 Módosítva: 2020.05.08

Az asztma és a COPD élethosszig tartó, krónikus betegségek, vagyis nem gyógyíthatók, de jól beállított gyógyszeres kezeléssel tünetmentességet lehet elérni. Az optimális kezeléshez hozzátartozik a jó életminőség, az érzés, hogy páciensként a fennálló betegség miatti stressz helyett, képesek vagyunk irányítani, kontrollálni a betegséget. Ehhez a megnyugtató hátteret a távorvoslás, az otthoni légzésfunkciós eszközök használata biztosítja.

A krónikus légúti betegség terápiája túlmutat a gyógyszeres kezelésen

Az asztma és a cOPD vizsgálata légzésfunkcióval.Az asztma és a COPD terápia során a rendelőben elvégzett légzésfunkciós vizsgálat és a tünetek, a beszámolónk alapján a tüdőgyógyász összeállította a kezelési tervet, a patikából beszereztük a felírt gyógyszereket. Gyakorlással elsajátítottuk a kezelőorvossal a belélegző készülék használatát és betartjuk az előírt életmódbeli – például a sportra vonatkozó ajánlások, dohányzásról való leszokás - változtatásokat. Megbeszéltük a következő, hónapok múlva esedékes kontroll időpontját. Addig pedig éljük a mindennapokat, lehetőleg anélkül, hogy a betegségünkre koncentrálnánk.

 

  • De mit tehetünk, ha még mindig kifulladunk a lépcsőn?
  • Ha nem tudjuk, hogy a front, a szeles idő vagy a párás levegő miatt erősödnek a tüneteink?
  • Hogyan sportoljak, ha az első méterek után köhögési roham kap el?
  • Hogyan tudom eldönteni, hogy mikor szükséges valóban használni a rohamoldó készüléket?
  • Vajon a köhögésem az asztma rosszabbodása miatt vagy légúti betegség következtében jelentkezik?
  • Allergiás asztmásként hogyan állapíthatom meg, hogy az allergia fokozza-e a tüneteimet, vagy az asztmám rosszabbodott?

Diagnózis a rendelőben, távmonitorozás otthon

A nem kontrollált asztma stresszt okoz.A tapasztalatok és a különböző kutatások eredményei is azt mutatják, hogy a krónikus légúti betegség megléte egy állandó stresszt jelent a páciensek életében – magyarázza dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont főorvosa. A rendelőben igyekszünk ezekre megnyugtató választ adni, a lehetséges felmerülő problémára felkészíteni a betegeket, de sok kérdés az otthoni környezetben, a mindennapok során merül fel.

 

Jelentős stresszt tud okozni, ha ezek megválaszolatlanul maradnak, ha a betegek nem tudják, mit tegyenek. A betegség feletti irányítás hiánya szorongást okoz, ez pedig tovább rontja a légúti betegség tüneteit. Ezeket a bizonytalansággal járó érzéseket, és a stresszt is segít oldani az otthoni légzésfunkciós eszközök használata.

Kontroll a krónikus légúti betegségek felett

Otthoni légzésfunkciós eszközök segítik az asztma és COPD kezelését.Annak érdekében, hogy a COPD-s, asztmás páciensek ellátását a lehető legnagyobb mértékben támogatni tudjuk, folyamatosan fejlesztjük a távorvoslás rendszerét – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Az ehhez szükséges technikai háttér nélkülözhetetlen részét képezik azok az eszközök, amelyek lehetővé teszik a távmonitorozást, a távkonzultációhoz szükséges adatok rögzítését.

 

A különböző otthoni légzésfunkciós eszközökkel elvégzett vizsgálatok is azt mutatják, hogy megfelelő gyakorlással, a páciensek képesek megbízható adatokat szolgáltató méréseket végezni. Típustól függően a távmonitorozás során az otthoni légzésfunkciós eszközökkel mérni lehet többek közt – a rendelőben végzett spirometriáról már ismert adatokat - a FEV1, FVC és PEF értékeket is. Ezeket az értékeket egyes készülékek képesek akár okostelefonra letölthető alkalmazásba is kiértékelni és elmenteni.

Távorvoslás-megnyugtató orvosi háttér

A távorvoslással jobb asztma és COPD kezelés érhető el.A távmonitorozás segít legyőzni a krónikus légúti betegség miatti stresszt. Az adatok napi egy-két alkalommal történő nyomonkövetése megnyugtató visszajelzést ad az állapotunkkal kapcsolatban. Ha még sincs minden rendben, azt a készülék jelzi, akár már az előtt is, hogy mi magunk a tüneteket észlelnénk.

 

Egy korábbi, japán kutatók által végzett vizsgálatban közel 9 hónapon keresztül rögzítették asztmás személyek a tüneteiket és a PEF eredményeket. A kutatók megállapították, hogy néhány ember tévesen érzékelte a tüneteit enyheként, még akkor is, ha jelentős légúti obstrukció állt fenn. A tanulmány azt is jelzi, hogy a nem megfelelően kontrollált asztmás embereknél a PEF ingadozása akkor is fennáll, ha asztmás tüneteik nem jelentkeztek.

 

Az otthoni légzésfunkciós eszközökkel mért értékek tájékozódó állapotkövetéshez megfelelőek, de nem helyettesítik a legalább félévenkénti részletes spirometriás vizsgálatot – hangsúlyozza dr. Potecz Györgyi főorvosnő. A személyes találkozó során a rendelőben azt is megbeszéljük, hogy az otthoni méréseknél, az egyes értékekhez milyen beavatkozásokra van szükség. Ezáltal a beteg el tudja dönteni, hogy indokolt-e a rohamoldó használata vagy más okozza a panaszait.

 

A mért adatokat a kezelőorvos részére is továbbítani lehet, így akár soron kívüli konzultációra is sor kerülhet, távkonzultáció formájában. A folyamatos nyomonkövetésnek és az objektív adatrögzítésnek köszönhetően a kezelőorvos szükség szerint módosítani tudja a kezelést, hogy a betegség súlyosbodását, idejében beavatkozva megelőzze.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Udvozlom.Van egy 5eves kisfiam aszma gyanut allapitottak meg nala(kompl.kivizsg.nem tudtak nala csinalni mert kb.4eves volt.Kideritettek hogy a hazi por ill.anyuka reven orokolhetett.Oszies borus,esos idobe befullad.Felirtak neki Montelucas 4mg.ragotab.most Eonic szedi mert sokaig hiany volt.Most jeleztek az ovodaba hogy aggressziv tole a gyerek.Tudna vmi tamacsot adni?Menjunk vissza vagy a gyerekorvosunkkal irassunk fel vmi hasonlo hatoanyagu gyogyszert?Varjuk valaszukat.Koszonjuk.Udv.Fenyvesi Gabor Es Szucs Attilane.

dr. Somogyi Éva
dr. Somogyi Éva
Tisztelt Kérdező,
Gyermek esetében személyes kivizsgálás javasolt, hogy az esetleges gyógyszerváltást is meg lehessen beszélni.
Készséggel kivizsgálom a gyermeket, ha elhozzák rendelésemre.
Üdvözlettel:
Dr Somogyi Éva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Felelősség teljes

Felelősség teljesen, de vállalják a betegeket ebben a vírusos időszakban . A recepciós hölgy nagyon határozottan de udvariasan tette a dolgát .

További vélemények

Hírek

A légszomj okai

A légszomj okai

Nehézlégzés, fulladás érzés, mintha valami nyomná a mellkasom, alig kapok levegőt – a légszomj érzését különböző módon írják le a betegek. Az ijesztő tünet hátterében több, életmódváltást vagy gyógyszeres kezelést is igénylő állapot is állhat. A légszomj okait dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa foglalta össze.

További részletek
Köhögés csillapítása éjszaka

Köhögés csillapítása éjszaka

A köhögés amennyire hasznos, annyira zavaró is tud lenni, és nagyon kimerítő, ha emiatt éjszaka aludni sem tudunk. Dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosának segítségével utána jártunk, mi okozhatja leggyakrabban és milyen módon lehetséges az éjszakai köhögés csillapítása.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Központjaink